ADVERTISEMENT
News

Alegeri Locale 2020. Cum votezi dacă ești în izolare sau în carantină. Regulile care trebuie urmate cu stricteţe

Autor: Adrian Ilie | 25.09.2020 | 17:06
Alegeri Locale 2020. Cum votezi dacă ești în izolare sau în carantină. Regulile care trebuie urmate cu stricteţe
Urna mobilă ar trebui să ajungă și la cei infectați cu coronavirus/ Foto: Hepta

Exercitarea dreptului  de vot de către alegătorii care se află în izolare sau în carantină din cauza epidemiei este pusă sub semnul întrebării întrucât utilizarea urnei mobile este permisă doar în cazul persoanelor care fac cerere scrisă, cu documente justificative, care să arate că nu pot veni la secțiile de votare.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care multe persoane se află în izolare doar prin dispoziții pe care le-au primit telefonic, aceștia nu au putut să depună cerere scrisă pentru urna mobilă.

Chiar dacă un ordin al miniștrilor Sănătății și de Interne stabilește condițiile în care cei în carantină sau izolare pot vota, Legea alegerilor locale, act normativ de putere superioară, impune obligativitatea prezentării documentelor justificative.

ADVERTISEMENT

Alegeri Locale 2020. Votare la ușa celor aflați în izolare

Ordinul miniștrilor Nelu Tătaru și Marcel Vela privind normele de protecție sanitară în ziua alegerilor prevăd și un set de măsuri privind utilizarea urnei mobile. Astfel, membrii birourilor de secție care se vor deplasa cu urna mobilă trebuie ca, mai întâi, să treacă pe la domiciliile alegătorilor care au cerut să voteze de acasă din alte cauze decât infecția sau suspiciunea de infecție cu COVID-19.

Abia după ce aceștia au votat, echipa care se deplasează cu urna mobilă va merge la unitățile sanitare care tratează cazurile de COVID-19 sau persoanele aflate în izolare sau carantină. Indiferent dacă este vorba de cazuri asociate epidemiei de coronavirus sau nu, cei care merg cu urna mobilă trebuie să poarte mască și mănuși de protecție, să nu intre în locuință și să respecte o distanță de cel puțin un metru. Obligații similare trebuie să respecte și alegătorii.

ADVERTISEMENT

Alegătorul își va dezinfecta mâinile înainte de preluarea buletinelor de vot și a ștampilei (…), își va înlătura masca pentru scurt timp spre a fi identificat și își va repoziționa masca acoperind nasul și gura. Alegătorul va semna în lista electorală ori de câte ori este posibil cu pixul personal. Ștampila se dezinfectează după votare”, se arată în ordinul de ministru.

În cazul persoanelor internate în spital cu COVID-19, cei care vor însoți urna mobilă vor avea echipament de protecție asigurat de către unitatea spitalicească.

ADVERTISEMENT

Lege restrictivă pentru  utilizarea urnei mobile

Teoretic, ordinul menționat acoperă toate situațiile generate de epidemia de coronavirus, însă lucrurile sunt mai complicate. Legea 115/2015 privind alegerea autorităților administrației locale prevede condiții restrictive pentru utiliizarea urnei mobile, pentru a preveni fraudele.

Astfel, pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării.

ADVERTISEMENT

Practic, legea impune ca la secția de votare să ajungă copii ale unor acte medicale pe care cei izolați pentru că au venit din zone de risc sau au  fost contacți ale unor persoane infectate nu le au, întrucât au primit dispoziție telefonic să se izoleze la domiciliu.

Situația a fost sesizată de către ONG-ul Expert Forum care a cerut autorităților să vină cu măsuri suplimentare. „Întrucât există alegători care nu au documente justificative, întrucât sunt informați telefonic de către direcțiile de sănătate publică despre faptul că trebuie să stea în izolare, considerăm că aceștia nu vor putea vota. Având în vedere că mai sunt două zile și jumătate până când se depun cererile pentru solicitarea urnei speciale, considerăm că este nevoie de o măsură urgentă și de organizarea unei campanii de informare intense în perioada rămasă”, se arată într-un comunicat al Expert Forum.

ADVERTISEMENT

Problema semnalată de către ONG este una serioasă deoarece legea este un act normativ superior unui ordin de ministru, iar legea prevede clar că sunt necesare copii ale unor acte medicale. Practic, președinții secțiilor de votare ar trebui să respecte un ordin de ministru, cu riscul de a încălca legea.

În aceste condiții, este greu de anticipat cum va decurge votarea pentru cei aflați în izolare sau în carantină, existând posibilitatea unor practici neunitare de la județ la județ sau chiar de la o secție de votare la alta, ținând seama că președinții secțiilor sunt suverani în aplicarea legilor electorale pe durata procesului  electoral.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!