News

Alegeri în Rusia, rezultate preliminare. Partidul lui Vladimir Putin a obținut aproape 50% din voturi. Update

Alegeri în Rusia. Partidul lui Putin, Rusia Unită, are un avantaj confortabil, potrivit rezultatelor preliminare.
19.09.2021 | 11:34
Alegeri in Rusia rezultate preliminare Partidul lui Vladimir Putin a obtinut aproape 50 din voturi Update
ADVERTISEMENT
20-09-2021
09:16

Rusia Unită își menține majoritatea în Duma de Stat

După numărarea a circa 80% din voturi, partidul prezidențial Rusia Unită este cotat cu un scor de aproape 50%, fiind urmat de Partidul Comunist, ce ar fi obținut aproximativ 20% din voturile exprimate, informează BBC.com

Un lider al Rusiei Unite, Andrei Turceak, a estimat că partidul său, va obține, după redistribuire, circa 300 de mandate din cele 450 ale Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus. În pofida faptului că partidul lui Vladimir Putin va forma singur majoritatea parlamentară, se constată o ușoară scădere a populației Rusiei Unite, prin comparație cu alegerile din 2016, când scorul obținut a fost de 54%.

Este notabil succesul comuniștilor, care au la alegerile anterioare au avut doar 8% din voturi. Deși în general, Partidul Comunist a sprijinit în Parlament inițiativele lui Putin, acum liderul Ghennadi Ziuganov reclamă fraude de proporții la urne. Deși fraudele au fost semnalate și de organizații ale societății civile, comisia electorală rusă a respins sesizările făcute până acum.

Scorul în scădere al partidului lui Vladimir Putin este explicat prin scăderea standardului de trai și acuzațiilor de corupție aduse de Aleksei Navalnîi, un critic al Kremlinului care acum se află în închisoare.

Chiar și în aceste condiții, Putin rămâne popular pentru că ar fi restaurat mândria națională a rușilor și pentru că s-a opus Occidentului.

Partidul aflat la putere în Federaţia Rusă este pe cale să câştige alegerile parlamentare desfăşurate pe parcursul a trei zile, transmite Reuters.

Potrivit rezultatelor preliminare şi a unui exit poll publicate duminică, partidul lui Putin,Rusia Unită, obţinut 38,57% din voturi, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Rezultatele alegerilor din Rusia erau așteptate, în condițiile în care opoziţia anti-Kremlinului a fost practic exclusă. Până în acest moment au fost numărate doar 9% din voturi la nivel naţional.

Alegeri în Rusia. Partidul lui Vladimir Putin are un avantaj confortabil, potrivit rezultatelor preliminare

Un exit poll efectuat de INSOMAR şi publicat de agenţia de presă RIA anticipează că Rusia Unită va obţine 45% din voturi.

ADVERTISEMENT

În urmă cu 5 ani, partidul lui Vladimir Putin obținuse 54% din voturi. Rezultatele preliminare mai arată că Partidul Comunist se află pe locul al doilea.

Rezultatele alegerilor din Rusia. Partidul comunist a obținut 25,17% din voturi

Partidul comunist a obținut 25,17% din voturi, urmat de Partidul Liberal Democrat (LDPR) al lui Vladimir Jirinovski (9,67%).

ADVERTISEMENT

O formaţiune recent apărută pe scena politică rusă “Oamenii noi”, a proprietarului Faberlic, Aleksei Neceav, a obţinut 7,90 %

Aliaţii criticului Kremlinului Alexei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare, au cerut ruşilor să urmeze tactica lor de vot, care constă în susţinerea candidatului care are cele mai mari şanse să înfrângă Rusia Unită într-un district electoral.

ADVERTISEMENT

Parlamentul European a anunțat în această săptămână că e pregătită să nu recunoască rezultatul alegerilor legislative din Rusia, în cazul unei încălcări a reglementărilor internaţionale

„Există, în prezent, un fel de conflict tectonic între Rusia nedemocratică şi Europa. Rusia preşedintelui Putin este pe cale să devină cea mai mare ameninţare la adresa securităţii geopolitice a Europei. Din această cauză, trebuie să avem o strategie mult mai clară în vederea ajutării Rusiei să se schimbe”, a declarat presei raportorul Comisiei Afacerilor Externe din cadrul PE, Andrius Kubilius.

„Cred că istoria ne învaţă că Rusia este şi ea o ţară europeană şi că poporul rus poate face în aşa fel încât Rusia să redevină o democraţie”, a subliniat oficialul UE.

ADVERTISEMENT