ADVERTISEMENT
News

Alegerea Avocatului Poporului, amânată din nou. Ludovic Orban: ”Vom face plenul după pronunțarea CCR”

Alegerea Avocatului Poporului se amână din nou. Ludovic Orban anunță că aceasta va avea loc după pronunțarea CCR pe această speță.
Autor: Adrian Baciu | 24.06.2021 | 12:11
Alegerea Avocatului Poporului, amânată din nou. Ludovic Orban: ”Vom face plenul după pronunțarea CCR”
Alegerea Avocatului Poporului, amânată din nou. Ludovic Orban: ”Vom face plenul după pronunțarea CCR”. Sursa foto: hepta.ro

Numirea noului Avocat al Poporului se amână din nou. Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a oferit explicații în acest sens.

ADVERTISEMENT

Alegerea Avocatului Poporului, amânată din nou. Ludovic Orban: ”Vom face plenul după pronunțarea CCR”

Liderul PNL a anunțat, joi, că votul pentru alegerea lui Fabian Gyula în această funcție se amână până când CCR va lua o decizie cu privirea la contestația de revocare a Renatei Weber.

”Am luat decizia, deşi iniţial era vorba să facem plenul luni, având în vedere că este programată decizia CCR pentru data de 29, am decis să nu facem plenul luni, ci să convocăm plenul săptămâna viitoare într-o reuniune a Birourilor Permanente reunite.

ADVERTISEMENT

Vom face asta la o dată ulterioară pronunţării CCR pe sesizarea formulată de PSD”, a declarat Ludovic Orban după şedinţa Birourilor Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Întrebat ce va face coaliția în cazul în care CCR va amâna decizia, Orban a răspuns că într-o şedinţă viitoare se va analiza soluţia care trebuie adoptată.

ADVERTISEMENT

Fabian Gyula a fost singurul candidat pentru funcția de Avocat al Poporului. Miercuri, acesta a primit aviz favorabil, cu majoritate de voturi din partea comisiilor juridice ale Camerei Deputaților și Senatului.

Raportul a fost aprobat cu 22 de voturi ”pentru” și 13 ”împotrivă”. Decizia a promovat nemulțumiri în PSD, partid care a contestat la CCR demiterea Renatei Weber.

ADVERTISEMENT

Comisia de la Veneția a cerut explicații după revocarea Renatei Weber

Miercuri, Comisia de la Veneția a solicitat, într-o scrisoare transmisă președinților celor două camere ale Parlamentului, detalii despre demiterea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului.

”Pentru a înțelege mai bine situația, v-aș fi recunoscător dacă ați avea amabilitatea să ne furnizați bazele și elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcție un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său”, se arată în scrisoarea transmisă către Ludovic Orban, președintele Camerei și către Anca Dragu, președinta Senatului, scrie G4Media.

ADVERTISEMENT

Cei de la PSD au afirmat că, după ce Comisia de la Veneţia a solicitat coaliţiei precizări suplimentare cu privire la revocarea Renatei Weber, majoritatea parlamentară este obligată să aştepte decizia Curţii Constituţionale înainte de a supune la vot desemnarea unui nou Avocat al Poporului.

Renate Weber a fost revocată în cursul zilei de miercuri, 16 iunie, din funcția de Avocat al Poporului, poziție pe care o ocupa din iulie 2019. Parlamentul a aprobat decizia cu 247 de voturi ”pentru” și 32 de voturi ”împotrivă”.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!