News

Alegeri locale 2020. Acuzații dure la adresa Biroului Electoral Central: „Autoritățile au făcut un pas în spate”

28.09.2020 | 11:11
Alegeri locale 2020 Acuzatii dure la adresa Biroului Electoral Central Autoritatile au facut un pas in spate
ADVERTISEMENT

Code for România anunță într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare la scurt timp după închiderea secțiilor de votare că platforma construită de Serviciul de Telecomunicații pentru prelucrarea automată în timp real a rezultatelor alegerilor locale de duminică a blocat centralizarea rapidă a numărătorii voturilor.

Reprezentanții rețelei de inițiativă socială care transformă în procente buletinele de vot numărate și centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă susțin că „autoritățile au făcut un pas în spate în asigurarea transparenței și bunei informări a publicului larg privind rezultatul alegerilor”.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestora, fluxul de informații n-a mai fost unul firesc, așa cum s-a întâmplat în precedentele runde electorale. „Claritatea și deschiderea datelor nu sunt un moft, ci o dovadă de transparență și respect pentru informarea propriilor cetățeni”, precizează cei peste 1.773 de membri plasați în toate colțurile lumii.

Grupul de programatori Code for România acuză lipsa de transparență a autorităților în furnizarea datelor privind numărătoarea voturilor

În această seară, într-un moment de interes major pentru societatea românească, autoritățile au făcut un pas în spate în asigurarea transparenței și bunei informări a publicului larg privind rezultatul alegerilor.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de ultimele runde electorale, datele oferite după închiderea urnelor de către Autoritatea Electorală Permanentă printr-o platformă construită de Serviciul de Telecomunicații Speciale nu permit prelucrarea automată în timp real:

  • Fișierele nu mai pot fi preluate în flux automat fără un efort considerabil de decodificare a modului de livrare, denumire și expunere a informațiilor.
  •  Structurarea informațiilor din aceste fișiere nu respectă reguli predictibile (candidații nu sunt așezați în ordinea de pe buletinul de vot – cea comunicată în prealabil și de către Biroul Electoral Central)
  • Seturile de date sunt amestecate (unele dintre arhive, deși provin din link-uri care se referă la un anumit județ, conțin fișiere provenind din alte județe)
ADVERTISEMENT

Fără a bănui sau presupune motivele din spatele deciziei prezentării în acest fel a rezultatelor alegerilor, ne aflăm, în mod evident în fața unui exemplu de rele practici din punctul de vedere al accesului liber la date. Un sistem care funcționa și oferea transparență, deschidere și eficiență a fost înlocuit cu unul haotic și, practic, inutilizabil.

În aceste condiții, ne aflăm în imposibilitatea de a oferi, așa cum ne-am propus, o agregare promptă a tuturor rezultatelor alegerilor pe platforma Rezultate Vot. Cu toate acestea, în orele următoare vom face tot posibilul să “curățăm” datele furnizate de autorități, printr-un proces care, de această dată, nu poate fi făcut cu totul automat.

ADVERTISEMENT

 Este cu atât mai dezamăgitor faptul că autoritățile au înțeles să facă un pas în spate din punctul de vedere al transparenței și accesului la date libere tocmai în timpul unui proces democratic de importanță crucială cum sunt alegerile.

Cerem autorităților ca până la următoarea rundă de alegeri, din 6 decembrie 2020, să revină la un sistem de bune practici în comunicarea deschisă a datelor de interes public. Claritatea și deschiderea datelor nu sunt un moft, ci o dovadă de transparență și respect pentru informarea propriilor cetățeni”, se arată în mesajul publicat pe pagina oficială de Facebook.

Între timp, problema a fost remediată

După cum știți deja, la 4:52 a.m., la finalul unei zile despre care nu mai știm când a început, echipa noastră a reușit să facă ordine în haosul de date trimise de Autoritatea Electorală Permanentă
și am reluat transmiterea live a rezultatelor parțiale.

În acest moment, sunt ceva probleme în accesarea platformei și, cu resursele pe care le avem la dispoziție la această oră, încercăm să dăm și de capătul acestei situații. Vom reveni aici cu informații cât de curând.

Acest an, cu provocările lui neprevăzute, ne-a arătat tuturor că digitalizarea României este un drum necesar, care trebuie asumat rapid și parcurs așa cum trebuie. Evoluția felului în care ne raportăm la transparență și la informațiile și datele de interes public nu este negociabilă”, a transmis ulterior organizația Code for România.

ADVERTISEMENT