News

Al-Assad îl răsplătește pe Putin pentru ajutorul dat în războiul civil. Mercenarii sirieni se antrenează în Rusia înainte de a fi trimiși în Ucraina

Sute de luptători sirieni sunt pe cale să se alăture forțelor ruse în Ucraina, returnând favoarea Moscovei pentru că l-a ajutat pe președintele Bashar al-Assad să-i zdrobească pe rebeli în războiul civil.
01.04.2022 | 16:41
AlAssad il rasplateste pe Putin pentru ajutorul dat in razboiul civil Mercenarii sirieni se antreneaza in Rusia inainte de a fi trimisi in Ucraina
Sirienii sunt tentați cu salarii între 1.000 și 2.000 de dolari pe lună Foto: Alexander Zemlianichenko/Associated Press, EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un prim contingent de soldați a sosit deja în Rusia pentru pregătire militară înainte de a se îndrepta către Ucraina. Contingentul include cel puțin 300 de soldați dintr-o divizie a armatei siriene care a lucrat îndeaproape cu ofițerii ruși care au mers în Siria pentru a-l sprijini pe al-Assad în timpul războiului.

Mercenarii sirieni se antrenează în Rusia în drum spre frontul din Ucraina

Multe altele ar putea fi pe drum: recrutorii din Siria au întocmit liste cu mii de candidați interesați pentru a fi verificate de serviciile de securitate siriene și apoi transmise rușilor, potrivit unui diplomat occidental și un aliat al guvernului sirian din Damasc citați de The New York Times.

ADVERTISEMENT

Siria a devenit în ultimii ani un exportator de mercenari, o consecință sumbră a anilor de război care a oferit multor bărbați experiență de luptă, dar a afectat atât de mult economia țării, încât oamenii se chinuie acum să își găsească de lucru. Așa că s-au reinventat ca soldați de închiriat în războaiele din Libia, Azerbaidjan, Republica Centrafricană și acum Ucraina.

„În general, banii sunt motivația”, a spus Bassam Alahmad, șeful Syrians for Truth and Justice, un grup de advocacy care a studiat comerțul cu mercenari sirieni.

ADVERTISEMENT

Unii sirieni simt loialitate față de Rusia din cauza sprijinului său pentru al-Assad, a spus el, în timp ce alții se înscriu pentru a lupta pentru că pur și simplu au nevoie de bani și cred promisiunile recrutorilor că vor avea locuri de muncă departe de lupte, cum ar fi paza bazelor sau instalațiilor petroliere.

„Pe unii oameni nu-i deranjează să lupte, dar există grupuri care cu siguranță profită de nevoile oamenilor”, a mai spus Alahmad. „Rezultatul este același: oamenii plătesc acest preț. Oamenii participă la războaie care nu sunt ale lor.”

ADVERTISEMENT

Sirieni, printre mercenarii grupului Wagner

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că aproximativ 1.000 de mercenari din grupul Wagner, un contractor militar rus, se aflau deja în regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde Rusia a instalat două enclave separatiste și că printre ei se numără și sirieni.

Războiul de lungă durată al Siriei a atras puteri străine precum Iranul, Turcia, Rusia și Statele Unite, care au lucrat cu grupări militare siriene pentru a-și promova interesele în zonă.

ADVERTISEMENT

Unele dintre aceste parteneriate facilitează acum traficul de mercenari.

Rusia și Turcia au trimis împreună aproximativ 10.000 de luptători sirieni pentru a-și consolida părțile preferate în conflictul din Libia, a spus Alahmad, iar Turcia a trimis aproximativ 2.000 de sirieni în Azerbaidjan în timpul războiului de anul trecut pe teritoriul disputat din Nagorno-Karabah.

Rusia a trimis un număr mic de sirieni până în Venezuela, unde Moscova are interese în industria petrolului.

Utilizarea mercenarilor nu este considerată o crimă de război conform Convențiilor de la Geneva, dar există un tratat separat al Națiunilor Unite care o incriminează. Ucraina este semnatară a acestui tratat, dar Rusia nu este.

Războiul din Ucraina ar putea atrage un număr mare de sirieni

Războiul din Ucraina ar putea atrage un număr mare de sirieni, având în vedere amploarea bătăliei, numărul mare de morți și răniți ruși și legăturile strânse ale Rusiei cu armata siriană. Dar multe informații despre desfășurarea și activitățile mercenarilor sirieni rămân neclare din cauza naturii ascunse a muncii lor.

