Fotbal intern

Alegerile LPF. Gino Iorgulescu l-a umilit pe Sorin Drăgoi: 13-1!

Update. Gigi Becali nu a fost surprins de rezultatul alegerilor. Patronul FCSB a susţinut încă de acum două săptămâni că Gino Iorgulescu va câştiga fără emoţii un nou mandat: "Păi nu...
Alegerile LPF Gino Iorgulescu la umilit pe Sorin Dragoi 131

Update. Gigi Becali nu a fost surprins de rezultatul alegerilor. Patronul FCSB a susţinut încă de acum două săptămâni că Gino Iorgulescu va câştiga fără emoţii un nou mandat: “Păi nu v-am spus eu, tată, că Gino iese iar preşedinte fără probleme? Dacă nu vreţi să mă ascultaţi… Este o decizie normală, e foarte bine pentru Liga 1“, a declarat Becali pentru FANATIK.RO.

Update. Gata! Gino Iorgulescu a mai câştigat un mandat în funcţia de preşedinte al LPF. Iorgulescu l-a zdrobit pe Sorin Drăgoi, obţinând 13 voturi, în timp ce preşedintele Consiliului de Administraţie de la Poli Timişoara a primit doar un vot din partea cluburilor! Mandatul lui Gino Iorgulescu se va întinde pe 5 ani. La ieşirea de la vot, Sorin Drăgoi a vorbit, resemnat, despre înfrângere.

Update. La ora 12:00 s-a început şedinţa în care se va vota viitorul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal. În jurul orei 13:00 se va afla câştigătorul.

Update. Reprezentantul Viitorului, Cristi Bivolaru, a ajuns şi el la şedinţa în care se va alege noul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal. Acesta s-a rezumat la a declara: “Voi vota cu cine trebuie!”Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

Update. Bogdan Bălănescu, secretarul general al lui FC Dinamo Bucureşti, a ajuns la sediul LPF.

Update. Marius Stan, fost primar în Galaţi, a fost contactat de FANATIK.RO pentru a vorbi despre alegerile care au loc azi pentru şefia LPF. Acesta a avut şi el de gând să candideze, dar s-a răzgândit. “Nu avea rost să mă aflu acolo la aceste alegeri. Era o luptă pierdută înainte de a începe. Domnul Drăgoi are speranţe după câte văd, iar acum observ că a spus că duminică seara la ora 23:30 era câştigător. A mai fost un domn în urmă cu câţiva ani câştigător al unor alegeri pentru o seara, iar a doua zi s-a trezit la realitate. Drăgoi o să fie învins categoric. O să vedeti. Intrarea din nou a lui Gino în luptă m-a făcut pe mine să renunţ”, a spus Marius Stan.

Update. Sorin Drăgoi, contracandidatul lui Gino Iorgulescu pentru şefia Ligii Profesioniste de Fotbal, a ajuns la sediul LPF. Acesta a fost acompaniat de Adrian Neaga, managerul sportiv de la ACS Politehnica Timişoara. CLICK PE GALERIA FOTO PENTRU A VEDEA IMAGINILE. “Aseară la ora 23:30 eram câştigător, dar voi vedea azi ce se întîmplă. Eu nu sunt un produs politic, iar daca e să înving, voi învinge pe teren”, a spus Drăgoi.

Update. Valeriu Argăseală, preşedintele formaţiei FCSB, a ajuns la sediul LPF. Gigi Becali şi-a arătat susţinerea pentru Gino Iorgulescu, despre care susţine că va câştiga fără probleme în faţa lui Sorin Dragoi – vezi detalii. CLICK PE GALERIA FOTO PENTRU A VEDEA IMAGINI DE LA SEDIUL LPF

Update. Valeriu Iftime, patronul formaţiei FC Botoşani, a dezvăluit că îl va vota pe Gino Iorgulescu. “Am decis în urmă cu 4 zile pe cine votăm. Nu am nicio emoţie în ceea ce priveşte alegerile. Noi votăm 100%. Nu se pune problema să ne abţinem. O să votăm cu Iorgulescu. Am avut o discuţie destul de directă şi la subiect cu domnul Iorgulescu şi poate să facă multe lurcuri pentru fotbal. Sper să se schimbe şi să nu mai fie inactiv. I-am zis că trebuie să viziteze un club de câte două ori pe an şi să nu mai aibe o relaţie proastă cu cei de la FRF. Nu se poate aşa ceva. Avem promisiunea domnului Iorgulescu că va avea o altă relaţie cu media. Gino să nu mai fie aşa discret”, a spus Iftime pentru TV Digi Sport.

Update. Ovidiu Costesin, directorul sportiv al formaţiei CS Universitatea Craiova, este primul oficial al unui club din Liga 1 Betano care a ajuns la sediul LPF.

Update. Azi, de la ora 12:00, se va decide cine va fi următorul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal. Gino Iorgulescu şi timişoreanul Sorin Drăgoi sunt cei doi care se vor “duela” pentru şefia LPF. Rămâi pe www.fanatik.ro pentru a citi cele mai noi informaţii.

***

Duel neaşteptat pentru şefia Ligii Profesioniste de Fotbal, între preşedintele în funcţie, Gino Iorgulescu, şi un candidat mai puţin cunoscut în lumea fotbalului, timişoreanul Sorin Drăgoi. Campania s-a încheiat, urmează luni, 23 octombrie, la orele amiezii, votul reprezentanţilor celor 14 echipe din Liga 1 Betano. Ce vor vota aceştia: continuitatea sau… schimbarea, promisă de şeful grupării de prim eşalon de pe Bega?

Cum fotbalul românesc nu se poate desprinde de tarele unei societăţi în continuă căutare a demnităţii şi echilibrului, alegerile pentru diferitele posturi cheie din interiorul fenomenului nu diferă mult de cele politice. Atacuri sub centură, cuvinte grele şi acuze grave, reveniri şi răzgândiri spectaculoase, dau sarea şi piperul unor lupte interne care nu fac, totuşi, cinste fotbalului. Mai mult, nu numai că alegerile şi campaniile din sport şi politică nu diferă, ci chiar se întrepătrund periculos, existând opinii că şi victoria din luna noiembrie 2013 a lui Gino Iorgulescu, dar şi apariţia contracandidatului său de la alegerile de azi, 23 octombrie, Sorin Drăgoi, au iz politic.

Dincolo de orice alte speculaţii, reprezentanţii celor 14 cluburi din Liga 1 vor vota azi, la Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal, care va începe la ora 12:00, pentru cel care va conduce această instituţie în următorii 5 ani, Statutul LFP find modificat în privinţa duratei mandatului tot pentru a copia… politicul, aşa cum se întâmplă în cazul mandatului preşedintelui ţării. Doi sunt cei care se bat azi: Gino Iorgulescu, actualul preşedinte şi Sorin Drăgoi, oficilul celor de la Timişoara.

Cinci pentru şefia LPF

Candidaţii la preşedinţia LPF au trebuit să fie propuşi de un club din Liga I, înscrierile făcându-se până la 7 octombrie, adică înainte cu 15 zile de data alegerilor. Condiţiile cerute, conform statutului, au fost: candidatul să aibă cetăţenie română, să aibă studii superioare de lungă durată cu licenţă, să nu fi suferit condamnări penale privative de libertate şi să nu fi fost declarat persona non grata de către Federaţia Română de Fotbal”.

La linia de start s-au prezentat patru posibili candidaţi, fiecare cu motivaţia şi obiectivele proprii, iar în ultima lună s-a mai alăturat unul. Primul şi ultimul venit au reprezentat marile surprize, fiind vorba de preşedintele în exerciţiu, Gino Iorgulescu, şi de necunoscutul Sorin Drăgoi, de la Timişoara, despre care oamenii bine informaţi din fotbal afirmă că e un fel de… Iorgulescu de acum patru ani, când acesta l-a “scos din joc” pe Dragomir.

Gino anunţase că nu va mai candida, însă… “M-am hotărât să candidez pentru că unele cluburi au insistat, dar până nu văd scris nu mă îmbăt cu apă rece. Apoi m-am asigurat că pot să refac contractul pentru drepturile TV începând de la aceeaşi sumă (n.r. — 27,5 milioane de euro net pe sezon) sau poate încă mai mare, pentru alţi 5 ani. Am avut discuţii cu cei care au preluat contractul de televiziune de la ISB (n.r. — compania Intel Sky Broadcast din Malta). Iar dânşii mi-au dat asigurări că se pot lua bani mai mulţi. Mi-au spus că vor ca eu să candidez, iar dacă eu candidez se asigură noul contract, plecând de la banii care s-au luat până acum (n.r. — 27,5 milioane de euro net pe sezon). În plus, publicitatea să se vândă la comun şi să se încaseze mai mulţi bani. Cluburile acum nu au un marketing foarte bun şi iau bani puţini din publicitatea pe leduri la meciuri sau ce mai au prin stadioane. Dânşii au făcut nişte calcule şi cluburile pot câştiga mai mult vânzând la comun drepturile TV şi drepturile de publicitate pe stadioane”, a precizat fostul internaţional.

În joc au mai intrat, ulterior, cel puţin la nivel declarativ, Marius Stan, fost preşedinte la Oţelul Galaţi şi primar al oraşului de la malul Dunării, impresarul Anamaria Prodan şi angajatul FRF, Felix Grigore, mai vocal fiind doar primul dintre aceştia, văzut de toată lumea ca o alternativă la modul de a conduce Liga demonstrat de Gino Iorgulescu.

În plus, a apărut pe ultima sută de metri, iarăşi în pur stil românesc, un alt candidat, preşedintele ACS Poli Timişoara, Sorin Drăgoi, recomandat de o carieră mulţumitoare ca om de afaceri, zic unii, sau de faptul că a fost coleg de facultate cu liderul PSD, Liviu Dragnea, după alţii… Oricum ar fi, Drăgoi a arătat că… învaţă repede regulile jocului, discutând deja cu reprezentaţii ISB (Intel Sky Broadcast), firma malteză ce deţine drepturile TV pentru Liga 1, care i-ar fi promis că va avea parte de aceeaşi ofertă pe care o are Gino Iorgulescu pentru drepturile TV ale următoarelor 3 sezoane de Liga 1…

“Miza alegerilor nu e binele fotbalului, ci atribuirea drepturilor TV”

De altfel, drepturile TV pentru Liga 1, fără de care, e adevărat, fotbalul românesc ar rămâne, cu mici excepţii, aproape fără aer, au fost mărul discordiei în campania electorală. Marius Stan a rămas în cursă, până a ajuns la concluzia că “atribuirea directă a drepturilor TV pentru Liga 1 este miza; nu avea sens să particip”.

“Miza câştigării alegerilor nu este bunăstarea cluburilor, ci atribuirea directă a drepturilor TV pentru Liga 1, prin act adiţional, pentru încă trei ani. Adică, în continuare, cluburile, ca beneficiare ale banilor din drepturile TV vor putea fi considerate în afara legii. Dumitru Dragomir a încercat şi el să atribuie drepturile TV direct, dar Consiliul Concurenţei a transmis că este obligatorie licitaţia. Şi aşa s-a făcut! Sunt convins că, mai devreme sau mai târziu, Consiliul Concurenţei se va sesiza şi nu ştiu cum vor reacţiona cluburile când se vor trezi că au drepturile blocate. Le sugerez de acum să organizeze o Adunare Generală pentru alegerea unui nou preşedinte. Atunci le voi sta la dispoziţie”, şi-a argumentat, mai pe larg, Marius Stan, retragerea din cursă.

Opţiunea fostului şef de la Oţelul a fost copiată şi de Anamaria Prodan sau Felix Grigore, iar la data limită de depunere a candidaturilor, LPF anunţa faptul că va exista un DUEL pentru preşedinţie Gino Iogulescu versus Sorin Drăgoi.

Iorgulescu nu are plan de bătaie, dar promite bani şi arbitraj video

Preşedintele în funcţie al Ligii, Gino Iorgulescu, nu s-a sinchisit să-şi facă vreun plan, o “platformă electorală” pentru alegeri, mulţumindu-se doar să efectueze mai multe vizite în ţară, pe la cluburi, unde le-a promis din nou şefilor acestora că este garantul continuării actualului contract de atribuire a drepturilor de televizare.

În rest, scump la vorbă ca de obicei, fapt care, în bună măsură, l-a costat pierderea, în primăvară, a statutului de vicepreşedinte al FRF (când şi numărul reprezentanţilor Ligii în Comitetul Executiv al FRF a fost restrâns de la 3 la 2), cum este şi ca… prezenţă la meciurile din Liga 1, Iorgulescu a mai declarat că intenţionează să implementeze sistemul de arbitraj video VAR şi la partidele din primul eşalon.

“Trebuie să avem un reprezentant la Comisia Centrală a Arbitrilor, sunt situaţii de care ne-am lovit în timp, în care arbitrii greşesc, intenţionat sau neintenţionat. În plus, vreau să avem un reprezentant în comisia de delegare a arbitrilor la meciurile din Liga 1. Încercăm să implementăm sistemul de arbitraj video. E un sistem costisitor şi nu vrem să afectăm bugetele cluburilor”, a spus Iorgulescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Sorin Drăgoi “aruncă pe piaţă” bani mulţi din drepturile TV şi premieri de tot felul

Spre deosebire de contra-candidatul său, Sorin Drăgoi, se prezintă mult mai bine la capitolul planuri, venind cu un program de candidat structurat pe mai multe puncte. Pe scurt, preşedintele grupării timişorene vrea introducerea probei video, premierea echipelor care folosesc tineri şi înfiinţarea unui campionat pentru echipele de tineret.

“Noi ne propunem să înfiinţăm un campionat pentru tinere speranţe, care va fi finanţat din alte surse private. Am avut deja discuţii cu o companie care e dispusă să plătească 1 milion de euro pentru finanţarea acestei competiţii. Am facut un calcul si nu ar costa mai mult decat Cupa Ligii. Aş premia echipa care foloseşte cei mai mulţi juniori şi aş vrea să sponsorizez două cantonamente pentru jucătorii care rămân liberi de contract în perioada de transferuri. Vom avea şi proba video. Astfel vor fi mai puţine greşeli. Din estimarile pe care le am, cred că drepturile TV pot creşte cu 10% la următoarea licitaţie”, afirmă Drăgoi.

Iată propunerile din programul trimis de Sorin Drăgoi cluburilor din Liga 1 la începutul lunii octombrie:

– Atragerea unui sponsor care să ofere un stimulent financiar cluburilor care folosesc în timpul campionatului mai mulţi jucători U21. Cluburile ar urma să fie recompensate economic direct proporţional cu numărul total de tineri utilizaţi
– Echipa cu cei mai mulţi tineri folosiţi la finalul sezonului ar urma să fie premiată cu o sumă consistentă
– Meciurile de Liga 1 ar urma să fie precedate de partidele echipelor de tineret. Cheltuielile pentru aceste meciuri ar urma să fie suportate de LPF
– Rediscutarea orelor de start ale meciurilor din Liga 1, mai ales în timpul iernii, când jocurile ar trebui să se dispute mai devreme
– Refacerea unei bune relaţii între LPF şi FRF, cele două părţi fiind acum într-un război continuu
– Corelarea regulamentelor sportiv cu cele din plan civil. Aducerea unei echipe de jurişti care să se ocupe de acest aspect
– Adaptarea regulilor din legea muncii la particularităţile activităţii fotbalistice
– Rezolvarea problemelor cu finanţarea locală. Stabilirea unui set de prevederi pentru a clarifica modul în care cluburile pot fi finanţate de la bugetele locale
– Respect faţă de gloriile fotbalului românesc. Rolul foştilor mari fotbalişti în LPF să fie unul activ. Crearea unui “Board al Seniorilor”, în care 14 foşti mari jucători. Fiecare club ar urma să propună câte un fost mare jucător. Acest board ar urma să se întrunească trimestrial pentru a analiza şi semnala problemele de ordin tehnic, managerial din Liga 1.
– LPF ar urma ca de două ori pe an să suporte cheltuielile unui cantonament de două săptămâni pentru o selecţionată a jucătorilor fără contract din primele două ligi
– Implementarea unei platforme interactive între Ligă şi suporteri. Dezolvarea unor aplicaţii performante prin care să fie apropiaţi faţă de fani. Canalele de social media şi site-ul ar urma să sufere modificări masive. Ar urma să fie organizate canalul de Youtube, pagina de Facebook, Twitter, Instagram.
– Organizarea de sesiuni de interviuri cu conducătorii din Liga 1, antrenori şi jucători.

Un milion de euro pentru campionatul de tineret-speranţe

Sare în ochi suma foarte mare pe care Sorin Drăgoi o anunţă că va fi folosită pentru organizarea competiţiei de tineret-speranţe. Este vorba de un milion de euro, iar firma care ar urma să o suporte este Vox Tehnology Park., deţinută de Virgil Tornoreanu, fost fotbalist la Poli Timişoara.

“Pentru că mie îmi plac faptele, nu vorbele, vă dau detalii concrete despre unul dintre punctele importante ale programului meu, şi anume desfăşurarea competiţiei de tineret speranţe, competiţie ce-şi propune promovarea tinerilor şi totodată creşterea numărului de spectatori pe stadioane. Vin astăzi şi fac publică oferta pe care eu o am deja a sponsorului ce va finanţa acest proiect. Este vorba despre Virgil Tornoreanu, care este şi actual sponsor al lui Poli Timişoara, ceea ce ne reprezintă o garanţie a seriozităţii acestuia. Menţionez că această sumă va fi transparent împărţită cluburilor de fotbal din Liga 1 şi nu aşa cum a fost până acum, sponsori ai LPF, Betano sau Orange, care au dat bani, iar sumele au fost împărţite în mod preferenţial, nefiind comunicat nimic până la această oră, deşi am cerut în mod insistent şi oficial acest lucru.

Cred că este un ajutor important dat cluburilor, trebuie să punctez că aceşti bani vin peste ceea ce cluburile primesc din drepturile TV la ora actuală. Aceasta e o dovadă a profesionalismului cu care venim la LPF. Avem nevoie de o schimbare în fotbalul românesc”, a declarat Sorin Drăgoi pentru GSP.RO.

“Săgeţi”, înainte de vot

Cei doi candidaţi şi-au aruncat “săgeţi” chiar înainte de alegeri.

“Nu cred că e potrivit să vorbesc foarte mult despre dumnealui (Drăgoi – n.r.). Nici nu ar fi multe de spus. Dar am aflat recent că domnul Drăgoi nu are nimic împotrivă să subordoneze LPF Federaţiei Române de Fotbal, pentru că aşa a auzit dumnealui că se întâmplă în lume. Eu ştiu altceva! Iar prietenia sa cu domnul Burleanu, manifestată şi prin astfel de declaraţii, poate fi un risc pentru banii cluburilor din Liga 1”, a spus Iorgulescu.

Acesta nu a dorit să răspundă acuzelor că i-ar fi furat puncte din program lui Drăgoi. “Mă face să râd. Programul meu este realizat împreună cu echipa mea, cu mult înainte să şi-l depună domnia sa la sediul LPF. Afirmaţia e calomnioasă, dar nu vreau să mă cobor la acel nivel al dialogului, pe care domnul Drăgoi încearcă să-l provoace prin astfel de afirmaţii”, a mai spus actualul şef al Ligii pentru news.ro.

În replică, Drăgoi a spus că ţinta sa nu este Iorgulescu. “Eu sunt convins că luni cluburile de fotbal vor vota pentru o schimbare a preşedintelui Ligii. Nu vreau să fac statistici şi speculaţii pe marginea numărului voturilor. O să vedem în ziua votului. Ţinta mea nu este Iorgulescu. Nu este un război Sorin Drăgoi – Gino Iorgulescu. Ţinta mea este Liga Profesionistă de Fotbal. Eu mă îndrept către o schimbare a Ligii Profesioniste de Fotbal, nu a preşedintelui. Activitatea fotbalistică pe care a avut-o este în regulă, nu contestă nimeni treburile astea, în schimb modul în care este condusă Liga Profesionistă de Fotbal lasă foarte mult de dorit”, a afirmat oficialul timişorean.

Aşadar, lupta e deschisă, iar fiecare candidat are tabăra sa de susţinători. E cert că luni după-amiază, pentru o perioadă de cinci ani, Liga Profesionistă va avea un vechi sau nou conducător. Gino sau “omul lui Dragnea”, asta e întrebarea?