Cel puţin zece persoane şi-au luat viaţa de la începutul anului, dintre care mai multe minore. Aproape că nu trece săptămâna şi buletinul de presă al Poliţiei Judeţene Constanţa anunţă o nouă sinucidere sau tentativă. Cel mai recent caz a avut loc miercuri seară, când o fată de numai 13 ani din localitatea Izvorul Mare a fost găsită în ştreang. Se juca afară împreună cu cei cinci fraţi, iar la un moment dat a plecat de lângă ei. Unul din fraţi a găsit-o spânzurată în grajd. Mama fetei a reuşit să taie funia şi a chemat ambulanţa. Copila a fost transportată în stare gravă la Spitalul Judeţean Constanţa. Gestul său vine după ce, cu o zi înainte, un tânăr de 29 de ani a căzut de la etajul patru al unui bloc, într-un gest neinterpretat încă de autorităţi ca accident sau sinucidere.Tot miercuri, un bărbat s-a suit în maşină, a dat drumul la gazul din butelie şi apoi a aprins o brichetă. Nu a murit, dar a ajuns la spital, pentru îngrijiri medicale şi pentru un control psihiatric. A refuzat să fie internat la nebuni.
La sfârşitul lunii trecute, Maria G., de 17 ani, din Murfatlar, a plecat de acasă, la rugămintea mamei, la nişte vecini. Pantofii sport ai fetei erau pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră, iar telefonul şi-l lăsase acasă. Scafandrii i-au găsit trupul în canal. Familia nu-şi poate explica tragedia. Era frumoasă, învăţa bine. Ipotezele sunt fie situaţia financiară relativ dificilă, fie o decepţie în dragoste. Pe 25 mai, un băiat de 26 de ani s-a spânzurat în Mangalia, cu un fular, de un copac. Cauza probabilă: o decepţie în dragoste. Pe 15 aprilie, în prima zi de Paşte, un bărbat de 75 de ani era găsit în casă spânzurat. Pe 2 aprilie, un bărbat de 43 de ani din Agigea s-a spânzuzat de bolta viţei de vie din curtea locuinţei, după ce a aflat că soţia sa vrea să divorţeze. Pe 8 aprilie, un bărbat de 62 de ani din Constanţa s-a aruncat de la etajul nouă. Nu a lăsat nici un bilet de adio. Cu două săptămâni înainte, ca o posibilă explicaţie a gestului, spun rudele, murise fratele său. Pe 10 februarie, un bărbat de 42 de ani a fost găsit spânzurat, duminică, în municipiul Constanţa,fără urme de violenţă pe corp. Pe 2 februarie, un bărbat de 44 de ani din comuna Săcele, Cristian Z., a fost găsit spânzurat în magazia casei. Pe 9 ianuarie, un tânăr de 21 de ani i-a trimis tatălui un mesaj că s-a certat cu prietena lui şi că nu mai are motive să trăiască. Poliţiştii i-au găsit hainele şi telefonul pe malul mării. Alexandru V. era din din Tulcea şi studia la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“.
Una dintre sinuciderile cu cel mai mare impact media din acest an a fost cea a lui Nicia Arghir, vărul de 28 de ani al Simonei Halep, care s-a spânzurat la numai 28 de ani. L-a găsit bunica sa, cu un cablu electric în jurul gâtului, în holul casei. Gestul său ar fi fost motivat de datoriile pe care le avea la cămătari, după ce a piedut mulţi bani la jocuri de noroc.
Specialiştii unei universităţi private din Constanţa şi Academia Oamenilor de Ştiinţă din România au organizat o sesiune de comunicări pe această temă. Potrivit unui studiu, suicidul este principala cauză de deces violent, depăşind numărul însumat de decese cauzate de crime şi accidente de trafic. La nivel mondial, suicidul reprezintă cauza principală de deces a persoanelor ce aparţin categoriei de vârstă 15-20 de ani.
Un studiu Eurostar recent arată că România depăşeşte cu mult media europeană la decesele prin suicid în populaţia adolescentină, cu 6,3 decese la 100.000 de locuitori, media europeană fiind 4,6 decese prin suicid la suta de mii de locuitori. Specialiştii au vorbit şi despre aspectele etice ale mediatizării. “Când negociatorul eşuează se înregistrează un deces, iar când reporterul ignoră aspectele deontologice, tragicul episod poate fi multiplicat prin contagiune“, spun specialiştii universitari.
ULTIMA ORĂ. Joi după-amiază, o femeie de 48 de ani, din Agigea, a fost găsită de fiul său, spânzurată în podul casei.
Sinuciderile sunt contagioase, spun specialiştii. David Phillips, sociolog american, a demonstrat acest lucru. A studiat primele pagini ale ziarelor din SUA care vorbeau despre sinucideri, într-un interval de 20 de ani, apoi le-a comparat cu statisticile sinuciderilor. Concluzia: rata sinuciderilor creşte după ce aceste gesturi sunt popularizate. Mai mult, articolele despre un anumit mod de a te sinucide făceau ca acest mod specific să crească, după publicare, cu până la 10% faţă de o perioadă normală. Studiile sale au fost completate de psihologii englezi, Norman Kreitman, Peter Smith şi Eng-Seong Tan, care au studiat 135 de persoane internate pentru tentativă de suicid. Concluzia lor: între ei existau conexiuni sociale puternice. “Mulţi pacienţi care au tentative de sinucidere provin dintr-un segment al comunităţii în care autoagresivitatea este larg recunoscută ca mijloc de transmitere a unui anumit tip de informaţii. În cadrul acestui grup, gestul sinuciderii este considerat a fi comprehensibil şi compatibil cu restul tiparelor culturale. În esenţă, procesul este similar acelui în care folosim cuvintele în cadrul limbajului vorbit“, se arată în studiul specialiştilor.
Psihologii din Constanţa recomandă consultarea specialiştilor în cazuri de depresie.
Sursă: www.romanialibera.ro