Fotbal international

VIDEO+FOTO. Alan Shearer, avertisment teribil: Loviturile de cap provoacă demenţă

Alan Shearer a fost un simbol al naţionalei Angliei în perioada anilor 1992-2000, atrage atenţia asupra faptului că medicii nu vorbesc aşa cum trebuie jucătorilor asupra consecinţelor repetatelor loviri cu capul a balonului.
08.11.2017 | 20:52
VIDEOFOTO Alan Shearer avertisment teribil Loviturile de cap provoaca dementa

Alan Shearer este un nume extrem de respectat în fotbalul englez. Fostul golgeter al lui Blackburn şi Newcastle şi autor a 30 de goluri pentru naţionala Albionului în perioada 1992-2000, duce acum o campanie asiduă pentru a atrage atenţia jucătorilor asupra pericolului care îi paste, de cele mai multe ori în mod silenţios, fără prea multe simptome, ca urmare a faptului că lovesc mult mingea cu capul.

Asta fără a mai vorbi de frecventele coliziuni în timpul duelurilor aeriene dintre jucători, în urma cărora se pot produce multe fenomene dăunătoare creierului, iar exemplul cel mai bun pentru români vine de la fostul mare internaţional Cristi Chivu, grav accidentat la cap în perioada în care juca la Inter, într-un meci la Verona, contra lui Chievo. Shearer este chiar speriat de ideea ca el însuşi să nu devină o victimă a acestor traumatisme, ştiut fiind că el a fost un excelent săritor la cap, procedeu prin care a marcat multe goluri.

Prin urmare el s-a supus recent unui control extrem de amănunţit, mai ales că familia a remarcat şi i-a spus că a început să uite unele lucruri foarte uşor. Shearer, care tocmai a fost depăşit etapa trecută în clasamentul all time al marcatorilor cu capul din Premier League de către Peter Crouch, vine cu două exemple care pun serios pe gânduri. Primul este al fostului internaţional, campion mondial cu Anglia în 1966, Noby Stiles, care acum zace într-un scaun cu rotile de aproape 15 ani, suferind de Alzheimer.

Al doilea este un caz tragic. Jeff Astle, şi el jucător cu câteva prezenţe în naţională, a decedat la 59 de ani ca urmare a unor leziuni craniene şi era recunoscut drept un fotbalist care lovea des mingea cu capul. Shearer dezvălui că la antrenamente, în cele mai proaste zile, tot lovea mingea cu capul de circa 150 de ori. El e convins că frecvenţa ridicată a acestor lovituri poate produce în timp demenţă şi cere şefilor Premier League să ia măsuri pentru ca jucătorii să ştie ce pericole îi paşte. La 47 de ani Alan Shearer, aşa cum se vede şi în postările sale de pe Twitter,  nu şi-a pierdut calităţile, lovind impeacabil mingea din orice procedeu.

https://www.thesun.co.uk/sport/football/4865067/alan-shearer-fa-pfa-dementia-bbc-documentary/ online  pariuri gratuite