News

Ajutorul miliar primit de Ucraina din partea statelor occidentale. Ce tehnică militară a oferit fiecare țară în parte

Cu tehnică militară de aproape patru miliarde de dolari, Statele Unite sunt de departe cel mai important susținător al armatei ucrainene însă și Europa a început să livreze armament greu
23.04.2022 | 19:37
Ajutorul miliar primit de Ucraina din partea statelor occidentale Ce tehnica militara a oferit fiecare tara in parte
Ce armament a primit Ucraina din partea statelor occidentale. Sursa foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Dacă inițial Occidentul a crezut că Ucraina va rezista doar câteva zile în fața Rusiei, acum, la două luni de la începerea războiului, în special Statele Unite dar și alte țări NATO din Europa au început să accelereze livrarea de armament greu armatei ucrainene.

Ajutorul militar primit de Ucraina

Statele Unite reprezintă principalul sprijin militar pentru armata ucraineană. Dacă Washingtonul a ajutat și în anii trecuți Ucraina cu echipamente militare, precum rachetele anti-tanc Javelin, dar și cu pregătirea militarilor ucraineni în bazele NATO, de la începutul războiului și până acum ajutorul militar oferit a ajuns la circa patru miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Preşedintele american Joe Biden a anunţat săptămâna trecută un nou ajutor militar în valoare de 800 de milioane de dolari care constă, între altele, în obuziere şi vehicule pentru acestea, 144.000 de obuze şi dar 121 de ”drone sinucigaşe” Phoenix Ghost, special create pentru armata ucraineană.

La 13 aprilie, liderul de la Casa Albă anunţa un ajutor constând, între altele, în vehicule blindate, artilierie dar şi zece elicoptere de producție sovietică ce erau inițial destinate Afganistanului.

ADVERTISEMENT

Washingtonul a furnizat anterior 1.400 de sisteme antiaeriene de tip Stinger, 5.000 de rachete antitanic de tip Javelin, 7.000 de arme antitanc de alt tip, sute de ”drone sinucigaşe” de tip Switchblade, 7.000 de puşti de asalt, 50 de milioane de gloane şi muniţie de diverse tipuri, obuze ghidate cu laser, drone de tip Puma, radare antiartilerie şi antidrone, blindate uşoare şi sisteme de comunicaţii securizate.

Recent, Pentagonul a dat asigurări că Ucraina a primit piese de schimb pentru avioane de vântoare, fără să precizeze provenienţa acestora, subliniind că acest ajutor a făcut posibil ca forțele aeriene ucrainene să aibă la dispoziție încă 20 de aparate de zbor.

ADVERTISEMENT

După Statele Unite, Marea Britanie pare a fi al doilea stat ce s-a mobilizat pentru a trimite tehnică militară armatei ucrainene. Londra a afirmat că a livrat deja 200.000 de echipamente – 4.800 de rachete antitanc de tip NLAW şi un număr mic de rachete antitanc de tip Javelin – şi a anunţat că trimite 6.000 de rachete de alt tip.

Marea Britanie a trimis, de asemenea, rachete antiaeriene de tip Starstreak, considerate a fi printre cele mai avansate din lume, şi a promis să trimită 120 de vehicule blindate – de tip Mastiff, Wolfhound and Husky, dar şi un nou sistem de rachete antinavă.

ADVERTISEMENT

La fel ca și Marea Britanie și SUA, Canada a livrat săptămâna aceasta – pentru prima oară – artilerie grea, şi anume obuziere de tip M777 şi muniţie antitanc suplimentară, însă fără precizeze cantitatea. Ottawa a anunţat, încă din luna februarie, că a trimis mitraliere, carabine, puşti de precizie, muniţie, grenade, lansatoate de obuze şi material de supraveghere. Autoritățile canadiene au precizat de asemenea că urmează să trimită și vehicule blindate.

Turcia și celelalte state europene

Una din cele mai eficiente arme din dotarea armatei ucrainene s-au dovedit a fi dronele de producție turcească Bayraktar BT2. La începutul învaziei, Kievul avea în dotare 20 de astfel de aparate de zbor, iar ulterior a mai primit alte 16, în urma unei comenzi făcute în luna ianuarie. Mai mulți experți au susținut că Ankara livrează în continuare astfel de drone Ucrainei, însă informația nu a fost confirmată de către autoritățile din Turcia.

