News

Aproape 2,5 milioane de pensionari cu venituri sub 1.600 de lei primesc ajutor social. OUG adoptat de Guvern

Vești bune pentru aproape 2,5 milioane de pensionari din România cu venituri de sub 1.600 de lei. Din ianuarie, aceștia primesc ajutor social de la Guvern, conform unei OUG adoptate vineri.
17.12.2021 | 21:48
Aproape 25 milioane de pensionari cu venituri sub 1600 de lei primesc ajutor social OUG adoptat de Guvern
ADVERTISEMENT

Vineri, la Palatul Victoria, a avut loc o ședință de Guvern extrem de importantă pentru milioane de pensionari din România.

La finalul întâlnirii, Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat că a fost adoptată Ordonanța de Urgență (OUG) care prevede acordarea unui ajutor financiar românilor cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei.

ADVERTISEMENT

Oficialul Cabinetului de coaliție PNL-PSD-UDMR anunță că sprijinul e acordat o singură dată, în luna ianuarie a anului 2022.

OUG privind sprijinul pentru pensionarii cu venituri sub 1.600 lei, aprobat de Guvern

Marius Budăi a explicat și cum vor fi alocați banii. Astfel, suma maximă a acestui ajutor social poate ajunge la 1.199 de lei, iar aceasta va fi primită de cei cu pensia de 1.001 lei.

ADVERTISEMENT

Această sumă acordată va scădea odată cu creșterea veniturilor. Astfel, dacă pentru o pensie de 1.001 lei se acordă un ajutor de 1.199 lei, pentru o pensie de 1.002 lei, ajutorul va fi de 1.198 lei, iar suma acordată va scădea pe măsură ce pensia este mai mare.

Cel mai puțin vor primi cei care au o pensie de 1.600 de lei. Ajutorul în cazul acestor cetățeni va fi de 600 de lei.

ADVERTISEMENT

”Vă anunţăm că pachetul social asumat de coaliţia aflată la guvernare care susţine Guvernul României a fost încheiat astăzi cu aprobarea ultimei ordonanţe de urgenţă, a ultimului act normativ, cu implementarea acelui ajutor financiar acordat o singură dată, în luna ianuarie, pensionarilor care au până la 1.600 lei şi egal cu 1.600 pensia”, a spus ministrul Budăi, după şedinţa de Guvern, notează Agerpres.

Conform oficialului Executivului, această măsură, împreună cu celelalte din pachetul social, sunt menite să apere pensionarii în faţa scumpirilor.

ADVERTISEMENT

”Este o măsură care vine să creeze, pe lângă celelalte măsuri din pachetul social, un scut în jurul celor mai nevoiaşi părinţi şi bunici ai noştri în faţa acestui valul uriaş de scumpiri”, a adăugat oficialul.

Aproape 2,5 milioane de pensionari din România beneficiază de ajutor

Într-un comunicat emis vineri seară, Ministerul Muncii anunță că ”ajutorul financiar se acordă din oficiu, în luna ianuarie 2022, odată cu drepturile de pensie aferente acestei luni, persoanelor din evidența caselor teritoriale de pensii care au domiciliul în România”.

Guvernul mai precizează că s-a decis ca acest sprijin financiar să nu se ia în calcul la stabilirea ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie.

”Guvernul a stabilit ca ajutorul financiar să nu se ia în calcul la stabilirea ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie.

De asemenea, nici majorarea punctului de pensie și a indemnizației sociale să nu fie luată în calcul pentru acordarea ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie în acest sezon rece”, se mai arată în comunicat.

În total, 2,45 milioane pensionari din România vor beneficia de acest tip de sprijin, se mai arată pe site-ul Ministerului Muncii.

ADVERTISEMENT