Fotbal intern

Al treilea meci dintre Islanda şi România. Jurnaliştii islandezi, îngroziţi de duelurile cu Generaţia de Aur! Video

08.10.2020 | 17:53
Al treilea meci dintre Islanda si Romania Jurnalistii islandezi ingroziti de duelurile cu Generatia de Aur Video
ADVERTISEMENT

România are un ascendent moral înaintea barajului din Islanda, exact acum 24 de ani, pe 9 octombrie 1996, tricolorii câştigau cu 4-0, în preliminariile Campionatului Mondial din Franţa.

Ba mai mult, tricolorii s-au impus cu acelaşi scor şi câteva luni mai târziu, pe 10 septembrie 1997, în Ghencea, iar Hagi, Petrescu şi Popescu au fost cei mai buni jucători de pe teren.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă acum lucrurile stau diferit, după ce Islanda a ajuns în sferturile Campionatul European din 2016 şi au bifat şi Mondialul din Rusia din 2018, timp în care noi i-am privit la televizor.

9 octombrie 1996: Islanda-România 0-4, exact acum 24 de ani!

Cu Anghel Iordănescu pe bancă şi Gabi Balint antrenor secund, naţionala României defila la Reykjavik în faţa unei reprezentative a Islandei care abia făcea cunoştinţă cu fotbalul profesionist.

ADVERTISEMENT

Presa islandeză şi-a adus aminte de acest meci înainte de barajul cu naţionala noastră, iar amintirile lor nu sunt tocmai plăcute: ,,România era puternică în acei ani, ajungând în sferturile Cupei Mondiale din 1994 și în sferturile Euro 2000”.

Bogdan Stelea a vorbit în exclusivitate pentru FANATIK despre acel meci care a avut loc acum aproape 24 de ani şi care a fost la un pas să nu se joace din cauza vremii, ceea ce se pare că nu va fi cazul deseară.

ADVERTISEMENT

Hagi (61) înscria atunci unul dintre puţinele goluri cu capul din cariera sa, iar Gică Popescu (76) şi Dan Petrescu (90) au dus scorul la un neverosimil 0-4, după ce islandezii şi-au înscris în proprie poartă în minutul 21 al primei reprize.

Anghel Iordănescu trimitea pe teren următorul 11: Bogdan Stelea (Steaua) – Dan Petrescu (Chelsea), Anton Doboș (AEK Atena), Daniel Prodan (Steaua), Tibor Selymes (Anderlecht) – Constantn Gâlcă (Mallorca), Gheorghe Popescu (Barcelona), Gheorghe Hagi (C) (Galatasaray) (83 Ilie Dumitrescu – West Ham United), Dorinel Munteanu (1. FC Koln) – Adrian Ilie (Steaua București) (75 Iulian Filipescu – Steaua București), Viorel Moldovan (Grasshopper) (83 Jean Vlădoiu – 1. FC Koln). Cartonașe galbene: Doboș 23, Ilie 56, Hagi 57, Munteanu 57.

ADVERTISEMENT

Rezerve: Florin Prunea (Dinamo București) – Tiberiu Curt (Universitatea Craiova), Corneliu Papură (Stade Rennais FC), Basarab Panduru (Benfica Lisabona).

10 septembrie 1997: România – Islanda 4-0, pe stadionul Ghencea

Aproape un an mai târziu, reprezentativa României întâlnea pentru a doua oară în istorie Islanda şi pentru prima dată pe teren propriu.

Dacă la Reykjavik, islandezii ne-au pus probleme în prima repriză şi şi-au creat mai multe ocazii la poarta lui Bogdan Stelea, Hagi reuşind să înscrie abia în minutul 61, la Bucureşti meciul a părut mai mult un antrenament cu public, fără miză, aşa cum declara chiar autorul unui gol superb în acest meci, Costel Gâlcă (’65), care a marcat cu un şut puternic de la 25 de metri. La fel ca la meciul de la Reykjavik, Hagi (‘7, ’80-penalty) şi Dan Petrescu (’39) au marcat din nou în poarta nordicilor.

Anghel Iordănescu trimitea pe teren următorul 11:

Bogdan Stelea (Salamanca) – Dan Petrescu (Chelsea), Anton Doboș (AEK Atena), Daniel Prodan (Atletico), Dorinel Munteanu (1. FC Koln) (73 Gabriel Popescu – Universitatea Craiova) – Constantin Gâlcă (Espanyol), Gheorghe Popescu (Galatasaray), Gheorghe Hagi (C) (Galatasaray), Ilie Dumitrescu (Atlante) – Adrian Ilie (Galatasaray) (65 Constantin Barbu – FC Argeș), Gheorghe Craioveanu (Real Sociedad) (46 Tibor Selymes – Anderlecht).

Cartonașe galbene: Prodan 51.

Rezerve: Dumitru Stângaciu – Cristian Dulca, Iulian Filipescu, Dennis Șerban.

  • 9 victorii şi 1 remiză a obţinut naţionala României în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 1998
  • România a mai întâlnit Islanda la tineret, iar Victor Piţurcă califica România la EURO 2000 şi câştiga în Islanda cu 3-2, respectiv 4-o la Bucureşti
  • Pe 26 martie 2015, Cristian Dulca debuta ca selecţioner la naţionalei mici, care câştiga cu Islanda, scor 3-0, iar marcatori au fost George Puşcaş (min. ‘9, ’51) şi Alex Mitriţă (’47), ambii convocați în lotul echipei pentru meciul cu Islanda
  • Steaua întâlnea în cupele europene în premieră o echipă din Islanda, în toamna lui 1989 şi anume Fram Reykjavik, pe care a învins-o cu 4-0 și cu 1-0, în Cupa Campionilor Europeni.
  • Dinamo e singura echipă românească care s-a mai confruntat cu o formaţie din Islanda: în vara lui 1997, Dinamo juca cu KR Reykjavik, care a eliminat-o după o dublă înfrângere (0-2 în deplasare și 1-2 la București)

________________________________________________________________________________

  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 4,20 este cota pentru „2 și peste 1,5 goluri” la meciul Islanda-România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT