News

Ajutor suplimentar pentru românii care au nevoie de lemne de foc. Guvernul ia în calcul două variante

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a dat recent o veste excelentă pentru românii care au nevoie de lemne de foc.
06.11.2022 | 16:52
Ajutor suplimentar pentru romanii care au nevoie de lemne de foc Guvernul ia in calcul doua variante
Guvernul îi va ajuta din nou pe românii care nu au bani pentru a-și cumpăra lemne de foc. Foto: canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Astfel, românii care au nevoie de lemne de foc pentru sezonul rece au aflat că Guvernul României are planuri mari pentru săptămâna viitoare.

Cum pot fi ajutați românii care au nevoie de lemne de foc

Astfel, la Palatul Victoria se pregătește rezolvarea tuturor problemelor care au apărut după intrarea în vigoare a OUG care plafonează prețul lemnelor de foc la 400 de lei până în martie 2023.

ADVERTISEMENT

Așadar, guvernanții iau în calcul două variante pentru a-i ajuta pe românii care au nevoie de lemne de foc. Prima dintre ele se referă la acordarea unor vouchere sociale pentru cumpărarea acestora la preț plafonat.

Este vorba despre vouchere acordate doar persoanelor vulnerabile. Potrivit rador.ro, Barna Tanczos așteaptă ca deputații să se identifice în cel mai scurt timp o nouă formă pentru măsurile de protejare a consumatorilor care folosesc lemne de foc.

ADVERTISEMENT

A doua variantă discutată în coaliția de guvernare se referă la posibilitatea alimentării cu bani pentru plata facturilor la energie a cardului social. Conform jurnaliștilor de la alba24.ro, în prim-plan apare cardul primit de românii cu venituri reduse pentru cumpărarea alimentelor.

Guvernul României pregătește un alt ajutor financiar

Guvernul României intenționează să acorde ajutorul financiar pentru plata facturii la energia electrică numai cetățenilor cu posibilități financiare reduse.

ADVERTISEMENT

Amintim că în urmă cu șase zile, în Senat era amânat rportul pentru OUG 134/2022, prin care preţul lemnului de foc a fost plafonat până la data de 31 martie 2023. Aici s-a ajuns pentru a permite ministerelor de resort să realizeze o analiză a amendamentelor depuse la acest act normativ.

Ordonanţa e departe de a fi perfectă. Sunt mai multe amendamente care vizează plafonarea preţului la lemnele de foc fie pentru persoanele vulnerabile, fie pentru întreaga populaţie.

ADVERTISEMENT

Unele dintre amendamente au fost depuse chiar astăzi în timpul şedinţei. Nu ştim punctul de vedere al Ministerelor Finanţelor care asigură finanţarea acestor compensări. S-a evocat posibilitatea de a găsi resurse în fondurile europene. Trebuie consultate şi Ministerul Afacerilor Europene şi Energiei.

Din dorinţa de a avea toate informaţiile, aşteptăm punctele de vedere ale ministerelor care ar putea fi implicate în urma adoptării acestor amendamente. Ordonanţa este în vigoare şi produce efecte”, anunța la acea vreme preşedintele Comisiei de apă, păduri şi fond cinegetic, Liviu Mazilu.

ADVERTISEMENT