News

Al doilea ucrainean rătăcit în Munții Maramureșului, găsit mort. Salvamontiștii îl căutau în cu totul altă zonă

Ultimul dintre cei șase cetățeni ucraineni rătăciți în Munții Maramureșului înainte de Crăciun a fost găsit mort de către salvamontiști
29.12.2022 | 15:51
Al doilea ucrainean ratacit in Muntii Maramuresului gasit mort Salvamontistii il cautau in cu totul alta zona
Doi din cei șase ucraineni și-au pierdut viața încercând să fugă de război. Sursa foto: Facebook/ Salvamont România
ADVERTISEMENT

Doi dintre cei șase ucraineni rătăciți în Munții Maramureșului, cel mai probabil încercând să fugă de război, și-au pierdut viața din cauza vremii deosebit de geroase.

Al doilea ucrainean, găsit mort

Echipajele de salvamontiști și polițiști de frontieră au descoperit joi, 29 decembrie, trupul neînsuflețit al cetățeanului ucrainean care făcuse parte din grupul celor șase persoane care au trecut granița pe jos în România. Echipele de salvamontiști încearcă acum să recupereze trupul neînsuflețit al bărbatului.

ADVERTISEMENT

“Cel de al şaselea cetăţean ucrainean a fost găsit decedat de echipa mixtă formată din salvatori montani şi poliţişti de frontieră. Încercăm extracţia lui cu elicopterul cu troliu dacă condiţiile meteo din zonă permit”, a declarat Dan Benga, directorul Serviciului Public Judeţean Maramureş Salvamont.

Potrivit autorităților trupul acestuia a fost descoperit la o distanță de doar doi kilometri de locul în care anterior fuseseră salvate alte două persoane în zilele trecute.

ADVERTISEMENT

“La ora 13:15, echipele din teren au descoperit corpul unui bărbat fără semne vitale, la aproximativ doi kilometri de locul în care au fost salvaţi ultimii doi ucraineni”, a declarat Oana Pârcălab, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei.

Într-o intervenție la Digi24, Dan Benga, șeful Salvamont Maramureș, a precizat că echipajele de salvare și-au concentrat căutările în cu totul altă zonă din cauza informațiilor greșite primite.

ADVERTISEMENT

“Ne-au încurcat foarte mult acei binevoitori care au dat relații care nu au coincis. Au fost zeci de ore de căutări, am cerut de la început calm, să fim lăsați să facem misiunea pentru că noi știm care e procedura. De multe ori, o informație greșită, care te pune pe drum, poate însemna întârzierea misiunii cu zeci de ore”, a spus acesta.

Patru din cei șase ucraineni au fost salvați

Sâmbătă, 24 decembrie, șase tineri ucraineni cu vârste între 22 și 23 de ani, au trecut ilegal granița cu România prin apropierea vârfului Pop Ivan, înalt de 1938 metri. Cei șase însă s-au rătăcit în munți și doi dintre ei au căzut și au suferit fracturi.

ADVERTISEMENT

Autoritățile române au fost alertate de către un prieten cu care cei șase țineau legătura în Ucraina, însă tinerii s-au ferit și de autoritățile române de teamă că vor ajunge la închisoare.

Sâmbătă noaptea au fost găsiți primii doi tineri, echipajele de salvare continuând căutările cu două elicoptere și un avion de survol al Agenției Europene Frontex, pentru a-i localiza cu ajutorul camerelor cu termoviziune.

Salvamontiștii au declarat atunci că zona este una deosebit de periculoasă și greu accesibilă. „Zona era foarte grea, trebuia să ne deplasăm pe râu, printre bolovani, prin stânci, şi să ocolim cascade pe versanţi înguşti. Ne deplasăm foarte greu şi nu ştiam exact unde suntem, pentru că nu au fost corecte coordonatele. Ei erau foarte departe de noi, ca altitudine, noi ne uitam ca la stele şi pe acolo erau ei”, a declarat, pentru ȘtirileProtv, Marius Pteancu.

La scurt timp au fost găsiți și alți doi tineri, aceștia fiind încălțați cu cizme de cauciuc, nu aveau la ei niciun fel de echipament de protecție și nici rezerve de hrană. „Cei patru care sunt pe munte, doi cu probleme medicale deosebite, cu fracturi, nu se pot deplasa, iar ceilalţi doi nu pot fi extraşi decât cu ajutorul troliului”, spunea atunci Dan Benga.

Abia marți a fost descoperit primul dintre cei doi ucraineni decedați, trupul acestuia fiind descoperit de un localnic din Crasna Vişeului, în zona alpină.

ADVERTISEMENT
Tags: