ADVERTISEMENT
News

Alegeri locale 2020: Care buletine de vot sunt considerate valide și care nule

Autor: Robert Cristea | 27.09.2020 | 09:49
Alegeri locale 2020: Care buletine de vot sunt considerate valide și care nule
Primarul și alte 4 persoane au fost arestate pentru fraudarea alegerilor, într-o comună din România. Foto: Hepta

Alegeri locale 2020! A sosit ziua votului și este foarte important ca fiecare cetățean să știe când sunt considerate buletinele de vot valide și în ce moment sunt nule.

ADVERTISEMENT

Sunt câteva reguli simple. Mai întâi trebuie menționat că fiecare alegător va primi patru buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru consiliul local, unul pentru consiliul judeţean şi unul pentru preşedintele consiliului judeţean.

În Bucureşti, fiecare votant va primi următoarele buletine de vot: unul pentru primarul de sector, unul pentru consiliul local al sectorului, unul pentru primarul general al municipiului Bucureşti şi unul pentru Consiliul General.

ADVERTISEMENT

Reguli, alegeri locale 2020: Buletine de vot valide sau nule

Pentru ca un vot să fie valabil, buletinele de vot trebuie să respecte una din următoarele situații:

 • ştampila cu menţiunea “Votat” este aplicată în interiorul unui singur patrulater;
 • ştampila cu menţiunea “Votat” depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă (inclusiv situaţia în care ştampila atinge doar un patrulater)
 • ştampila cu menţiunea “Votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater.
 • ştampila cu menţiunea “Votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletinul de vot);
ADVERTISEMENT

După exprimarea votului,  alegătorul trebuie să îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară. Ulterior, e nevoie să introducă fiecare buletin de vot în urna corespunzătoare.

Sunt anumite condiții care fac ca un buletin de vot să fie declarat nul:

 • buletinul pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare;
 • buletinul de vot care are alt model decât cel legal; buletinul pe care a fost aplicată o ştampilă cu menţiunea ”Votat” care are alt model decât cel legal aprobat;
 • buletinul pe care ştampila cu menţiunea ”Votat” a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor şi nu atinge niciun patrulater;
  buletinul de vot pe care ştampila cu menţiunea ”Votat” atinge două sau mai multe patrulatere.
 • buletinul pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea ”Votat”;
 • buletinul pe care ştampila cu menţiunea ”Votat” este aplicată în două sau mai multe patrulatere;
 • buletinul pe care ştampila cu menţiunea ”Votat” este aplicată în două sau mai multe patrulatere, chiar dacă unele ştampile au fost tăiate/ anulate de alegător;
ADVERTISEMENT

În cazul în care buletinul de vot se deschide, iar votul nu mai este asigurat, acesta se anulează. Alegătorul va primi un nou buletin de vot

O persoană nu are voie să voteze de mai multe ori. Fapta este o infracţiune de fraudă la vot prevăzută de art. 387 alin. (1) lit. b) din Codul penal. Se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

ADVERTISEMENT

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare solicită operatorului să verifice dacă persoanele care cer urna mobila nu au votat deja în ziua respectivă.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
 • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
 • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!