News

Ai voie sau nu să plantezi pomi în fața gardului vecinului? Legea pe care trebuie să o respecte toți românii care stau la curte

Românii care stau la casă trebuie să știe că există o lege care prevede la ce distanță se plantează pomii în raport cu gardul vecinului.
30.05.2024 | 22:21
Ai voie sau nu sa plantezi pomi in fata gardului vecinului Legea pe care trebuie sa o respecte toti romanii care stau la curte
Ai voie sau nu să plantezi pomi în fața gardului vecinului? Legea pe care trebuie să o respecte toți românii care stau la curte. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Cine nu respectă această lege trebuie să știe că există consecințe. Așadar, potrivit articolului 613 din Codul Civil, există o distanță minimă când vine vorba despre pomi plantați în vecinătatea altei proprietăți. Excepție vor face arbuștii sau gardul verde care nu depășesc înălțimea de 2 metri, astfel nu deranjează vecinii.

Ai voie sau nu să plantezi pomi în fața gardului vecinului?

Conform agrointel.ro, această lege arată că, atunci când nu există o legislație locală sau ”un obicei al locului”, orice pom trebuie plantat la o distanță de cel puțin doi metri față de gardul vecinului. Dacă acest gard nu există, pomul trebuie plantat la 2 metri de linia de hotar, așadar situația trebuie interpretată în funcție de realitatea din teren.

ADVERTISEMENT

Dacă distanța minimă de 2 metri nu e respectată, vecinul are dreptul legal să solicite scoaterea sau tăierea pomului, la o înălțime ”cuvenită”. Costurile acestor lucrări vor fi suportate de către proprietarul care a plantat acest pom, potrivit sursei citate. Mai mult, dacă ramurile pomului sau rădăcinile acestuia trec în proprietatea vecină, acesta are dreptul să taie crengile.

Totodată, vecinul supărat are dreptul să păstreze fructele care cad pe partea sa de teren. Trebuie menționat că această lege există în vigoare de mulți ani, astfel că nu există momentan nicio inițiativă de modificare a legislației. Așadar, iată ce spune Codul Civil referitor la distanța minimă pe care ar trebui să fie păstrată între pomul plantat și gard.

ADVERTISEMENT

Ce spune codul civil despre plantarea pomilor aproape de gardul vecinului

Astfel, primul articol menționează clar o distanță de doi metri între gard și pom. ”(1) În lipsa unor dispoziții cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin 2 metri de linia de hotar, cu excepția acelora mai mici de 2 metri, a plantațiilor și a gardurilor vii”, se arată în lege.

În al doilea articol, proprietarul este înștiințat că poate să fie obligat să-și taie copacul. ”(2) În caz de nerespectare a distanței, proprietarul vecin este îndreptățit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălțimea cuvenită, a arborilor, plantațiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate”, se mai arată în lege.

ADVERTISEMENT

În încheiere, vecinii trebuie să afle că au dreptul să păstreze fructele căzute la ei în curte atunci când cineva nu respectă legea. ”(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum și dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său”, se arată în codul civil.

Legea trebuie cunoscută și, implicit, respectată de toată lumea, pentru a evita scandalurile inutile între vecini. La fel de adevărat e că românii trebuie să știe că există o lege care prevede clar și în ce condiții pot fi amplasate ferestrele, de vedere și de lumină. Astfel, conform articolului 615, ”dispozițiile nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat”.

ADVERTISEMENT

Cât despre ”ferestrele cu sticlă mată/opacă, prin care nu se vede în curtea vecinului, care sunt destinate numai pentru aerisire și pentru iluminatul natural, pot fi realizate la orice înălţime şi la orice distanţă faţă de proprietatea vecinului (de fondul vecin)”. Românii sunt încurajați să respecte aceste reguli pentru a conviețui în liniște și pace cu vecinii lor.

ADVERTISEMENT
Tags:
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”