News

Aici se ascunde Darius Vâlcov în Italia? Cum arată vila din Milano la adresa căreia și-a înregistrat afacerea

Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală de Poliția Română, dar fostul demnitar locuiește în afara granițelor țării.
05.05.2023 | 09:03
Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală, dar el se află, cel mai probabil, la Milano Colaj: FANATIK, Sursa foto: Hepta, google maps, idealista.com
ADVERTISEMENT

Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei, senator PSD și ministru de Finanțe, a fost condamnat definitiv, marți, la șase ani de închisoare, de un complet de cinci judecători de la Curtea Supremă, pentru trafic de influență și spălare de bani. Vâlcov a fost inculpat în “Dosarul tablourilor”, în timpul anchetei descoperindu-se peste 100 opere de artă achiziționate, pe care acesta le-a ascuns în pereții falși ai unor imobile aflate pe numele său.

Darius Vâlcov a înregistrat firma din Milano la o adresă unde se află o vilă cu două etaje

Procurorii au decis confiscarea sumei de 6,2 milioane de lei de la Vâlcov. Poliția Română l-a dat în urmărire generală după ce acesta nu a fost găsit la domiciliul său din Slatina. “Împotriva celui în cauză, Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr.1/02.05.2023, fiind condamnat la o pedeapsă de 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălare a banilor”, se arată pe site-ul Poliției.

ADVERTISEMENT

Presa a relatat de mai mulți ani că Darius Vâlcov nu mai locuiește la Slatina și că a părăsit România. De altfel, la termenele de judecată, Vâlcov nu a venit niciodată, fiind reprezentat de avocat. În vara lui 2020, în presă s-a dezvăluit că Darius Vâlcov și-a înființat o firmă la Milano, Darvet SRL, aceasta fiind înregistrată pe numele său.

Vâlcov era singurul acționar al firmei care activează în industria alimentară en-gros și care genera vânzări anuale de aproximativ 120.000 euro. Conform datelor consultate de FANATIK, firma lui Darius Vâlcov a fost înregistrată la o adresă din cartierul Cimiano al orașului Milano, aflat la nord-est de centrul capitalei Lombardiei.

ADVERTISEMENT

La respectiva adresă se află o vilă cu două etaje și o terasă amenajată pe acoperiș, în interiorul căreia se află mai multe apartamente. Este posibil ca Darius Vâlcov să locuiască la această adresă la care și-a înregistrat și firma. Pe site-urile italiene specializate în imobiliare, consultate de FANATIK, se menționează că, între 2017 și 2022, s-au vândut trei apartamente la această adresă, prețul mediu al tranzacțiilor fiind de 763.333 euro.

Darius Vâlcov a cedat controlul firmei unei apropiate

De asemenea, un apartament a fost închiriat cu 2.500 euro pe lună în 2019. La aproape 300 de metri de vilă se află stația de metrou Cimiano, iar pe o rază de 400 de metri se află cinci școli și institute, precum și o grădiniță privată. Tot în cartier se află și un magazin alimentar care comercializează produse tradiționale românești.

ADVERTISEMENT

La puțin timp după ce în presă s-a dezvăluit faptul că are o firmă în Italia, Darius Vâlcov a cedat controlul Darvet SRL, în acte figurând ca administrator a apropiată de-a sa, Andreea Dumitru, care a fost consiliera Mihaelei Triculescu în perioada în care aceasta a fost șefa ANAF. În 2019, Vâlcov a fost amendat de Poliție în timp ce se afla la volanul unei limuzine, mașina fiind înmatriculată pe numele Andreei Dumitru.

Darius Vâlcov a fost condamnat, inițial, la 8 ani de închisoare în “Dosarul tablourilor”. El a fost acuzat de trafic de influență și spălare de bani după ce a cerut unei firme 20% din valoarea unor lucrări publice cu Primăria Slatina. Procurorii au pus sub sechestru o parte din averea lui Vâlcov, adică trei lingouri de aur, 172 de tablouri și aproximativ 400.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Darius Vâlcov nu deținea vreun bun imobiliar, conform ultimei declarații de avere

În „Dosarul tablourilor” au mai fost condamnați Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, care a primit patru ani şi șase luni de închisoare cu executare, și Lucian Petruţ Şuşală, fost şofer al lui Darius Vâlcov, care a primit doi ani cu suspendare, cu un termen de supraveghere de cinci ani. De asemenea, afaceristul Petre Bogdan Timofte a fost condamnat la trei ani cu executare, iar Constantin Tomescu a primit trei ani şi șase luni cu executare.

Darius Vâlcov nu deținea vreun bun pe numele său în 2019, când și-a completat declarația de avere în calitate de consilier de stat la Guvernul României. În 2011, Dan Bălășescu, fost viceprimar al Slatinei, l-a sesizat pe premierul Emil Boc, dar și Corpul de Control aflat în subordinea acestuia, „în legătură cu clanurile de tip mafiot şi grupările infracţionale din judeţul Olt, coordonate de primarul Slatinei, Darius Vâlcov”.

În scrisoare, Bălășescu a susținut că Vâlcov deține case și apartamente la Bruxelles, Strasbourg, Crans Montana, Monte Carlo și o vilă de 4,3 milioane de euro pe malui lacului Como, acestea fiind pe numele surorii lui Vâlcov, Roxana, care lucrează ca medic în Elveția. Bălășescu a suținut că Vâlcov ținea 10 milioane de euro cash într-un perete despărțitor al apartamentului din stațiunea elvețiană Crans Montana și că are un iaht la Monte Carlo, înregistrat pe numele a doi apropiați. De asemenea, Bălășescu a mai scris că Vâlcov deține, prin interpuși, două apartamente de lux în București și o vilă în Poiana Brașov.

ADVERTISEMENT