News

Al doilea deces cauzat de flurona, în România. Peste 100.000 de infecţii respiratorii au fost raportate în ţară în ultima săptămână

15 morţi de gripă şi doi de flurona. Numărul infecţiilor respiratorii în România a crescut cu aproape 40% într-o singură săptămână
12.01.2023 | 15:10
Al doilea deces cauzat de flurona in Romania Peste 100000 de infectii respiratorii au fost raportate in tara in ultima saptamana
Al doilea deces de flurona, la nivelul României Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

O femeie de 65 de ani care a fost diagnosticată cu infecţie simultană cu gripă şi coronavirus, aşa-numita flurona, a murit la Timişoara, fiind al doilea caz de deces la nivelul României ca urmare a acestei combinaţii virale.

Peste 4.500 de cazuri de gripă într-o săptămână

Femeia a murit la Spitalul Municipal Timişoara, iar medicii spun că nu era vaccinată nici antigripal, nici împotriva variantei Omicron.

ADVERTISEMENT

“Astăzi, 12 ianuarie, la nivelul judetului Timiş, a fost raportat primul caz de deces diagnosticat cu infecţie simultană cu virusul gripal si SARS-Cov 2. Este vorba de o pacientă în varstă de 65 de ani, cu multiple comorbidităţi, internată în cadrul Spitalului Municipal Timişoara, care a prezentat simptomatologie accentuată şi a fost testată PCR multiplex în data de 11 ianuarie a.c.. Pacienta nu era vaccinată antigripal şi nici împotriva variantei Omicron”, a transmis DSP Timiş.

În acelaşi timp, Institutul Naţional de Sănătate Publică a transmis tot joi că un număr de 102.884 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – au fost raportate, în perioada 2-8 ianuarie, la nivel naţional.

ADVERTISEMENT

Practic, avem de-a face cu 37,9% mai multe cazuri faţă de cele de săptămâna precedentă, când au fost înregistrate 74.567. În aceeaşi perioadă a anului trecut se înregistrau 45.869 de cazuri.

INSP mai transmite că în perioada amintită au fost raportate 4.629 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, iar răspândirea geografică este extinsă, cele mai multe înregistrându-se în Bucureşti (1.343) şi în judeţele Braşov (378), Iaşi (269), Cluj (249), Sibiu (242), Prahova (236) şi Dâmboviţa (211).

ADVERTISEMENT

De la începutul sezonului au fost raportate 15 co-infecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2, precum şi 19 co-infecţii de virus gripal cu VRS.

INSP mai precizează că, până în prezent, au fost comunicate 15 decese confirmate cu virus gripal, dintre care opt cu virus gripal tip A, subtip H1, cinci cu virus gripal tip A, subtip H3 (unul cu co-infecţie cu SARS-CoV-2) şi două cu virus gripal tip A, nesubtipat.

ADVERTISEMENT