News

Alegeri europarlamentare 2019: când începe campania electorală

23.04.2019 | 13:14
Alegeri europarlamentare 2019 cand incepe campania electorala

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare 2019 în cadrul radiourilor și televiziunilor publice și private va începe în ziua de 27 aprilie 2019, la orele 00:00. Conform unui proiect de decizie pe care l-a supus spre dezbatere Consiliul Naţional al Audiovizualului, campania se va închide pe data de 25 mai 2019. Alegerile europarlamentare vor avea loc pe data de 26 mai. Proiectul de decizie pentru campania electorală arată că „radiodifuzorii publici şi privaţi pot acorda acces competitorilor electorali numai prin emisiuni de promovare electorală, de dezbatere electorală şi spoturi electorale”.

Campanie electorală pentru alegerile europarlamentare 2019

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare 2019 se vor face prin intermediul programelor audioviziuale și se va desfășura în condițiile care au fost stabilite de Legea nr.33/2007. Radiourile publice și private sunt obligate să asigure reflectarea desfășurării campaniei electorale, în cadrul emisiunilor prevăzute în prezența deciziei cu următoarele principii:

  • echitate – competitorii electorali trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului;
  • echilibru – prezentarea competitorilor electorali proporţională cu importanţa evenimentelor electorale;
  • imparţialitate – obligaţia radiodifuzorilor de a trata competitorii electorali obiectiv şi echidistant.

După data de 16 aprilie, momentul rămânerii definitive a candidaturilor, până pe 24 aprilie, posturile private de radio și televiziune vor stabili în grija programelor intervalele de timp pentru difuzarea emisiunilor de promovare electorală sau pe emisiune pe care intenționează să le practice. Tarifele vor fi unice și vor fi stabilite în urma negocierilor cu reprezentanții competitorilor electorali care sunt interesați.

Campanie electorală pentru alegerile europarlamentare 2019
Campanie electorală pentru alegerile europarlamentare 2019

Proiect de decizie pentru campanie electorală

„Timpii de antenă oferiţi competitorilor electorali, potrivit dispoziţiilor art. 7, trebuie să respecte ponderea stabilită prin dispoziţiile art. 38 alin. (4) din Legea nr. 33/2007, republicată, cu modificările ulterioare, după cum urmează: a) 4/5 din timpii de antenă se repartizează în mod egal partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au membri în Parlamentul European şi care participă la alegeri, precum şi alianţelor politice sau electorale dintre acestea; b) 1/5 din timpii de antenă se repartizează în mod egal partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care nu au membri în Parlamentul European care participă la alegeri, precum şi candidaţilor independenţi”, conform sursei citate despre campania electorală pentru alegerile europarlamentare 2019.

De asemenea, se anunță și faptul că accesul competitorilor este gratuit la serviciile publice de radio și televiziune, dar și la emisiunile electorale de dezbatere difuzate de posturile private de radio și TV. Observațiile și recomandările legate de proiectul în cauză de decizie au putut fi trimise prin poștă sau direct depuse la registratura CNA până pe data de 19 martie.