News

Ajutor de 15.000 de euro pentru proprietarii de case. Anunțul oficial al ministrului Mediului

12.05.2020 | 15:58
Ajutor de 15000 de euro pentru proprietarii de case Anuntul oficial al ministrului Mediului
Proprietarii de case din România vor putea primi un ajutor de maxim 15.000 de euro, dacă își eficientizează din punct de vedere energetic imobilele. Sursă foto: INQUAM Photos Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Proprietarii de case din România vor putea primi un ajutor de maxim 15.000 de euro, dacă își eficientizează din punct de vedere energetic imobilele.

Ajutor de 15.000 de euro pentru proprietarii de case

Conform Agerpres, ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat că ajutorul de maxim 15.000 de euro pentru proprietarii de case se va face dintr-un fond de 100 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

”Obiectivul principal al acestui program este să sprijine mediul şi economia pentru că, astfel, România poate să facă investiţii inteligente”, a declarat ministrul la conferinţa de lansare în consultare publică a Ghidului de finanţare pentru Programul ”Casa Eficientă Energetic”.

Costel Alexe a precizat că românii vor rămâne cu mai mulţi bani în buzunar, se vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră, iar statul român va pompa resurse financiare importante în industrii care, la rândul lor, vor crea locuri de muncă.

ADVERTISEMENT

De acest program pot beneficia 9.000 de proprietari de case

”Prin acest program, românii pot să-şi eficientizeze energetic locuinţele pe care le au, accesând o primă de eficienţă energetică de până la 15.000 de euro, cu care vor putea să-şi instaleze toate sistemele posibile”, a spus ministrul.

El a adăugat că, în momentul de faţă, în România există case care pierd prin pereţi cel puţin 30% din energia pe care o au în interior, 25% prin acoperişuri şi 25% prin ferestre.

ADVERTISEMENT

Ministrul a estimat că de Programul ”Casa Eficientă Energetic”, al cărui buget este de 100 de milioane de euro, vor putea beneficia aproximativ 9.000 de proprietari de case, iar statul va deconta 60% din valoarea investiției.

În ceea ce priveşte etapele ce trebuie urmate de solicitanţi pentru a accesa noul program, Costel Alexe a precizat că toate documentele vor fi depuse online, la care vor ataşa copia de buletin, actul de proprietate asupra casei, certificatul energetic al locuinţei şi auditul din care să rezulte că la final investiţia va fi mai eficientă energetic.

ADVERTISEMENT

”După ce fiecare dintre român va fi desemnat ca beneficiar a programului, perioada de implementare a investiţiei va fi de 18 luni, iar la final AFM trebuie să deconteze 60%, până la maxim 15.000 de euro din investiţie”, a încheiat ministrul.

ADVERTISEMENT
Tags: