News

AIEA a pierdut legătura cu sistemele de monitorizare de la Cernobîl. Ministrul energiei despre oamenii de la centrală: „Ei rezistă”

Legătura cu sistemele de monitorizare a radioactivității de la Cernobîl, pierdută. Anunțul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică despre acest lucru.
09.03.2022 | 07:45
AIEA a pierdut legatura cu sistemele de monitorizare de la Cernobil Ministrul energiei despre oamenii de la centrala Ei rezista
AIEA anunță că a pierdut legătura cu sistemele care monitorizează deșeurile radioactive de la Cernobîl. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a transmis că a pierdut contactul cu sistemele automate care monitorizează centrala nucleară de la Cernobîl.

AIEA anunță a pierdut legătura cu sistemele de monitorizare a radioactivității de la Cernobîl

AIEA a precizat că anunțul a fost făcut de directorul general, într-o declarație îngrijorătoare.

ADVERTISEMENT

“Directorul general a anunțat că transmisia de date la distanţă de la sistemele automatizate de monitorizare instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută”, a anunţat într-un comunicat AIEA.

Forțele ruse au reușit să pună stăpânire pe aceste sisteme de la centrala nucleară Cernobîl încă de luna trecută.

ADVERTISEMENT

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a anunțat că este „profund îngrijorat” de situația de la Cernobîl și de siguranța personalului de acolo.

El a cerut ca forțele care ocupă acum centrala să se asigure de „rotația personalului”, acest lucru fiind urgent, având în vedere că aceeași tură lucrează acolo de 13 zile.

ADVERTISEMENT

„Sunt profund îngrijorat de situația dificilă și stresantă cu care se confruntă personalul de la centrala nucleară din Cernobîl și de riscurile potențiale pe care aceasta le implică pentru siguranța nucleară. Fac apel la forțele care controlează efectiv șantierul să faciliteze de urgență rotația sigură a personalului acolo”, a spus el.

De ce a atacat Rusia centralele nucleare. Care a fost scopul său

Analistul de relații externe Jean-Marc Balencie este de părere că rușii au vrut să pună stăpânire pe centralele nucleare din Ucraina pentru a lăsa marile orașe fără energie, fiind mai ușoară cucerirea acestora.

ADVERTISEMENT

Rusia dorește ca oamenii să plece din Ucraina, să fugă, așa că le creează și „condițiile” propice pentru a face acest lucru și îi lasă fără căldură și apă caldă sau posibilitatea de a păstra hrană proaspătă.

”Unul dintre obiectivele Rusiei este să-i determine pe cetățeni să plece, să le distrugă abilitatea de a rezista și voința de a se apăra”, a spus el.

Conexiunea cu datele de monitorizare s-a pierdut, ceea ce înseamnă că nu știm care este situația acolo, care este nivelul de radiație”, a declarat ministrul energiei Herman Haluschenko. El a mai spus că la centrala de la Cernobîl se află încă oamenii din tura ce se afla la centrală în ziua capturarii sale de către ruși, pe 24 februarie. „Ei rezistă”, a spus ministrul, citat de Interfax.

ADVERTISEMENT