News

Alegeri Locale 2020. Cum votezi dacă ai febră sau alte simptome de COVID

25.09.2020 | 19:23
Alegeri Locale 2020 Cum votezi daca ai febra sau alte simptome de COVID
ADVERTISEMENT

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus crește pe zi ce trece și devine aproape imposibil de gestionat pentru medicii din spitalele suport, a căror capacitate maximă a fost atinsă de săptămâni întregi.

Situația este deja critică și în secțiile de terapie intensivă, unde se află, potrivit celor mai recente date furnizate de autorități, nu mai puțin de 508 pacienți cu forme severe ale bolii. De asemenea, 4.633 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat în cele peste opt luni care s-au scurs de la declanșarea epidemiei.

ADVERTISEMENT

Dintre acestea, 42 (25 de bărbați și 17 femei) au survenit în ultimele 24 de ore. Este vorba despre pacienți internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Covasna, Giurgiu, Ialomița, Iași, Mehedinți, Prahova, Timiș, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Alegeri locale 2020. Cum poți vota dacă ai simptome de coronavirus

Având în vedere situația epidemiologică a țării noastre, alegerile locale de duminică, 27 septembrie se vor desfășura în condiții speciale. Cetățenii cu drept de vot care se prezintă la urne au obligația să respecte anumite reguli de protecţie sanitară.

ADVERTISEMENT

De asemenea, alegătorii care prezintă simptome asociate cu COVID-19 sau se constată că au o temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius vor avea acces prioritizat. Decizia rămâne, însă, la latitudinea preşedinţilor birourilor electorale ale fiecărei secții de votare în parte.

Pentru evitarea aglomerațiilor în interiorul secţiilor de votare, accesul se va face eșalonat, iar persoanele vor trebui să păstreze o distanţă de un metru între ele. Toți cetățenii care se vor prezenta la urne pentru a-și exercita dreptul garantat de Constituție vor fi supuși unui triaj observaţional. Mai exact, le va fi măsurată temperatură cu ajutorul unui termometru non-contact.

ADVERTISEMENT

Ce reguli trebuie să respecți în secțiile de votare

Dată fiind răspândirea noului coronavirus pe teritoriul țării, va trebui să porți o mască de protecție care să-ți acopere nasul şi gura și să-ți dezinfectezi mâinile la intrarea, respectiv ieşirea din secţiile de votare, conform ordinului comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului de Interne privind stabilirea unor măsuri şi acţiuni de sănătate publică pentru desfăşurarea în siguranţă a procesului electoral.

Totodată, este interzis să te prezinți la urne însoţit de minori și trebuie să eviți pe cât posibil contactul direct cu alte persoane. Înainte să pleci de acasă, asigură-te că ai asupra ta și un act de identitate valid, pe lângă masca de protecție.

ADVERTISEMENT

Pașii pe care trebuie să-i urmezi în interiorul secțiilor de votare:

  • te prezinţi singur în faţa operatorului de calculator. Poziţionezi singur actul de identitate în suportul tabletei astfel încât datele de identificare să poată fi preluate în SIMPV;
  • pentru identificare vei îndepărta masca de protecţie pentru scurt timp la distanţă de cel puţin 1,5 m faţă de membrii secţiei de votare;
  • te îndrepţi către membrul secţiei de votare care îţi va prelua semnătura în lista electorală. Vei poziţiona actul de identitate astfel încât atingerea acestuia de către membrii secţiei de votare să nu fie necesară;
  • evită contactul fizic cu membrii secţiei de votare în timp ce semnezi în lista electorală şi preiei materialele necesare votării;
  • după exercitarea dreptului de vot, restitui ştampila cu menţiunea „VOTAT” şi îţi vei aplica singur sub supravegherea membrilor secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT”, după caz, pe actul de identitate;
  • dezinfectează-ţi mâinile după fiecare contact direct cu alte persoane participante la procesul electoral. Nu uita să urmezi direcţia indicată pentru ieşire!
ADVERTISEMENT