News

Alegeri în Spania. Conservatorii au câştigat alegerile, dar Pedro Sanchez are mari şanse să rămână premier

Blocul de dreapta va avea 169 de locuri în vitorul parlament spaniol, cel de stânga 153, dar 176 de voturi sunt necesare pentru majoritate absolută.
24.07.2023 | 11:45
Alegeri in Spania Conservatorii au castigat alegerile dar Pedro Sanchez are mari sanse sa ramana premier
Pedro Sanchez are şanse mari să rămână premierul Spaniei Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Partidul Popular (PP) conservator din Spania, condus de Alberto Núñez Fejijo, a câștigat cele mai multe voturi la alegerile parlamentare anticipate de duminică, dar este puțin probabil să aibă suficientă majoritate pentru a forma un guvern.

Pedro Sanchez a sărbătorit “eşecul” blocului de dreapta

Pe baza voturi numărate, Partidul Popular va obține 136 din cele 350 de locuri în camera inferioară a parlamentului spaniol, iar extrema dreaptă Vox va obține 33. Blocul de dreapta obţine astfel 169 de locuri în viitorul parlament, cu 16 mai multe decât alianţa stângii, care va avea 153 de locuri.

ADVERTISEMENT

Socialiștii premierului Pedro Sánchez au câștigat 122 de locuri, dar în coaliție vor putea conta şi pe cele 31 de locuri ale Unităţii stângii, care este format din 15 partide mai mici, între care şi Podemos şi comuniştii.

Duminică seară, Pedro Sánchez a sărbătorit, după cum a spus el, „eșecul” blocului de dreapta, după cum scrie El Pais. “Blocul retrograd nu a reușit. Avem mai multe voturi și mai multe locuri decât acum patru ani”, a spus Sanchez.

ADVERTISEMENT

Totuşi, rezultatul ar putea provoca săptămâni de competiție politică, după cum estimează Associated Press, în condiţiile în care pentru formarea unui guvern sunt necesare 176 de locuri parlamentare. În ceea ce-l priveşte pe Pedro Sanchez, acesta încearcă să obțină al treilea mandat consecutiv, de când a venit pentru prima dată la putere, în 2018.

Într-un discurs ţinut la sediul PP, Feijoo insistă că partidul său a câştigat alegerile şi că va încerca să evite incertitudinea, vorbind cu toate partidele care doresc să formeze un guvern. La rândul său, liderul Vox, Santiago Abascal, a declarat că Sanchez ar putea bloca orice încercare a dreptei de a forma un guvern.

ADVERTISEMENT

În luna mai, socialiștii și partidele mai mici din coaliția de stânga au sărbătorit în alegerile locale, învingându-i pe conservatori și pe partidul de extremă dreapta Vox, rezultat despre care mulți cred că l-ar fi determinat pe Sanchez să convoace alegeri anticipate.

Conform presei iberice Regele Felipe al VI-lea îl va invita totuşi pe Alberto Feijoo, cel care a obţinut cel mai mare număr de voturi, să încerce să formeze noul cabinet, pentru a obţine postul de prim-ministru. Se aminteşte însă că, într-o situaţie similară, în 2015, Mariano Rajoy a refuzat invitaţia regelui, spunând că nu poate obţine sprijinul necesar, lucru care s-ar putea întâmpla şi în cazul lui Feijoo.

ADVERTISEMENT

De altfel, firma de consultanţă Teneo a plasat şansele lui Sanchez de a forma o coaliţie mult peste cele ale lui Feijoo, cu o probabilitate de 45% ca acesta să poată forma noul guvern. Acelaşi procent de probabilitate a fost însă acordat pentru organizarea de noi alegeri.

 

ADVERTISEMENT