News

ALEGERI 2014. Meleşcanu, noul ministru al MAE

ALEGERI 2014 TURUL 2. UPDATE / Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni decretul prin care se ia act de demisia lui Titus Corlăţean din funcţia de ministru al Afacerilor Externe şi decretul...
10.11.2014 | 16:00
ALEGERI 2014 Melescanu noul ministru al MAE
ADVERTISEMENT

ALEGERI 2014 TURUL 2. UPDATE / Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni decretul prin care se ia act de demisia lui Titus Corlăţean din funcţia de ministru al Afacerilor Externe şi decretul de numire a lui Teodro Meleşcanu în funcţia de ministru al MAE. Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a lui Teodor-Viorel Meleşcanu în funcţia de ministru al Afacerilor Externe va avea loc la ora 17.30, la Palatul Cotroceni. 

“Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni, 10 noiembrie a.c., Decretul prin care se ia act de demisia domnului Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe, şi se constată încetarea funcţiei acestuia de membru al Guvernului. De asemenea, domnul preşedinte Traian Băsescu a semnat luni, 10 noiembrie a.c., Decretul prin care se numeşte domnul Teodor-Viorel Meleşcanu în funcţia de ministru al Afacerilor Externe”, precizează Administraţia Prezidenţială.

ADVERTISEMENT

ALEGERI 2014 TURUL 2. Teodor Meleşcanu a fost propus de premierul Victor Ponta pentru funcţia de ministrul de Externe.

“Am avut o discuţie cu domnul ministru Corlăţean. Am acceptat demisia acestuia şi am trimis către preşedintele Traian Băsescu propunerea ca domnul Teodor Meleşcanu să ocupe funcţia de ministru de Externe în perioada imediat următoare, să organizeze conform dispoziţiilor legale şi dispoziţiilor BEC desfăşurarea votului în diaspora şi, în acest fel, dreptul fundamental la vot al oricărui cetăţean român să fie respectat, dar totul cu respectarea legii şi a instituţiilor publice care vor rezista până în 16 noiembrie şi evident după aceea presiunilor ilegale şi ilegitime făcute de către cel care pe 16 seara va fi fostul preşedinte al României, Traian Băsescu”, a declarat Ponta la Palatul Victoria.

ADVERTISEMENT

ALEGERI 2014 TURUL 2. Premierul a adăugat că aşteaptă ca preşedintele Băsescu să stabilească ora la care Meleşcanu depune jurământul, “pentru ca acesta să poată să-şi preia imediat atribuţiile, să se ocupe de ceea ce înseamnă buna funcţionare a MAE”.

ALEGERI 2014 TURUL 2. Titus Corlăţean A DEMISIONAT din funcţia de ministru al Afacerilor Externe, informează România TV.

ADVERTISEMENT

“Am decis să-mi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe. Nu pot să accept ca MAE să încalce legea”, a spus Titus Corlăţean într-o declaraţie de presă la sediul MAE.

ALEGERI 2014 TURUL 2. Titus Corlăţean a declarat că Ministerul Afacerilor Externe a luat măsuri pentru suplimentarea personalului din secţiile de votare deja existente. Alte măsuri au fost creşterea numărului de cabinete de vot, de ştampile.

ADVERTISEMENT

„În legătură cu măsurile luate pentru ca turul doi să se desfăşoare corespunzător. BES a pus la dispoziţie o echipă de 800 de persoane, personal MAE, pentru a suplimenta personalul din secţiile de vot. Ştiţi bine că declaraţia pe propria răspundere poate fi descărcată. Am decis şi creşterea numărului de cabine, dar şi al numărului de ştampile din secţiile de vot”,a afirmat Corlăţean.

ALEGERI 2014 TURUL 2. De asemenea, el afirmă că nu există temei legal pentru înfiinţarea unor noi secţii de votare, în ciuda comunicatului BEC care afirma că acest lucru poate fi realizat. În consecinţă, ministrul a declarat că demisionează, întrucât nu doreşte să încalce legea.

„Problema noilor secţii de vot. BEC ne-a comunicat „inexistenţa unui impediment legal privind crearea unor noi secţii de votare în străinătate”. MAE a demarat un proces de evaluare. Iată care sunt concluziile acestei evaluări: MAE îşi menţine poziţia că nu există bază legală de a înfiinţa noi secţii de votare în străinătate, comunicatul BEC nu are forţă juridică. În consecinţă, ca ministru, am obligaţia de a susţine legalitatea. Şi vă informez că am decis să-mi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe, nu pot accepta să încalc legalitatea pe considerente politice pentru domnii Băsescu şi Klaus Iohannis. De aceea, am decis să-mi depun mandat pentru că nu accept să încalc legea”, a mai spus Corlăţean.

ALEGERI 2014 TURUL 2. Decizia lui Titus Corlăţean de a-şi depune mandatul vine ca urmare a criticilor privind organizarea primului tur al alegerilor prezindetiale 2014 în străinătate. La sfarsitul saptamanii au avut loc mai multe proteste, atât în Bucureşti şi în alte oraşe, dar şi în strainatate, prin care românii au cerut alegeri libere si cresterea numarului de sectii de votare pentru romanii din Diaspora.

 

 

 

ADVERTISEMENT