News

Ai rămas cu sechele după vindecarea de Covid? Ministerul Sănătății te trimite să cauți tratament pe Google

25.03.2021 | 09:46
Ai ramas cu sechele dupa vindecarea de Covid Ministerul Sanatatii te trimite sa cauti tratament pe Google
Persoanele cu sechele post-Covid sunt îndemnați să caute tratament pe Internet. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică, peste 800.000 de români infectați cu virusul SARS-CoV-2 au fost declarați vindecați. Unii au trecut prin boală relativ ușor, în maxim 14 zile, în timp ce alții, mai puțin norocoși probabil, au simțit din plin sechelele îngrozitoare la care fac referire specialiști din întreaga lume.

Oboseală marcantă, dureri musculare persistente, amețeli, insomnii, lipsă de concentrare sau senzația lipsei de aer. Acestea sunt simptomele cu care luptă săptămâni întregi, în timp ce Ministerul Sănătății ridică nepăsător din umeri și le recomandă să caute tratament pe Google.

ADVERTISEMENT

Multe dintre secțiile în care ar fi trebuit să se facă recuperarea acestor persoane funcționează chiar în spitalele dedicate pacienților cu Covid și devin astfel inaccesibile, iar cabinetele și centrele de recuperare se află în stațiunile balneare, a căror activitate este întreruptă sau redusă în timpul stării de alertă.

Persoanele care au rămas cu sechele după vindecarea de Covid nu au unde să se trateze

Chiar dacă până acum nu a reușit să facă nimic, Ministerul Sănătății dă asigurări că acordă o atenție deosebită recuperării medicale a persoanelor care au trecut deja prin boală, în cadrul procesului de reorganizare a asistenței medicale spitalicești pentru COVID-19.

ADVERTISEMENT

Astfel, este în curs de actualizare lista unităților sanitare care pot acorda servicii de recuperare medicală pentru dizabilitățile post-COVID-19, inclusiv a necesarului de dotări și resursă umană”, au transmis reprezentanții instituției, potrivit jurnalul.ro, adăugând că „recuperarea medicală este o specializare medicală, iar stabilirea procedurilor se face doar după o evaluare medicală și psihologică standardizată”.

Până atunci, însă, cei care se confruntă cu simptome post-Covid nu pot face altceva decât să-și caute tratament pe Internet: „Persoanele care au avut COVID-19 și au diferite disfuncții sechelare se pot informa de pe site-urile medicale și la medicii specialiști în recuperare medicală”.

ADVERTISEMENT

Asta deși medicii au avertizat în nenumărate rânduri că boala „poate duce la o listă înfiorătoare de sechele: fibroză pulmonară, insuficiență cardiacă, fibroză hepatică, tulburări neuropsihice, accidente trombo-embolice tardive severe etc”.

Am văzut deja prea multe cazuri decedate la peste o lună de la boală cu embolie pulmonară sau tineri care după boală nu mai pot urca două etaje și atâtea altele”, a explicat Dorel Săndesc, președintele asociației de Anestezie și Terapie Intensivă din România.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă simptomele diferă de la pacient la pacient, 93% dintre cei care au trecut prin boală au simțit, potrivit specialiștilor, o oboseală generală, chiar și la 12 săptămâni după infectare.

ADVERTISEMENT