Ai voie sau nu să depășești un tractor dacă încalci linia continuă? Codul Rutier spune clar dacă este sau nu permisă o astfel de manevră în trafic. Poate nu știai însă acest mic detaliu.
În luna august, mai toată lumea merge în concediu. Iar deplasarea cu mașina poate fi mult mai rapidă, dar și mult mai simplă decât mersul cu trenul, autocarul, ori alt mijloc de transport.
Totuși, pentru a evita situația în care iei amendă, sau rămâi fără permis de conducere, este bine să ții cont de anumite reguli. Codul Rutier spune clar ce este permis și ce este interzis să faci pe drumurile publice.
Poate ți s-a întâmplat și ție să întâlnești un utilaj agricol pe un drum național sau european. Acesta merge destul de încet, astfel că de cele mai multe ori ajungi și tu să conduci cu o viteză sub limita legală. Ce faci în această situație?
Ai voie sau nu să depășești un tractor dacă încalci linia continuă? Conform Codului Rutier, această manevră este complet interzisă. Nu contează că întâlnești un tractor, sau un alt utilaj agricol.
Legea spune foarte clar că linia continuă nu poate fi încălcată indiferent de obstacolul întâlnit. Astfel, nu ai voie să depășești un tractor, dacă încalci linia continuă. E nevoie să aștepți până când ajungi la linia punctată.
„Se interzice depășirea vehiculelor când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spațiul de interzicere”, conform Art. 120, alin. 1, lit. (i), din Codul Rutier.
Există însă și anumite excepții care sunt menționate în Codul Rutier. Spre exemplu, poți să depășești pe poduri, sau sub poduri anumite vehicule. Este vorba despre vehiculele trase de animale, dar și bicicletele sau motocicletele. Condiția este să ai vizibilitate.
„Se interzice depășirea vehiculelor pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m”, stabilește legea circulației.