News

Alegeri Locale 2020. Candidații la Primăria Sectorului 2: Dan-Cristian Popescu, principalul favorit! Ce şanse are Radu-Nicolae Mihaiu

24.09.2020 | 11:08
Alegeri Locale 2020 Candidatii la Primaria Sectorului 2 DanCristian Popescu principalul favorit Ce sanse are RaduNicolae Mihaiu
ADVERTISEMENT

Chiar dacă toți ochii sunt ațintiți spre lupta care se dă în aceste zile pentru fotoliul de primar general al Capitalei, nu trebuie să ne scape din vedere nici Sectorul 2, unde sondajele oferă o luptă interesantă, cu un favorit însă clar: Dan Cristian Popescu.

Deși fostul edil Neculai Onțanu are probleme penale, acesta s-a înscris în cursă și speră să obțină un nou mandat, chiar dacă lupta se va da între principalii favoriți  Dan-Cristian Popescu și Radu-Nicolae Mihaiu.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, asistăm la o confruntare între PNL, partidul în mâinile căruia stă, cel puțin deocamdată, destinul țării noastre și PSD, cea mai importantă formațiune politică aflată în Opoziție. Pentru că ne mai despart doar câteva zile până în momentul în care va trebui să mergem din nou la urne, cei doi candidați nu fac rabat de la nimic atunci când vine vorba de voturile bucureștenilor.

Dan Cristian Popescu, candidat PSD, vrea să reintroducă „sectoristul” și să interzică parcarea maşinilor pe trotuare

Favorit la fotoliul de primar inclusiv în ochii caselor de pariuri, Dan-Cristian Popescu afirmă cu convingere că nu va permite în mandatul său parcarea mașinilor pe trotuar, chiar dacă se arată deschis dialogului cu cetățenii din fiecare zonă, pentru a decide dacă se impune sau nu amenajarea unor noi locuri de parcare.

ADVERTISEMENT

Totodată, candidatul social-democrat promite să rezolve problema mizeriei prin reînființarea așa-numitului sectorist. Este vorba despre polițistul local care să aibă ac de cojocul celor ce obișnuiesc să arunce gunoiul la întâmplare.

Pentru a ne asigura că toți cetățenii plătesc, am introdus taxa de habitat. Nu a însemnat niciun leu în plus plătit de cetățeni. La introducerea taxei oamenii plăteau 9,42 lei. Aceeași sumă s-a plătit către primărie.

ADVERTISEMENT

Prin această taxă ne-am asigurat că toată lumea plătește această sumă și am introdus mașini diferite pentru fracție umedă și fracție uscată. Când se ridică fracția uscată, se dă un bon de la mașina respectivă, care spune greutatea. E un procent mare dintre cetățeni care nu fac încă acest lucru.

Cei care nu colectează selectiv vor fi atenționați. Acum taxa este zero și totuși sunt cetățeni care pun gunoiul în stradă. Prima măsură pe care vreau să o iau ca primar este să scot toată poliția locală în stradă, peste jumătate dintre ei sunt în birouri.

ADVERTISEMENT

Vreau să reintroduc așa-numitul sectorist, să facem prevenție, și acel sectorist va putea amenda cetățenii care lasă gunoiul în stradă. Totul este gratuit, totul este să facem acest mic efort de a ne comporta civilizat.

Voi crește cât se poate de mult aceste amenzi, maximul legat, 2.000 – 3.000 de lei pentru orice gunoi aruncat. Am supraimpozitat clădirile și terenurile neîngrijite. Trebuie să avem toleranță zero față de aruncarea gunoiului pe jos”, a declarat „matematicianul” care promite „o administraṭie modernă, transparentă ṣi profesionistă, mereu la dispoziṭia cetăṭenilor” și să transforme Sectorul 2 în „locul pe care să îl numim cu drag acasă”.

Ce promisiuni face Radu-Nicolae Mihaiu pentru Sectorul 2 al Capitalei

De partea cealaltă, Radu Mihaiu se întrece în promisiuni, invocând şi un denunţ la DNA: „Sectorul 2 e cel mai murdar sector din Bucureşti şi asta se datorează în cea mai mare măsură actualei administraţii, care nu a urmărit interesul cetăţenilor atunci când a gestionat contractul cu operatorul de salubritate. Am depus de altfel şi un denunţ penal la DNA cu privire la această situaţie, împotriva fostului primar, a actualului primar şi a viceprimarului.

Sunt 3 măsuri pe care le voi lua pentru a rezolva problema curăţeniei: prin setarea unor criterii de performanţă corecte, voi motiva serviciul de urmărire contracte din primărie să-şi facă treaba. Adică să penalizeze operatorul de salubritate atunci când nu-şi face treaba. Voi face public în timp real traseul maşinilor de salubritate, astfel încât fiecare să poată urmări cum îşi face Supercom treaba.

Apoi vom aduce la o formă legală caietul de sarcini pentru selectarea operatorului de salubritate, astfel încât licitaţia să se finalizeze în sfârşit. În acest moment nu contează cât gunoi arunci şi dacă faci colectare selectivă, plăteşti aceeaşi taxă.

Vom anula taxa de habitat şi vom reveni la sistemul tarif, prin care fiecare asociaţie de proprietari încheie contract cu un operator licenţiat. În acest fel respectăm principiul european “plătești cât arunci”, scăzând în acelaşi timp costurile pentru cei care chiar au grijă de mediu şi colectează selectiv”, a declarat Radu Mihaiu, candidatul susținut de alianța PNL-USR-PLUS.

După înființarea unei companii de software pe care, de altfel, a și condus-o, acesta a decis să facă pasul spre politică și astfel a reușit să ocupe un post de consilier în Ministerul Fondurilor Europene. Ulterior s-a înscris în USR, iar din  2018 conduce organizația de sector a partidului.

Sub deviza „e timpul schimbării”, Mihaiu le promite locuitorilor din Sectorul 2 că va anula taxa de habitat instituită de viceprimarul Dan Cristian Popescu. În viziunea sa, acest impozit pentru colectarea gunoiului trebuie plătit în funcție de cât aruncă și cât reciclează fiecare locuitor în parte.

Printre obiectivele pe care candidatul dreptei promite să le ducă la îndeplinire dacă va fi ales primar al Sectorului 2 se numără și optimizarea atribuirii locurilor de parcare aflate în administrarea domeniului public. Cu alte cuvinte, „ce propun eu este să înţelegem cu toţii că spaţiul din Bucureşti şi sectorul 2 e limitat, că locurile de parcare sunt limitate şi că e normal ca preţul pentru astfel de locuri de parcare să crească, ţinând cont de creşterea cererii”, susține Radu-Nicolae Mihaiu.

Dacă statul nu face acest lucru transparent, tranzacţiile se mută în subteran. E momentul să ieşim din ipocrizie şi să abordăm problema în mod transparent. Cei care au deja locul de parcare alocat vor avea un timp, o perioadă de graţie suficient de lungă pentru a face o tranziţie mai uşoară. Cea mai eficientă cale de a construi noi locuri de parcare este sistematizarea străzilor secundare şi a bulevardelor în colaborare cu Primăria Generală”, a explicat acesta.

ADVERTISEMENT