Care este locul unde răsare Soarele pentru prima dată, cunoscut și sub denumirea de “capătul Pământului”? Este vorba despre o locație superbă, dar la care se ajunge greu.
Soarele răsare și apune de miliarde de ani, însă nu în toate locurile de pe Pământ în același timp. Multe persoane se întreabă unde poate fi văzut primul răsărit de Soare dintr-o zi.
Potrivit lui Cameron Hummels, expert în astrofizică teoretică, nu este chiar “primul” răsărit de soare, dintr-o perspectivă fizică.
În acest caz este vorba despre o serie de răsărituri perpetue care se întâmplă tot mai departe spre vest. Din acest motiv nu există nici primul răsărit, nici ultimul.
De-a lungul timpului, oamenii au stabilit un sistem arbitrar de măsurare a timpului. Acesta include fusuri orare și Linia Internațională a Datei, care marchează linia de Pământ unde se termină o zi și începe următoarea.
“Deci, primul răsărit de soare convenit al zilei are loc la Linia Internațională a Datei”, a transmis Hummels, conform livescience.com.
Linia Internațională a Datei trece prin mijlocul Oceanului Pacific, în special de-a lungul liniei de 180 de grade longitudine.
Cu toate că este, în mare parte, o linie dreaptă, sunt și locuri în care aceasta se abate. În acest fel se evită împărțirea unei țări în două fusuri orare, sau din motive politice și economice.
Locul despre care e vorba și care mai e denumit “capătul Pământului” este Kiribati, o colecție de insule care străbat ecuatorul.
Aceste insule au cel mai vechi timpuriu fus orar de pe planetă. Astfel, “pentru o mare parte a anului, Kiribati ar trebui să aibă primul răsărit de soare al zilei”, după cum a mai adăugat expertul în astrofizică.
Din punctul de vedere al întinderii, Kiribati este cel mai mare stat din Oceania, însă partea de uscat a acestei țări ocupă o porțiune foarte mică. Mai exact, teritoriul e format din 32 de insulițe, care sunt împrăștiate la distanțe mari. Aproximativ 100.000 de oameni trăiesc pe aceste bucăți de pământ.
Cei care au avut ocazia să viziteze Kiribati au spus că au ajuns la “capătul Pământului”. Locul are peisaje de vis, însă este foarte greu de găsit.
Millennium Island, cunoscută și sub numele de Insula Caroline, este cea mai estică insulă din statul Kiribati. Acesta este, de cele mai multe ori, primul loc de pe Pământ unde răsare Soarele.
În timpul solstițiului de vară din Sud și al solstițiului de iarnă din Nord, pe 21 decembrie sau 22 decembrie, timp de 24 de ore pe zi, Polul Sud, precum și cea mai mare parte a Antarcticii, sunt luminate.
Hummels a mai spus că “dacă te strecori puțin peste 66,6 grade Sud, soarele se va duce sub orizont pentru scurt timp. înainte de a produce un răsărit de soare la câteva minute după miezul nopții”, conform sursei menționate.
Uneori, primul răsărit de Soare va fi în Young Island, o insulă nelocuită, revendicată de Noua Zeelandă, în zilele și săptămânile din jurul solstițiului, inclusiv pe 1 ianuarie.
De altfel, într-o altă perioadă a anului, primul răsărit din zi apare în altă parte. Este vorba despre Ghețarul Dibble, o peninsulă de pe coasta Antarcticii.
În jurul solstițiului de vară din Nord și al solstițiului de iarnă din Sud, de pe 20 iunie până pe 22 iunie, Soarele strălucește mai mult în emisfera nordică decât în cea sudică, iar primul răsărit de Soare este într-o insulă aflată între Rusia și Alaska.
“Insula Big Diomede aparține Rusiei, iar Little Diomede face parte din SUA. În săptămânile și chiar lunile premergătoare datei de 21 iunie, insula Rusiei vede primul răsărit de soare din lume”, a mai precizat Hummels.