Pariuri sportive

Cîştigă 80 de MILIOAN€ şi nu face nimic. De unde vin banii!

Considerat de multă lume cel mai mare sportiv din toate timpurile, brandul Michael Jordan încă generează vînzări de zeci de milioane de dolari în întreaga lume, la aproape 11 ani de la...
17.02.2014 | 00:00
Cistiga 80 de MILIOANE si nu face nimic De unde vin banii

Considerat de multă lume cel mai mare sportiv din toate timpurile, brandul Michael Jordan încă generează vînzări de zeci de milioane de dolari în întreaga lume, la aproape 11 ani de la retragere!

Pe 17 februarie 2014 împlineşte 51 de ani, avînd deopotrivă în spatele său performanţe unice, momente memorabile, decizii controversate şi probleme dezamăgitoare. Michael Jordan este un businessman de succes, aşa cum era şi pe parchetul sălilor de baschet, unde a făcut magie pentru Chicago Bulls. Deţine pachetul majoritar de acţiuni al francizei „Charlotte Bobcats”, echipă ce face un sezon peste aşteptări, luptîndu-se pentru play-off. În ciuda reuşitelor de care se bucură în afaceri, lumea şi-l va aminti pentru totdeauna datorită realizărilor din perioada petrecută ca jucător de baschet. Nu doar simplii pasionaţi ai sportului îl apreciază, ci însuşi sportivii. Într-un sondaj realizat în 2000 de celebra televiziune ESPN, sportivii din Statele Unite l-au desemnat pe Michael Jordan drept cel mai bun atlet din istoria sportului nord-american, peste legendarii Muhammad Ali şi Babe Ruth! El a contribuit la formarea primului „Dream Team” din baschet la nivel de „naţionale”, alături de care a luat două medalii de aur la Jocurile Olimpice şi din care mai făceau parte Scottie Pippen, Magic Johnson, Larry Bird şi David Robinson.

Titluri

Campion abia la 28 de ani
Primul său titlu de campion al NBA a venit abia la vîrsta de 28 de ani. Jordan aştepta de mult clipa, iar acest lucru s-a putut vedea cît se poate de clar în cele cinci meciuri din finala „taurilor” cu LA Lakers. A deţinut recordul de puncte în fiecare dintre primele patru confruntări, în cea de-a cincea, care a pus capăt seriei, preferînd altruismul şi oferind zece „assist-uri” (pase decisive). Au urmat alte două succese, dar şi neaşteptata sa retragere. Chicago Bulls s-a chinuit fără el, la revenire aşteptîndu-l toţi cu braţele deschise. S-a întors şi a mai luat alte trei titluri, urcînd pînă pe locul 10 în istoria jucătorilor cu cele mai multe campionate cîştigate. Interesant e că în nici una dintre cele şase finale, Jordan nu a avut parte de un meci decisiv. S-a retras iarăşi în 1999, dar, la fel ca precedenta oară, nu a putut sta departe de jocul vieţii sale. A semnat cu Washington Wizards în 2001, evoluînd pentru încă două stagiuni. Povestea s-a încheiat definitiv în vara lui 2003, atît din pricina vîrstei înaintate (40 ani), cît şi a numeroaselor accidentări.

Bani

Ucis pentru adidaşii Air Jordan!
Chiar dacă s-a retras din activitate în urmă cu 11 ani, Jordan continuă să încaseze sume de ordinul zecilor de milioane de dolari datorită performanţelor avute în cariera de jucător. Spre exemplu, acesta primeşte anual peste 80 de milioane de dolari doar din contractele de publicitate încheiate cu giganţii Nike, Gatorade sau 2K Sports. Totodată, deţine numeroase afaceri personale, precum un lanţ de restaurante, devenit celebru încă de pe vremea cînd evolua ca jucător. Brandul Air Jordan, existent pe piaţă începînd cu 1984, le-a adus celor de la Nike încasări ce depăşesc un miliard de dolari. De altfel, şi în ziua de azi, orice copil care practică sau doar urmăreşte acest sport este tentat să-şi achiziţioneze încălţăminte sau haine ce-i poartă semnătura. Din păcate, nivelul la care este idolatrizat atinge uneori cote inimaginabile, în 1989, un tînăr de liceu din Statele Unite, în vîrstă de numai 15 ani, fiind ucis pentru perechea sa de adidaşi Air Jordan. Au fost comise de-a lungul timpului numeroase alte spargeri de magazine în scopul obţinerii produselor acestui brand.

