Sport

Albert Saritov, primul român naturalizat care câştigă o medalie olimpică! Cum a ratat 10 kg de aur. Video

Albert Saritov a scris istorie la Rio 2016 când a devenit primul sportiv român naturalizat care câştigă o medalie olimpică. Povestea luptătorului este una de film.
26.05.2021 | 21:02
Albert Saritov primul roman naturalizat care castiga o medalie olimpica Cum a ratat 10 kg de aur Video
ADVERTISEMENT

În episodul 73 al seriei “Olimpicii României” cunoaştem povestea lui Albert Saritov, cecenul care reprezintă România. În anul 2016, la Rio de Janeiro, Saritov a adus prima medalie a României la lupte după anul 1992.

Albert Saritov, primul român naturalizat care câştigă o medalie olimpică! Cum a ajuns în lotul României

S-a născut pe 8 iulie 1985 şi a început să practice luptele libere la vârsta de 12 ani în Rusia. Chiar dacă a reprezentat cu succes ţara natală în concursurile internaţionale de lupte, pentru Jocurile Olimpice din 2016, Saritov avea şanse mici să fie selecţionat de Rusia.

ADVERTISEMENT

Iar pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro s-a antrenat doar în Rusia. El a fost remarcat de preşedintele Federaţiei Române de Lupte, Sorin Pîrcălab, însă naturalizarea sa pe repede înainte nu avea să fie uşor de obţinut:

„Am ajuns la el prin antrenorul lotului, Anatol Guidea. Guidea, care are dublă cetăţenie, bulgară şi moldovenească, e un tip foarte cunoscut în branşă. Are contacte şi relaţii foarte bune mai ales în spaţiul ex-sovietic.

ADVERTISEMENT

Prin Guidea l-am depistat pe Saritov. Băiatul e cecen şi ar fi trebuit să concureze pentru Rusia la Rio, numai că antrenorul lotului rus, Dzhambulat Tedeev, are şi el preferinţele şi simpatiile lui.

Saritov şi-a dat seama că n-o să fie selecţionat în lotul de lupte al Rusiei pentru Rio şi a acceptat să concureze pentru România. Saritov vine de la şcoala lui Buvaisar Saitiev, care este considerat cel mai valoros luptător al tuturor timpurilor. Saitiev, care e tot cecen, a fost de trei ori campion olimpic şi de cîte şase ori campion mondial şi european”, a spus Pîrcălab în urmă cu patru ani.

ADVERTISEMENT
Albert Saritov
Albert Saritov, la Jocurile Olimpice de la Rio 2016

Primă colosală de la preşedintele cecen pentru aur: “Mercedes S-Klasse, un cal arab şi 10 kilograme de aur!”

Albert Saritov a primit cetăţenia cu trei luni înainte de Jocurile Olimpice. Luptătorul rus nu vorbea deloc limba română, însă cu toate acestea a decis să reprezinte România după o discuţie cu liderul cecen Ramzan Kadyrov, care i-a promis un premiu fabulos pentru o medalie de aur:

“N-a fost însă uşor să-l convingem. Am ajuns cu Guidea pînă la preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, care a intervenit personal pe lînga Saritov. Kadyrov i-a explicat că indiferent pentru ce ţară concurează, o medalie la Rio va reprezenta un extraordinar cîştig de imagine pentru ţara respectivă, România în cazul nostru, pentru el ca sportiv şi, nu în ultimul rînd, pentru Cecenia, ţara sa de baştină.

ADVERTISEMENT

Şi Kadyrov i-a facut şi o promisiune lui Saritov. Asta o ştiu de la băiat şi de la Guidea. I-a promis că dacă ia titlul olimpic îi dă un Mercedes S-Klasse, un cal arab şi 10 kilograme de aur!”, a declarat Pîrcălab.

Saritov a câştigat bronzul după ce a căzut în recalificări!

Iar Albert Saritov n-a fost deloc departe de obiectiv. A început concursul olimpic cu o victorie împotriva moldoveanului Nicolae Ceban, însă apoi avea să piardă în faţa americanului Kyle Snyder, câştigătorul medaliei de aur.

Saritov a intrat în recalificări, acolo unde i-a învins pe Javier Cortina din Cuba şi Elizbar Odikadze din Georgia pentru a obţine medalia de bronz la lupte, prima pentru România după ediţia Barcelona 1992.

VEZI VIDEO MECIUL PENTRU BRONZ: 

Calificat pentru Tokyo! Vrea o medalie mai strălucitoare

Chiar dacă nu a reuşit să câştige “prima” uriaşă promisă de Kadîrov, liderul cecen i-a oferit un apartament de două camere luptătorului, pentru performanţa de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Pentru ediţia de la Tokyo, Albert Saritov este calificat în limitele categoriei de 97 de kilograme şi va reprezenta din nou România. De această dată, luptătorul născut în Cecenia speră la o medalie mai strălucitoare.

“Mă simt foarte fericit pentru medalia câştigată pentru România şi mă simt împlinit. Sper să mai fie şi alte medalii în viitor, vedem ce va fi, suntem doar la început. Îmi pare rău că nu a fost aur, voi munci şi mai mult să îmi iau revanşa la Tokyo. Având în vedere că sunt primul sportiv naturalizat care a luat o medalie la JO simt o responsabilitate. Am simţit presiunea pe umerii mei, sper să aduc cât mai multe succese României”, Albert Saritov în 2016

  • 35 de ani are Albert Saritov
  • 24 de ani au trecut de la precedenta medalie la lupte obţinută de România

 

ADVERTISEMENT