News

Alegeri în stil rusesc. YouTube Rusia a blocat un clip al susținătorilor lui Aleksei Navalnîi

Canalul YouTube Rusia a acceptat o cerere a autorităților ruse de a bloca un clip video postat de opozanți ai președintelui Vladimir Putin.
19.09.2021 | 12:34
Alegeri in stil rusesc YouTube Rusia a blocat un clip al sustinatorilor lui Aleksei Navalnii
ADVERTISEMENT

Echipa de susținători ai opozantului Aleksei Navalnîi a postat pe canalul YouTube Rusia un clip de prezentare a candidaților care au șanse cele mai mari să îi învingă pe cei propuși de partidul Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin.

La 24 de ore de la postare, accesul rușilor la acest clip a fost blocat de către YouTube Rusia la cererea autorităților de la Moscova, transmite Digi24.ro, citând Moscow Times.

ADVERTISEMENT

Începând de vineri și până duminică, rușii sunt chemați la urne pentru a alege membrii Dumei de Stat.

Alegerile în Rusia, marcate de fraude și nereguli

Clipul postat prezenta 225 de candidați anti-Kremlin, selectați prin aplicație „Smart Voting”, creată de suporteri ai lui Aleksei Navalnîi, opozant al președintelui Putin aflat acum în închisoare.

ADVERTISEMENT

Cereree de blocare a accesului  a fost făcută de către Serviciul rus pentru Supravegherea Telecomunicaţiilor, pentru Tehnologie Informaţională şi Mass-Media (Roskomnadzor), iar YouTube s-a conformat astfel că utilizatorilor din  Rusia care încearcă  să vizioneze clipul le apare pe ecran mesajul: „Acest conţinut nu este valabil în această ţară ca urmare a unei plângeri din partea guvernului”.

Până la ștergerea clipului, acesta avea 900.000 de vizualizări în 24 de ore.

Până acum, autoritățile din Rusia au reușit să blocheze Google Docs, iar companiile Google și Apple au șters aplicația „Smart Voting” din magazinele virtuale Google Play și App Store, după ce oficialii ruși i-au amenințat pe reprezentanții acestor companii cu închisoarea.

ADVERTISEMENT

„Smart Voting” prezintă alegătorilor candidații cei mai bine plasați în sondaje, inclusiv comuniști sau naționaliștii de la Partidul Liberal Democratic, care au șanse să îi învingă pe oamenii propuși de către Vladimir Putin prin intermediul partidului Rusia Unită, scopul fiind ca susținerea parlamentară a regimului președintelui să fie cât mai slabă.

Incidentul survine în contextul în care opoziția acuză fraude de proporții la aceste alegeri, acuzații probate de către imagini. Astfel, într-o regiune din sudul  țării, a fost surprins un bărbat care introduce mai multe buletine de vot în  urnă, în timp ce o membră a comisiei secția de vot s-a pus în fața lui pentru a masca frauda.

ADVERTISEMENT

Observatorii organizației Golos au semnalat, doar pentru ziua de vineri, circa 2.000 de nereguli electorale, majoritatea fiind fotografierea sau filmarea votului în cabina de vot, un indiciu că respectivele voturi au fost cumpărate.

Alegerile pentru Duma de Stat au început vineri și se termină duminică seara. Până sâmbătă seara, prezența la urne era de 31,5%. Legislația electorală rusă permite și votul online, iar în cazul acestei categorii, exprimarea votului ajunsese la 70%.

ADVERTISEMENT