Începutul

Prea scund pentru… baschet!
Dragostea pentru sport a apărut încă din primii ani ai vieţii. În şcoală practica deja cu succes baseballul, fotbalul şi baschetul. A decis să-l continue pe ultimul, doar că antrenorii săi din liceu nu l-au primit în echipa principală din cauza staturii prea mici pentru acest sport (1,80 metri). A rămas la echipa de juniori, unde marca în medie 40 de puncte pe meci. În următoarea vară a primit şansa de a evolua în prima echipă a liceului, crescînd cu 10 centimetri. Şi-a încheiat socotelile cu această etapă a vieţii cu unele cifre incredibile, realizînd medii de triple-double: 29,2 puncte, 11,6 recuperări, 10,1 assisturi. A ales apoi Universitatea din Carolina de Nord, alături de care a cîştigat titlul NCAA, după un meci în care a reuşit coşul decisiv în faţa echipei Georgetown conduse de un alt mare baschetbalist, Patrick Ewing. Portland a avut şansa de a-l drafta înaintea celor din Chicago, preferîndu-l însă pe Sam Bowie, desemnat ulterior cea mai proastă alegere din istoria NBA.

Echipament

www.fanatik.ro

23 – numărul legendar
Puţine sînt persoanele care să nu aibă habar ce număr a purtat MJ pe echipamentul său de joc. Cele şase titluri cucerite alături de Chicago Bulls, toate sub semnul 23, au ridicat acest număr la nivel legendar. Interesant este că Jordan nici măcar nu a vrut numărul. În liceu îşi dorea 45, asemenea fratelui său, pe care îl idolatriza, însă, pentru a nu-l copia, a preferat să aleagă jumătatea rotundă a acestui număr. L-a purtat aproape 10 ani consecutiv la Chicago Bulls, fiind retras după ce a decis să-şi încheie cariera prima oară. La revenire, Michael a luat echipamentul cu numărul 45, însă doar pentru un sezon, în următoarele două revenind la 23. În prima parte a carierei sale, o singură dată în peste 1.000 de partide s-a întîmplat să nu evolueze cu 23 pe piept, în 1990, într-un meci cu Orlando, înaintea căruia echipamentul îi fusese furat din vestiar. Conducerea lui Bulls a căutat atunci chiar în rîndul fanilor prezenţi la partidă o replică, fără succes însă, astfel că Jordan s-a mulţumit cu numărul 12.

Recorduri

MVP în toate cele 6 finale NBA jucate
Cele şase titluri luate cu Chicago Bulls l-au propulsat pînă pe locul 10 în ierarhia jucătorilor care deţin cele mai multe campionate din istorie. Întrebarea care se pune este ce s-ar fi întîmplat dacă Michael nu ar fi decis în două rînduri să se retragă – l-ar fi ajuns pe Bill Russell şi ale sale 11 „inele”? Chiar şi aşa, Jordan rămîne în istorie cu multe performanţe individuale remarcabile. În toate cele şase finale NBA a fost desemnat MVP, preţ de 10 sezoane a ieşit coşgeter, fiind al treilea cel mai prolific marcator din toate timpurile în liga nord-americană. Era impresionant şi pe faza de apărare, în 1988 fiind ales jucătorul defensiv al anului, iar în alte trei sezoane baschetbalistul cu cele mai multe intercepţii. Fanii l-au adulat, selectîndu-l de 14 ori în All Star Game, unde în trei rînduri a ieşit MVP. Deţine recordul de puncte înscrise în play-off, dar şi pentru Chicago Bulls. De asemenea, face parte din Hall of Fame-ul NBA începînd cu 2009.

