News

Ajutor social pentru mai mulți români. Guvernul schimbă condițiile de acordare a banilor

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern prin care sunt modificate condițiile de eligibilitate pentru acordarea ajutorului social astfel încât numărul beneficiarilor să crească.
14.04.2022 | 18:21
Ajutor social pentru mai multi romani Guvernul schimba conditiile de acordare a banilor
O parte din restricțiile pentru acordarea ajutorului social vor fi eliminate de către Guvern/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Guvernul intenționează să reivuiască lista bunurilor care conduc la excluderea ajutorului social astfel încât să ușureze accesul la beneficiile de asistență socială. Decizia a fost luată în urma unor consultări cu asociațiile aleșilor locali.

Restricții mai puține pentru ajutorul social

Astfel, nu vor mai fi considerate ca motiv de excludere de la plata ajutorului social (venitul minim garantat) clădirile sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu şi a anexelor gospodăreşti care sunt în stare avansată de degradare și/sau care nu au potențial de valorificare ori cele pentru care solicitantul /beneficiarul ajutorului social deține o parte și pentru care valorificarea nu poate fi realizată în absența celuilalt/celorlați deținători.

ADVERTISEMENT

De asemenea, crește suprafața maximă a terenurilor intravilane pentru care se poate acorda ajutor social: de la 1.000 mp în zona urbană la 1.200 mp și de la 2.000 mp în zona rurală la 2.500 mp.

În momentul de față, pentru a beneficia de venitul minim garantat, o persoană nu poate să dețină depozite bancare mai mari de 3.000 de lei, fără dobânda aferentă. Potrivit noilor condiții, plafonul depozitelor bancare este majorat la 7.000 lei fără dobânda aferentă. „Suma de 3.000 lei a fost stabilită inițial având la bază nivelul ajutorului de înmormântare, respectiv 2.117 în anul 2012. Acest nivel în anul 2022, potrivit Legii nr.318/2021 este de 6.095 lei”, motivează Ministerul Muncii în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

ADVERTISEMENT

În plus, Contul Junior va fi exclus din categoria conturilor bancare ce se iau în considerare la stabilirea dreptului la ajutorul social, întrucât se consideră că este un cont special, de regulă alimentat de părinți cu suma reprezentând alocația de stat pentru copii. Conturile Junior au fost deschise de către Guvern îm 2019 pe numele tuturor copiilor din România, pentru a-i încuraja pe părinți să facă economii pentru copii, alimentarea acestor conturi fiind răsplătită de către stat cu unele prime.

Nu în ultimul rând, se majorează plafonul valorii nete de producție anuală în cazul persoanelor eligibile pentru ajutorul social. Este vorba valoarea obținută din exploatarea unor suprafețe de teren sau cea reprezentată de animalele și păsările deținute. Astfel, valoarea netă de producție a fost majorată de la 1.000 de euro la 1.200 de euro pe an pentru persoana singură și de la 2.500  de euro la 3.500 de euro pe an pentru familie. Majorarea acestui plafon se face luând în considerare rata inflației în perioada 2012-2022.

ADVERTISEMENT

Extinderea ajutorului social, o cerință a PNRR

Potrivit datelor aferente lunii februarie 2022, în România există 159.753 de beneficiari (familii și persoane singure) de venit minim garantat. Suma alocată în acest scop a reprezentat peste 41.650.000 de lei în luna menționată. iar suma medie pentru fiecare persoană a fost de 260 de lei.

Flexibilizarea condițiilor pentru acordarea ajutorului social este necesară pentru atingerea unui obiectiv asumat de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), anume atingerea unui număr de 245.000 de beneficiari ai venitului minim de incluziune. În venitul minim de incluziune, aplicat din aprilie 2018, sunt înglobate venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul pentru încălzire.

ADVERTISEMENT

În absența unor criterii mai flexibile de eligibilitate, țintele prevăzute în PNRR, dar și în Programul de Guvernare care prevede scoaterea a 1,5 milioane de persoane din starea de deprivare materială severă, nu vor putea fi îndeplinite”, precizează Ministerul Muncii.

ADVERTISEMENT