News

Ajutorul de încălzire va fi acordat pe criterii noi. Guvernul vrea să mențină același număr de beneficiari

Ministerul Muncii a elaborat o ordonanță de urgență prin care propune ca persoanele care nu mai sunt eligibile pentru ajutorul de încălzire să-l primească în continuare.
23.02.2023 | 08:03
Ajutorul de incalzire va fi acordat pe criterii noi Guvernul vrea sa mentina acelasi numar de beneficiari
Ministrul Muncii propune menținerea ajutoarelor pentru încălzire la același nivel, indiferent de creșterea veniturilor/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Creșterea unor venituri de la începutul acestui an a făcut ca mulți români să nu mai fie îndreptățiți să ceară acordarea ajutorului de încălzire. Numai că Guvernul intenționează să continue acordarea acestui ajutor și pe durata actualului sezon rece chiar și în cazul celor care acum au venituri suficient de mari pentru a nu mai fi eligibili sau care ar trebui să-l primească în continuare, dar în cuantum mai mic.

Condițiile de acordare a ajutorului de încălzire

Măsura este prevăzută într-un proiect de ordonanță de urgență elaborat de către Ministerul Muncii și care urmează să ajungă pe masa Guvernului după ce va trece perioada de dezbatere publică. Premisa de la care pornește acest proiect este că majorarea unor venituri, decisă la finele anului trecut și aplicată începând cu 1 ianuarie, a făcut ca în multe  gospodării venitul pe cap de membru de familie să fie peste nivelul până la care se acordă ajutor de încălzire. Este vorba îndeosebi de majorarea pensiilor și a salariului minim pe economie.

ADVERTISEMENT

În momentul de față, ajutorul de încălzire se acordă în baza unei grile în care procentajul de compensare a facturii depinde de venitul pe cap de membru de familie, precum și de modul în care este asigurată încălzirea locuinței respective. De exemplu, în cazul gospodăriilor în care venitul pe cap de membru de familie este sub 200 de lei, ajutorul compensează integral costul încălzirii, cu condiția ca acesta să nu depășească 500 de lei pentru gospodăriile încălzite cu energie electrică, 250 de lei pentru gaze naturale și 320 de lei pentru lemne. Valoarea ajutorului scade treptat, pe măsură ce veniturile unei familii sunt mai mari, după se arată în graficul de mai jos.

ajutor-dasbv
Grila de acordare a ajutorului de încălzire/ Sursă: Direcția de Asistență Socială Brașov

Inevitabil, creșterea salariului minim și a pensiilor a scos o serie de familii din această grilă, iar pentru altele ajutorul de încălzire ar urma să fie acordat în continuare, dar într-un cuantum mai mic. Cu toate acestea, facturile ridicate la energie din acest sezon rece au creat probleme majore pentru multe familii, iar reducerea cuantumului ajutorului de încălzire le face vulnerabile din punct de vedere social.

ADVERTISEMENT

Măsură de care vor beneficia 500.000 de gospodării

Astfel, s-ar ajunge în situația paradoxală în care venituri mai mari ar duce la creșterea riscului de sărăcie energetică. Actualmente, 800.000 de gospodării primeau ajutorul de încălzire la începutul sezonului rece noiembrie 2022 – martie 2023, iar 500.000 dintre ele ar urma fie să fie scoase de la acest ajutor, fie să le fie redus. Guvernul a decis să evite această situație, menținând același nivel al ajutorului, indiferent de majorările de venituri.

Majorările de drepturi de natură socială, precum și cele în domeniul salarizării prevăzute de OUG nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum și majorarea prevăzută de HG nr. 1447/2022 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, nu se iau în calcul, în perioada sezonului rece noiembrie 2022 – martie 2023, la stabilirea drepturilor de ajutor pentru încălzirea locuinței și supliment pentru energie prevăzute de Legea nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie”, prevede proiectul de ordonanță de urgență.

ADVERTISEMENT

Persoanele pentru care au fost stabilite drepturile de ajutor de încălzire până la data de 31 ianuarie 2023 le vor primi în același cuantum până la data de 31 martie. În cazurile în care autoritățile administrației locale, prin intermediul cărora se acordă ajutorul de încălzire, au început demersurile pentru recuperarea sumelor care au fost acordate în plus familiilor cu venituri mărite, acestea nu vor fi finalizate. Altfel spus, cei care au primit ajutorul fără să mai aibă dreptul la el sau în cuantum mai mare decât ar fi trebuit nu vor mai fi obligați să dea banii înapoi.

Pe lângă limitarea riscului de sărăcie energetică a populației, Guvernul a luat în calcul și dificultățile de ordin birocratic generate de recalcularea ajutorului pentru un număr atât de mare de gospodării. „La nivelul autorităților administrației publice locale și al furnizorilor de utilități volumul de muncă ar fi extrem de mare pentru stabilirea unor noi cuantumuri ale ajutoarelor și noi compensări aplicate facturii, ceea ce ar putea conduce și la dificultăți în aplicarea altor acte normative cu importanță majoră cum ar fi Ordonanța de urgență a Guvernului nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023”, se spune în nota de fundamentare a actului normativ.

ADVERTISEMENT