Caracter

Înger şi demon
Cînd a revenit pentru a doua oară în NBA, „His Airness” (în traducere: Măria Sa Aerul!) a făcut-o nu doar de dragul jocului, ci şi în scopuri nobile. La 14 zile distanţă de la atentatele din 11 septembrie 2001 asupra Turnurilor Gemene, Jordan anunţa semnarea contractului cu Washington Wizards, salariul întregului sezon fiind donat familiilor victimelor tragediei. Deşi acest gest nu a rămas singular, cel mai mare jucător de baschet al tuturor timpurilor a întîmpinat şi numeroase probleme, care i-au diminuat din imagine. Se spune despre el că ar fi fost dependent de pariuri chiar în timpul carierei, apărînd constant în cazinourile din Atlantic City. Cel mai mult a pierdut însă la o partidă de golf, unde a rămas dator cu 1,25 milioane de dolari. Jordan şi-a recunoscut public viciul într-un interviu acordat în 2005 pentru CBS, spunînd că problema devenise compulsivă, însă nu pînă în punctul în care să-i pună propria viaţă în pericol sau să-i afecteze familia.

Polisportiv

www.fanatik.ro

Provocarea neaşteptată a bîtei
Deşi ulterior a recunoscut într-una din cărţile sale că pregătea mutarea cu doi ani înainte, întreaga lume a rămas şocată în 7 februarie 1994, cînd Michael Jordan a semnat un contract de jucător cu Chicago White Sox, echipa de baseball a oraşului, la numai cinci luni de la anunţarea retragerii din sportul care îl făcuse celebru. Unul dintre motivele pentru care a luat această decizie frapantă a fost uciderea tatălui său, petrecută în vara anului 1993. Acesta şi-l imagina dintotdeauna pe Michael drept un jucător de MLB. Nu a putut ajunge însă la acest nivel, evoluînd pentru echipele-satelit ale celor de la White Sox, prezente în ligile minore. În tot acest timp, deţinătorul francizei locale, Jerry Reinsdorf, avea să-i respecte datele contractuale încheiate cu el ca jucător profesionist de baschet. Pentru foştii săi colegi, pierderea a fost uriaşă. După trei sezoane consecutive în care au cucerit titlul în NBA, Bulls părăseau sezonul 1993/94 încă din prima rundă a play-off-ului.

Superstiţii

A jucat întotdeauna cu două şorturi
Michael Jordan a evoluat în fiecare meci pentru Chicago Bulls purtînd două perechi de şorturi: unul al „taurilor”, iar pe sub el un altul al Universităţii North Carolina, alături de care cîştigase titlul în NCAA, crezînd că îşi va continua succesul. Nu s-a înşelat! Avea un ritual şi înainte de jocuri, consumînd aceeaşi masă cu patru ore înaintea fiecărui meci: friptură, piure de cartofi, salată şi bere de ghimbir. A fost un om inteligent nu doar pe parchet, ci şi în afara sa. Multe dintre sfaturile sale sînt puternic tipărite în memoria oricărui puşti care alege baschetul: „Pot accepta eşecul, tuturor ni se întîmplă, dar nu pot accepta să nu încerc”, „Am ratat peste 9.000 de aruncări de-a lungul carierei mele, am pierdut aproximativ 300 de meciuri, de 26 de ori am ratat aruncarea cîştigătoare. Am eşuat de atîtea ori. Şi datorită acestui lucru am avut succes”, „Unii oameni vor să se întîmple, unii îşi doresc să se întîmple, iar alţii fac să se întîmple”, „Niciodată nu m-am temut de eşec”.

Nici unul dintre cei doi băieţi ai săi, Jeffrey şi Marcus, nu i-au putut călca pe urme, încheiindu-şi socotelile cu baschetul în timpul studiilor universitare. Jordan mai are o fată, Jasmine, iar în luna aprilie aşteaptă venirea pe lume a încă… două fete! Gemene!

„Există Michael Jordan, iar apoi sîntem toţi ceilalţi” (Magic Johnson)
„Dumnezeu s-a deghizat în Michael Jordan” (Larry Bird)

6 este numărul titlurilor NBA cîştigate de Jordan

1 miliard de dolari este suma încasată de Nike din brandul Air Jordan

Tags: