News

Al treilea vot pentru destituirea unui președinte american sau Donald Trump, Ucraina și deficitul democratic din SUA

04.02.2020 | 19:20
Al treilea vot pentru destituirea unui presedinte american sau Donald Trump Ucraina si deficitul democratic din SUA
ADVERTISEMENT

Pentru a treia oară în istoria Statelor Unite ale Americii, un președinte ajunge în fața Senatului american pentru a fi destituit. Donald Trump a călcat astfel pe urmele președinților Andrew Johnson (1868) și Bill Clinton (1999). Dar la fel ca predecesorii săi, Trump are șanse mari să își păstreze fotoliul de la Casa Albă.

Asta pentru că republicanii, care dețin majoritatea în Camera Superioară a Congresului, au făcut scut în jurul controversatului președinte american, în ciuda acuzațiilor extrem de grave care îi sunt aduse.

ADVERTISEMENT

Donald Trump s-a folosit de pârghii diplomatice să adune probe împotriva lui Joe Biden

Tot scandalul în care s-a ajuns la votarea puțin probabilă a destituirii lui Donald Trump a început în august 2019, când o sursă („whistleblower”) a dat în presă informația că președintele american l-a amenințat pe omologul său ucrainean de faptul că nu va mai primi ajutor umanitar dacă nu va deschide o anchetă pe numele lui Hunter Biden, nimeni altul decât fiul fostului vicepreședinte american, Joe Biden.

Cazul a ajuns în presă pe 9 septembrie, iar două zile mai târziu, ajutorul umanitar de aproape 400 de milioane de dolari, care fusese amânat fără explicații de către Trump, a luat drumul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Donald Trump, împreună cu avocatul său, fostul primar al New York-ului Rudy Giuliani, îi cereau președintelui Ucrianei, Volodimir Zelenski, să înceapă o investigație cu privire la înlăturarea procurorului general al Ucrainei, Viktor Shokin. Concret, SUA ceruse autorităților de la Kiev, prin vocea vicepreședintelui Joe Biden, să îl dea afară pe Shokin, cel care închisese ochii la cazurile de corupție în care erau implicați oligarhi ucraineni.

Ei bine, Trump și echipa sa au căutat dovezi prin care să demonstreze că Biden s-a implicat în demiterea lui Shokin pentru a-l proteja pe fiul său, Hunter, cel care la acel moment lucra în consiliul de administrație al companiei Burisma Holdings. Din câte se pare, nicio dovadă nu a fost găsită în ceea ce îl privește pe Hunter Biden sau pe tatăl său, unul dintre principalii candidați ai Democraților pentru alegeri prezidențiale din 2020.

ADVERTISEMENT

Trump a comis fix fapta de care a fost acuzat Joe Biden!

Așadar, nu numai că Donald Trump nu a găsit nimic „murdar” despre Joe Biden sau fiul său, dar a comis fix fapta care i-a reproșat-o fostului vicepreședinte! El s-a folosit de un instrument diplomatic, în speță ajutorul umanitar, pentru a obține un folos în nume propriu în campania electorală.

Cu toate acestea, Donald Trump va scăpa aproape sigur de destituire („impeachment”). Asta pentru că senatorii republicani nu s-au lăsat deloc impresionați de faptele comise de Trump, despre care au spus că nu pot duce la o demitere a președintelui american.

ADVERTISEMENT

Așadar, toată această telenovelă „ucraineană” a președintelui Trump se va termina cel mai probabil miercuri, atunci când destituirea liderului de la Casa Albă va fi refuzată de către senatul american, acolo unde Republicanii dețin majoritatea, iar pentru demiterea președintelui sunt necesare două treimi din vot.

Astfel, cea mai mare democrație din lume duce lipsă de un deficit democratic vizibil. Donald Trump continuă să extindă limitele spațiului politic american, iar după ce a câștigat alegerile din 2016, după o campanie cu momente extrem de controversate, fostul om de afaceri a reușit să ofere deja o nouă dimensiune alegerilor prezidențiale de la sfârșitul acestui an, acolo unde adversar i-ar putea fi tocmai Joe Biden.

ADVERTISEMENT