Pe lângă succesul înregistrat în prima parte a războiului, când zecile de înregistrări cu tancurile rusești distruse de aceste drone au adus o faimă uriașă acestora, Kievul a susținut că a distras atenţia apărării crucişătorului rus Moskva, pe care l-a scufundat săptămâna trecută în Marea Neagră, cu o dronă de tip TB2, în timp ce îl lovea cu rachete Neptun.

Săptămâna trecută și Spania a anunțat livrarea a 200 de tone de material militar, muniţie, a 30 de camioane militare, vehicule speciale de transport greu şi a 10 vehicule uşoare, după ce a trimis 12 avioane cu muniţie şi armament uşor.

Franța, care a avut o contribuție militară discretă până acum, livrând armament de doar 100 de milioane de euro, pare să-și fi schimbat strategia în această privință. Zilele trecute, președintele Macron a anunțat că Franța a oferit deja rachete anti-tanc de tip Milan și că, în zilele următoare, urmează să fie livrate tunuri de tip Caesar de 155 de milimetri.

În ceea ce privește țările scandinave, Norvegia a furnizat 100 de rachete antiaeriene de tip Mistral, pe care urma să le retragă din serviciu, şi aproximativ 4.000 de arme antitanc de tip M72, iar Suedia a anunţat că trimite 5.000 de lansatoare de obuze cu tir unic din clasa AT-4, 5.000 de arme antitanc.

Finlanda a promis încă din luna februarie 2.500 de puşti de asalt, 150.000 de piese de muniţie şi peste 1.500 de lansatoare de obuze. La 24 martie, ea a anunţat o livrare de armament suplimentar, fără a preciza însă în ce constă acesta. Danemarca a anunţat la 27 februarie că trimite 2.700 de lansatoare de obuze, iar premierul danez a anunțat zilele trecute un ajutor financiar de circa 100 de milioane de euro pentru achiziția de armament.

Polonia, una din țările cele mai active în această privință, a trimis Ucrainei drone, lansatoare de rachetă antitanc de tip Javelin, puşti de asalt, muniție, mortiere, sisteme portabile anti-aeriene și rachete sol-aer cu rază scurtă de acțiune. Recent, autoritățile de la Varșovia au anunțat că au trimis un număr semnificativ de tancuri T-72 dar și blindate de luptă de infanterie de tip BMP-1. Potrivit unor informații, ar fi vorba de circa 40 de tancuri.

Slovacia a trimis tehnică militară în valoare de peste 62 de milioane de euro, constând în carburant, rachete sol-aer, rachete anti-tanc, muniție, dar a furnizat și sistemul propriu anti-aerian S-300 împreună cu peste 50 de rachete.

Autoritățile de la București au anunțat la sfârşitul lunii februarie că trimit combustibil, muniţie şi alte echipament militar, în valoare de trei milioane de euro.

Țările Baltice, Estonia, Lituania și Letonia, au trimis împreună echipament militar în valoare de peste jumătate de miliard de dolari constând în muniție, rachete de tip Stinger, mortiere dar și rachete Javelin.

Cehia a donat material militar în valoare de 45,2 milioane de euro constând în obuziere automotoare Dana, lansatoare de rachetă de tip RM-70 Grad, tancuri de tip T-72 de fabricaţie sovietică dar şi vehicule de luptă de infanterie. În plus, firmele cehe urmează să asigure reparaţiile tancurilor ucrainene.

În ceea ce privește Bulgaria, Sofia nu furnizează, în mod oficial, echipament militar, din cauza refuzului socialiştilor bulgari pro-ruşi. Însă, așa cum subliniază cei de la AFP, exporturi în acest domeniu către state membre UE aproape că s-au triplat de la 20 februarie la 13 aprilie, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2021.

Belgia și Olanda sunt alte două state care au continuat livrările de armament greu pentru Ucraina, recent anunțând că trimit sisteme de artilerie performante dar și vehicule blindate. Italia, în schimb, este una din țările UE care a decis să nu facă public tipul de armament livrat Kievului.

În final, Germania este statul european care s-a opus constant în ultimele săptămâni livrării de armament greu Ucrainei, premierul Scholz fiind supus unei presiuni importante din partea partenerilor din coaliție pe acest subiect.

La începutul războiului, Germania a anunţat că trimite 1.000 de arme antitanc, 500 de rachete sol-aer de tip Stinger, aproximativ 2.700 de rachete sol-aer de tip Strela şi muniţie. Presa germană a scris că Berlinul a trimis între timp alt armament – mitraliere, 100.000 de grenade, 2.000 de mine antipersonal, 15 bombe anti-buncăr, detonatoare şi încărcături explozive.

ADVERTISEMENT