News

Alegeri Locale 2020. Candidații la Primăria Sectorului 4. Daniel Băluță și Simona Spătaru se luptă pentru funcția de primar

24.09.2020 | 17:22
Alegeri Locale 2020 Candidatii la Primaria Sectorului 4 Daniel Baluta si Simona Spataru se lupta pentru functia de primar
ADVERTISEMENT

Alegeri Locale 2020. Candidații la Primăria Sectorului 4. Nouă pretendenți, fie din partea unor partide politice, fie independenți, își dispută, la alegerile locale din 27 septembrie, fotoliul de primar în Sectorul 4 al Capitalei.

Dintre aceștia, doi se remarcă a fi favoriți pentru a duce o luptă directă pentru postul de edil. În pole position este primarul în funcție, Daniel Băluță, reprezentant al celor de la PSD.

ADVERTISEMENT

Cu șanse mai reduse la câștigarea Sectorului 4 pornește candidata dreptei unite PNL/USR – PLUS, Simona Spătaru, un nume surpriză aruncat în luptă de alianța celor trei formațiuni politice din zona Capitalei.

Alegeri locale 2020: Daniel Băluță și Simona Spătaru, principalii favoriți la Primăria Sectorului 4

Daniel Băluță are, conform specialiștilor, șanse mari de a obține un nou mandat pentru postul de primar în Sectorul 4 al Bucureștiului. Acesta ajuns primar al sectorului imediat după demisia lui Cristian Piedone, și a fost interimar în perioada noiembrie 2015 – iunie 2016, până când s-au organizat alegerile locale.

ADVERTISEMENT

La scrutinul electoral din 2016, Daniel Băluță, pe atunci primar interimar la Sectorul 4, a avut o confruntare directă cu Răzvan Sava (PNL), primarul interimar al Capitalei, după ce Sorin Oprescu fusese arestat pentru corupție.

Fără absolut nicio emoție, Daniel Băluță a câștigat alegerile locale de acum patru ani cu aproape de două ori mai multe voturi decât Răzvan Sava, locul 2. A fost o victorie categorică, diferența fiind de 38,94% vs. 21,99%, conform BEC.

ADVERTISEMENT

Băluță, medic de profesie, a fost unul dintre cei mai activi și inventivi candidați ai campaniei electorale. În ultimele patru săptămâni, acesta a avut o întreagă campanie de promovare, atât a sa, cât și a Primăriei și sume importante au fost investite în social media sau în promovare în mass media. De altfel, Daniel Băluță a primit premiul de ”primarul anului 2019”.

Simona Spătaru, candidata outsider din partea alianței PNL/ USR-PLUS

Deși lupta de la Sectorul 4 pare a fi una dezechilibrată, candidata dreptei unite, Simona Spătaru, speră să realizeze o mare surpriză pe data de 27 septembrie și să răstoarne toate calculele sociologice.

ADVERTISEMENT

Simona Spătaru a ajuns candidata alianței la primăria Sectorului 4 în urma unui scandal intern la USR. Astfel, într-o primă fază, chiar în vara lui 2019, USR Sector 4 l-a ales, în urma votului intern, pe Antonio Andrușceac drept candidat la Primăria Sector 4.

Imediat, o parte din conducerea centrală a partidului, tabăra Dan Barna, a intervenit pentru a invalida candidatura acestuia. Antonio Andrușceac a fost schimbat pentru că în 2018 a votat la referendumul pentru familie și a declarat că femeile ”sunt făcute pentru a fi mame și soții”

Necazul lui Andrușceac i-a adus cale liberă candidatului PLUS, Simona Spătaru, care, la începutul lunii februarie, a primit votul de încredere al colegilor săi.

Simona Spătaru este avocat specializat în drept administrativ, dreptul achiziţiilor publice şi drept comercial şi practică în București de peste 15 ani. Aceasta a coordonat echipa PLUS Sector 4 în campania pentru europarlamentare, fiind şi preşedinte al filialei.

”Voi investi toată experienţa mea pentru ca bugetul sectorului să fie cheltuit transparent, prin consultare publică şi fără ascunzişurile cu care am fost obişnuiţi de reprezentanţii politicii vechi.

Îmi doresc curăţenie şi siguranţă în şcoli, investiţii pentru un mediu sănătos şi alternative viabile la transportul cu maşina personală. Totodată, investiţia în cultură o consider o necesitate pentru a creşte calitatea vieţii sociale în sectorul nostru”, a spus Spătaru pe Facebook.

Lista candidaților la Sectorul 4:

  • Daniel Băluţă (PSD) – medic, actualul primar
  • Ştefănel Dan Marin (PMP) – politolog
  • Elena Simona Spătaru (Partidul Libertate Unitate Solidaritate) – avocat
  • Ovidiu Zară (PER) – economist
  • Vasile Negrilă (Partidul Social Democrat Independent) – jurist
  • Adrian Vlad Chiotan (ALDE) – jurist
  • Gabriel Liviu Ispas (Pro România) – avocat
  • Simion Dan Călina (PRM) – economist
  • Constantin Titian Filip (independent) – medic
ADVERTISEMENT