Oficiali occidentali, experți care urmăresc problema, recrutori și veterani au descris un sistem dezordonat în care bărbații cu puține opțiuni se luptă pentru oportunități limitate de a-și risca viața pentru salarii pe care nu le-ar putea egala acasă.

Războiul din Ucraina a provocat o creștere a interesului, iar recrutorii au lansat campanii de înscriere în toată Siria pentru a aduna numele bărbaților care doresc să plece, potrivit lui Alahmad și a unui recrutor din sudul Siriei, care înscriu bărbați.

Recrutorul a vorbit sub condiția anonimatului de teama unor repercusiuni din partea guvernului sirian. Recrutorii colectează adesea plăți pentru înscriere, iar înșelătoriile sunt răspândite.

Recruitorul din sudul Siriei a spus că și-a început munca după ce un escroc care îi promisese un loc de muncă în Libia i-a luat banii și l-a abandonat lângă orașul Latakia din nord-vestul Siriei, fără nicio modalitate de a se întoarce acasă.

El a spus că s-a înscris în mai multe grupuri pentru a merge în Libia și a aflat recent că rușii vor ca până la 16.000 de sirieni să lupte în Ucraina.

Solicitanții trebuie să aibă între 20 și 45 de ani și să cântărească între 50 si 100 de kilograme, a spus el, adăugând că cei cu experiență militară au prioritate și că toți recruții trebuie să fie verificați de serviciile de securitate siriene.

Mercenarilor li se promit 1.000-2.000 de dolari pe lună

El și partenerul său percep solicitanților aproximativ 7 dolari americani pentru a aplica și câștigă 25 de dolari pentru fiecare recrut care este acceptat, a spus el.

Lipsa altor locuri de muncă și colapsul valutar care a făcut ca articolele de bază precum pâinea și gazul să fie exorbitant de scumpe în Siria, au crescut interesul pentru Ucraina și promisiunea de a câștiga 1.000-2.000 de dolari pe lună.

În timp ce alți recrutori valorifică beneficiile și minimizează pericolele, el a spus că clarifică pericolul. „Unii oameni prezintă oferta ca și cum ar merge în rai”, a spus el. „Nu te duci în rai.”

Cei aproximativ 300 de soldați care se află deja în Rusia sunt din Divizia a 25-a a Armatei Siriene, cunoscută sub numele de Forțele Tigrilor, care este considerată de elită și lucrează îndeaproape cu ofițerii ruși.

Rușii le-au oferit 1.200 de dolari pe lună timp de șase luni cu un bonus de 3.000 de dolari când se vor întoarce în Siria, a spus aliatul guvernului sirian.

Familiilor li se promit bani dacă cei dragi sunt uciși

Familiilor lor li se promit 2.800 de dolari, plus 600 de dolari pe lună timp de un an, dacă cei dragi sunt uciși în luptă, a mai spus el, adăugând că în Siria, acei soldați câștigă aproximativ 100 de dolari pe lună, în timp ce soldații din alte unități câștigă mai puțin de 50 de dolari pe lună.

Un comandant al unei miliții formată din luptători din Siria și din țările vecine, care au primit sprijin rusesc în timpul războiului din Siria, a declarat că grupul său a trimis un alt contingent de 85 de oameni în Rusia. Aceștia au inclus libanezi, irakieni și sirieni, a spus el, adăugând că mai sunt pe drum.

„Rușii ne-au ajutat atunci când am avut nevoie, iar acum este timpul să dăm înapoi o parte din ceea ce ne-au oferit”, a spus comandantul.

Un bărbat sirian care s-a întors recent de la luptele din Libia a spus că a mers doar pentru bani, dar nu o va mai face niciodată.

Odată ce a ajuns în Libia, unde a păzit petrol și alte facilități, contractul său de trei luni a fost prelungit la șase, iar salariul i-a fost redus de la 1.000 de dolari la 800 de dolari pe lună, a spus el.

Mâncarea, apa și cazarea lui trebuia să fie acoperite, dar el a spus că a dormit într-un cort cu alți bărbați, a mâncat mai ales orez și pâine și a trebuit să cumpere apă de băut.

A fost fericit să ajungă acasă și și-a folosit câștigurile pentru a-și achita datoriile și a deschide un magazin de țigări, a spus el. Dar activitățile sale au lăsat o pată socială care i-ar putea afecta perspectivele de căsătorie, a spus el.

El îi spune oricui va asculta să nu meargă în Ucraina. „Oamenii care merg acolo vor muri.”

ADVERTISEMENT