FIFA și Adidas prezentaseră deja mingea oficială, Al Rihla, pentru Cupa Mondială 2022 din Qatar. Însă, astăzi, simultan cu anunțul legat de implementarea noii tehnologii pentru semnalizarea ofsaidului, au fost oferite detalii suplimentare. Și, mai exact, faptul că avem de-a face cu piesă high-tech.
Noul model este cel de-al 14-lea care a fost dezvoltat de sponsorul tehnic. Numele său, Al Rihla, se traduce drept ”călătorie”. Iar designul a fost inspirat de drapelul, cultura, arhitectura și ambarcațiunile specifice țării gazdă a Cupei Mondiale, Qatar.
”Dinamismul şi vitalitatea culorilor pe un fundal perlat sunt o reflectare a ţării gazdă a Cupei Mondiale şi a vitezei tot mai mari a fotbalului”, se arată în comunicatul Adidas. Și, într-adevăr, cromatica sa este spectaculoasă. Deși sunt și persoane care nu au agreat-o, afirmând că mingea este prea colorată.
Aceasta pare să fie însă cea mai mică dintre probleme. Balonul a fost conceput pentru a rezista la cele mai mari viteze. Și, între toate modelele create pentru Cupa Mondială, este cel care se mişcă cel mai repede prin aer.
Cei care au pus-o la încercare spun că, fabricată exclusiv din vopseluri şi cleiuri pe bază de apă, pentru a avea mai puține efecte nocive asupra mediului, mingea ar avea o aderență mult mai slabă decât Jabulani, balonul de Campionatul Mondial din 2010.
Mai mult, dinamica sa este ciudată în aer. Ceea ce înseamnă că traiectoriile sale sunt mai greu de anticipat. Astfel că acest model se anunță un coșmar pentru portari.
Dacă este așa, vom vedea. Un lucru este cert. Avem de-a face cu o bijuterie tehnologică. Pentru că Al Rihla este o componentă importantă a Semi-Automated Offside Technology (SAOT). Extensia VAR dedicată ofsaidului.
Practic, avem de-a face cu o minge conectată. În interior găzduiește noul Suspension System al celor de la Adidas. Acesta găzduiește și stabilizează un senzor de mișcare al unității de măsurare inerțială (IMU) de 500 Hz.
Senzorul este alimentat de o baterie reîncărcabilă, care poate fi încărcată prin inducție. Și oferă o imagine exactă a mișcării balonului în timpul meciurilor.
Tehnologia, dezvoltată în colaborare cu FIFA și KINEXON, lider în rețelele de senzori de ultimă generație și calculul de vârf, permite obținerea de date de 500 de ori pe secundă. Astfel că va semnala orice moment și locul în care mingea a fost atinsă.
Informații care urmează să fie folosite în cadrul SAOT. Dar nu numai, pentru că va elimina neclaritățile și în cazul altor faze litigioase analizate de VAR. Și în care atingerea sau nu a balonului este importantă.