News

Ajutor de la stat pentru cei cu contracte de drepturi de autor pe perioada carantinei. Cum încasezi banii

27.03.2020 | 18:23
Ajutor de la stat pentru cei cu contracte de drepturi de autor pe perioada carantinei Cum incasezi banii
ADVERTISEMENT

Consecințele epidemiei de coronavirus i-a afectat în mod deosebit pe cei cu profesii liberale sau pe cei care își câștigă existența fiind înregistrați ca persoane fizice autorizate (PFA). Pentru a le oferi un minim de protecție în perioada în care nu vor lucra, Guvernul a decis ca, pe durata stării  de urgență, să primească echivalentul a 75% din salariul mediu brut pe economie.

Documentele pentru ajutorul de stat se depun online

Spre deosebire de cazul celor cu contract individual de muncă, la care plățile pentru șomaj tehnic se fac prin agențiile județene de ocupare a forței  de muncă, cei care sunt plătiți exclusiv din drepturi de autor sau sunt înregistrați ca PFA trebuie să depună individual solicitările la filialele județene ale Agenției Naționale de pentru Plăți și Inspecție Specială (ANPIS).

ADVERTISEMENT

Solicitarea trebuie să fie o declarație pe proprie răspundere în care angajatul trebuie să precizeze că nu mai poate lucra din cauza restricțiilor impuse de către autorități pe durata stării de urgență.

Declarația pentru perioada 16-31 martie va putea fi depusă de la începutul lunii aprilie, urmând ca plata să se facă în maxim 15 zile de la depunerea declarației.

ADVERTISEMENT

Suma pentru aceste categorii este una fixă, de 75% din salariul mediu brut pe țară.

Toate cererile se pot depune online (…) Am creat o procedură mai simplă, mai eficientă pentru ca plățile să se facă cât mai repede”, a afirmat Violeta Alexandru, ministrul Muncii.

Pentru cei care au și un contract de muncă individual, de formalități se va ocupa angajatorul, suma de plată fiind de până la 75% din salariul mediu brut pe economie

ADVERTISEMENT
Tags: