News

Val de cutremure în zona Vrancea! Trei într-o singură zi. Anunțul INFP

16.08.2020 | 14:27
Val de cutremure in zona Vrancea Trei intro singura zi Anuntul INFP
ADVERTISEMENT

Un nou cutremur puternic a fost detectat în cursul zilei de duminică, 16 august, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, la adâncimea de 117 de kilometri, potrivit informațiilor transmise de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Update: Un al treilea cutremur s-a produs duminică la ora 13:32, în zona Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Acesta a avut o magnitudine de 3,7 pe scara Richter și o adâncime de 130 Km.

ADVERTISEMENT

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 84 km Est de Braşov, 90 km Sud de Bacău, 105 km Nord-Est de Ploieşti, 113 km Vest de Galaţi, 116 km Nord-Vest de Brăila şi 155 km Nord de Bucureşti.

ȘTIREA INIȚIALĂ. Seismul a avut loc la ora 12:19 și a avut o magnitudine de 3 grade pe scara Richter, în apropierea următoarelor orașe:  86 km Est de Braşov, 91 km Nord-Est de Ploieşti, 106 km Vest de Galaţi, 106 km Vest de Brăila, 107 km Sud de Bacău şi 139 km Nord de Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Este al doilea cutremur produs astăzi  în judeţul Vrancea, după cel de 3,5 pe Richter, care a avut loc la ora locală 6:52. De la începutul lunii august, în România au fost depistate 13 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,9 pe Richter.

Cutremur de 3,5 grade în zona Vrancea. Este al doilea pe ziua de azi

În ziua de 16 August 2020 la ora 12:19:11 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, BUZĂU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.4, la adâncimea de 117 km.

ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 84km NE de Ploiesti, 84km E de Brasov, 106km V de Braila, 107km V de Galati, 114km S de Bacau, 131km N de Bucuresti, 162km NE de Pitesti, 193km S de Iasi, 196km N de Ruse, 199km E de Sibiu”, a transmis INFP.

Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat ne spune ce trebuie să facem în cazul unui cutremur ca în 1977

Nu este exclus ca în viitorul apropiat să ne confruntăm cu un seism de proporțiile celui produs pe data de 4 martie 1977, motiv pentru care Raed Arafat ne recomandă să descărcăm aplicația DSU pentru dispozitive mobile și să se informeze în permanență cu privire la pașii ce trebuie urmați în caz de seism. Numai așa vom ști cum să ne comportăm în momentul producerii unui astfel de seism, pentru a nu ne pune sănătatea și viața în pericol.

Soluția, din punctul meu de vedere, este creșterea acțiunilor de consolidare sau chiar de demolare și reconstrucție, unde trebuie și alocarea unor fonduri suficiente și bineînțeles legislația coerentă în acest sens, să nu mai poată nimeni să blocheze acțiunile de consolidare.

Altfel, o să avem, într-adevăr, în cazul unui cutremur, o problemă majoră de foarte multe clădiri prăbușite, nu numai în București, poate și în alte orașe care sunt în zonă seismică, Iași, Galați Focșani, și vom avea rezultate devastatoare.

Una este prevenirea pentru intervenție, alta este prevenirea. Prevenirea, chiar dacă este costisitoare, este cea mai bună soluție pentru a reduce riscul care nu poate fi redus 100%, dar care poate fi redus prin îmbunătățirea rezistenței clădirilor care sunt locuite, clădiri de birouri, școli.

Întotdeauna noi am sfătuit oamenii să descarce aplicația DSU, e o secțiune plină de instrucțiuni și sfaturi în caz de cutremur, același lucru îl găsesc și pe site-ul campaniei nutremurlacutremur.ro și pe site-ul fiipregatit.ro.

Cel mai important lucru este controlul de sine, nu panica, să nu coboare în casa scărilor, nu cu liftul, să stea în casă sub o grindă sau să stea sub un obiect care poate să-l protejeze, o masa de exemplu. Să aștepte să treacă cutremurul.

Noi avem o caravană operată de IGSU și care în fiecare săptămână se deplasează în zone rurale, urbane. Pe lângă instruirile periodice, caravana atinge aceste aspecte și va fi modernizată, se va suplimenta un centru mobil care va avea inclusiv partea de simulare pe cutremur”, a explicat șeful DSU.

ADVERTISEMENT