News

Este oficial! ALDE iese de la guvernare! Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu s-a aliat cu cel al lui Victor Ponta. Update

26.08.2019 | 18:25
Este oficial ALDE iese de la guvernare Partidul lui Calin Popescu Tariceanu sa aliat cu cel al lui Victor Ponta Update

Călin Popescu Tăriceanu a luat decizia să scoată ALDE de la guvernare, o nouă lovitură dată de președintele Senatului partenerilor de la PSD, după ce social-democrații nu au fost de acord să îl susțină în cursa pentru Cotroceni și au decis să o arunce în cursă pe premierul Viorica Dăncilă. Astfel, Tăriceanu urmează să oficailizeze alianța dintre ALDE și Pro România, partidul fostului premier al României, Victor Ponta.


UPDATE, ora 18:20 Este oficial. Biroul Politic al ALDE a decis ieșirea de la guvernarea cu PSD. Cele patru puncte care au fost aprobate la BP-ul ALDE au fost următoarele: denunțarea protocolului cu PSD, retragerea de la guvernare, susținerea lui Mircea Diaconu și o alianță electorală cu Pro România.


Călin Popescu Tăriceanu scoate ALDE de la guvernare, după o întâlnire secretă cu Victor Ponta

Discuția decisivă care l-a făcut pe Tăriceanu să decidă scoaterea ALDE de la guvernare s-a purtat în secret, la un hotel în apropiere de Parlament, între șeful Senatului și președintele Pro România, Victor Ponta. Aceștia au fost secondați de fostul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu și de fostul prim-ministru al României, europarlamentarul Mihai Tudose, anunță Antena3.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care Pro România și ALDE au decis să pună bazele unei alianțe electorale, și nu politice. O altă condiție pe care ALDE a trebuit să o accepte, pe lângă ieșirea de la guvernare, a fost și renunțarea la candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu și susținerea independentului Mircea Diaconu.

ALDE iese de la guvernare! Decizia a fost luată după o întâlnire secretă între Ponta și Tăriceanu
ALDE iese de la guvernare! Decizia a fost luată după o întâlnire secretă între Ponta și Tăriceanu *foto: antena3

De ce a scos Tăriceanu partidul ALDE de la guvernare

În jurul orei 16:00 se va termina ședința biroului politic al ALDE, unde se va lua decizia ca partidul condus de Tăriceanu să se retragă de la guvernare. Această decizie este însă una pur formală în acest moment:

„Nu mai este nicio soluţie. Nu au venit cu niciun plan pentru relansarea guvernării, nu ne-au asigurat că mai există majoritate parlamentară. Prin urmare, constatăm că actuala coaliţie s-a consumat. Discuţiile de la ora 16.00 vor merge spre ieşirea de la guvernare şi spre o soluţie alături de Pro România”, declară surse din cadrul ALDE, pentru stiripesurse.ro.