News

Ajutorul de deces în 2019 s-a majorat. Câți bani vor lua rudele defunctului

21.03.2019 | 19:00
Ajutorul de deces in 2019 sa majorat Cati bani vor lua rudele defunctului

Vești bune pentru români. Începând cu anul 2019, a fost majorat ajutorul de deces. În cazul decesului unui salariat sau pensionar, ajutorul se acordă persoanei care a suportat toate cheltuielile pentru înmormântare.

În 2019 se acordă bani mai mulți pentru ajutorul de deces

Persoana în cauză poate fi o rudă apropiată defunctului, fie că vorbim de soțul supraviețuitor, copilul, părintele tutorele, sau în cazul lipsei acestora, oricine poate face dovada că a suportat toate cheltuielile în urma decesului.

Ajutorul de deces va fi majorat semnificativ pentru anul în curs, în urma unui proiect de lege care a intrat deja în vigoare vineri, 15 martie. Este vorba despre Legea nr. 47/2019, privind bugetul asigurărilor de stat pe 2019, act normativ care a fost publicat în Monitorul Oficial pe 12 martie, intrând în vigoare vinerea trecută.

Câți bani se vor acorda în 2019 pentru ajutorul de deces
Câți bani se vor acorda în 2019 pentru ajutorul de deces

Câți bani vor lua rudele defunctului

În ceea ce privește sumele de bani acordate ca ajutor de deces, în cazul decesului salariatului sau pensionarului, acesta se ridica la valoarea de 5.163 de lei, în vreme ce pentru decesul unui membru d familie al asiguratului sau pensionarului, suma de bani va fi de 2.582 lei.

Ajutorul de deces va fi acordat doar după ce s-au făcut toate cheltuielile necesare pentru înmormântarea persoanei în cauză. De asemenea, statul acordă acești bani fie pentru acoperirea cheltuielilor provocate de decesul salariatului sau pensionarului, fie pentru cheltuielile survenite în urma decesului membrului de familie.

Potrivit actului normativ amintit mai sus, membru de familie înseamnă „soţul/soţia, copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, copiii indiferent de vârstă, aflaţi în întreţinere, dacă au devenit inapţi pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani, părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi”.

În ceea ce privește documentația necesară pentru acordarea ajutorului de deces, aceasta este disponibilă pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice. „cerere pentru acordarea ajutorului de deces, certificat de deces (original şi copie), act de identitate al solicitantului (original şi copie), acte de stare civila ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie), dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie), act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original), adeverinţa care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârstă cuprinsă intre 18 si 26 de ani urma o forma de învătământ organizată potrivit legii (original)”.