News

Albania și Macedonia de Nord, așteptate în Uniunea Europeană. Au fost deschise negocierile de aderare

Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, potrivit președintelui CE Ursula von der Leyen. Rămâne de văzut cât va dura întregul proces.
19.07.2022 | 13:17
Albania si Macedonia de Nord asteptate in Uniunea Europeana Au fost deschise negocierile de aderare
Albania e tot mai aproape de integrarea în Uniunea Europeană. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

”Este un moment istoric. Acest pas este aşteptat de mult timp de cetăţenii Macedoniei de Nord, iar ei o merită”, a adăugat președintele CE.

Albania și Macedonia, un pas spre integrarea în UE

Macedonia de Nord așteaptă să adere la Uniunea Europeană din 2005, în timp ce Albania și-a arătat disponibilitatea de a se alătura blocului european în 2014.

ADVERTISEMENT

Situația acestor țări, alături de Muntenegru, Serbia și Turcia, a revenit în atenția opiniei publice în momentul în care Ucraina și Republica Moldova au decis să urmeze demersul de integrare, conform News.ro.

Serbia a aplicat în 2009 pentru a adera la Uniunea Europeană, Turcia așteaptă din 1987 acest lucru, iar Muntenegru așteaptă acest lucru din 2008.

ADVERTISEMENT

În aprilie 2022, premierul albanez Edi Rama anunțase că țara sa vrea să candideze separat de Macedonia de Nord pentru a adera la UE. Conflictul dintre Bulgaria și Macedonia de Nord ar putea fi periculos și pentru Albania, care s-ar vedea blocată din motive care nu țin de ea.

“Albania nu mai poate aştepta până când doi vecini îşi rezolve neînţelegerea“, a declarat Rama, semn că disputa între Bulgaria și Macedonia de Nord poate fi de durată.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Uniunea Europeană pare dispusă să accepte cât mai mulți noi membri în sânul său, în condițiile în care țările mici riscă să cadă sub sfera de influență a Rusiei, neutralitatea fiind o opțiune improbabilă în aceste vremuri.

Franța, Danemarca și Olanda au fost opozanți tradiționali ai integrării țărilor din Balcani în UE, însă această situație pare să se schimbe din cauza contextului politic. Macedonia de Nord și-a schimbat numele tocmai pentru a nu mai exista conflicte cu Grecia sau alți vecini.

ADVERTISEMENT

”Urmează să se facă un târg în care Macedonia de Nord și Albania să fie de acord cu noua metodologie și să se accelereze tot procesul. După ce francezii au cerut aceste măsuri, Comisia a preluat cea mai mare parte din punctul de vedere francez.

Din retorică, și francezii par a fi deschiși către extindere, deci e clar că se încearcă ajungerea la un compromis. Cumva să se reformeze metodologia, iar Albania și Macedonia de Nord să continue procesul de aderare”, a explicat situația Liviu Iancu, senior editor la site-ul de specialitate europunkt, pentru Fanatik.

ADVERTISEMENT