Sporturi

Alba Blaj, prima campioană decisă după ce pandemia de coronavirus a afectat sportul: “Nu aveam ce face! Era singura decizie care s-a putut lua!” EXCLUSIV

18.03.2020 | 17:57
Alba Blaj prima campioana decisa dupa ce pandemia de coronavirus a afectat sportul Nu aveam ce face Era singura decizie care sa putut lua EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

Alba Blaj va deveni campioana României la volei feminin după ce Consiliul Director al Federației Române de Volei a decis să înghețe campionatul intern din cauza pandemiei de coronavirus. A fost luată în considerare prima fază a campionatului în care Alba Blaj avea 57 de puncte după 20 de meciuri, cinci mai multe decât Dinamo. La masculin s-a impus Arcada Galaţi, echipă care avea un avans de 10 puncte faţă de SCMU Craiova.  

Alba Blaj, prima campioană decisă după ce pandemia de coronavirus a afectat sportul

Președintele Federației Române de Volei, Gheorghe Vișan, a explicat pentru FANATIK cum a fost luată această decizie: “A fost singura variantă pentru noi. Am fost nevoiți să înghețăm campionatul. Nu puteam să jucăm volei decât după ce ar urma să expire starea de urgență de pe teritoriul țării, adică pe 14 aprilie.

ADVERTISEMENT

Și să spunem că am putea să jucăm din aprilie, tot nu putem încheia campionatul pentru că suntem obligați să terminăm competiția internă pe 10 mai. 

Așa că, înghețarea campionatului a fost singura soluție. Toată lumea a fost de acord cu o astfel de variantă, mai ales în condițiile actuale în care lumea se luptă cu o pandemie de coronavirus”, a spus Vișan pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

O mulțime de jucătoare rămân libere de contract la 15 mai

Campionatul s-a întrerupt după 22 de etape, după ce s-au desfășurat două meciuri din Turul Câștigătorilor (a doua parte a campionatului). Alba Blaj avea un avans de 8 puncte în fața lui Dinamo, echipă pe care a învins-o cu 3-0 în ultima etapă disputată, pe 11 martie.

Înainte de anunțarea stării de urgență, Federația Română de Volei a luat decizia să suspende toate competițiile sportive până la 31 martie, la fel cum s-a întâmplat în cazul Federației Române de Fotbal sau Federației Române de Handbal.

ADVERTISEMENT

Dacă nu s-ar fi luat această decizie, lucrurile erau foarte complicate în încercarea de a încheia campionatul. Cel mai devreme campionatul putea începe pe 15 aprilie, după ce expiră starea de urgență de pe teritoriul României, însă ar mai fi rămas mai puțin de o lună la dispoziție pentru încheierea campionatului, asta în condițiile în care contractul mai multor jucătoare expiră la data de 15 mai.

FC Voluntari, cea mai afectată echipă! Retrogradează în liga secundă

În liga secundă a retrogradat FC Voluntari, echipă care avea 9 puncte până în acest moment. De altfel, echipa ilfoveană este cea mai dezavantajată formație de decizia FRV: “Echipa de ultimul loc va retrograda. Cei de la FC Voluntari sunt cei mai afectați, au venit cu o propunere, dar au fost de acord cu înghețarea campionatului. Vor avea șansa anul viitor să revină din nou în Divizia A, cum s-a mai întâmplat”

ADVERTISEMENT

Este al cincilea titlu cucerit de Alba Blaj în ultimele șase ediții din Divizia A și al doilea la rând. În Europa, șase campionate au fost înghețate și alte 32 au fost suspendate temporar din cauza amenințării de coronavirus.

  • 5 titluri în ultimii 6 ani are Alba Blaj
  • 8 puncte avea avans Alba Blaj față de Dinamo la înghețarea campionatului
ADVERTISEMENT