News

Alegeri Locale 2020. Exit-poll oficial. Victorie pentru Nicușor Dan, cu 47.2%. Gabriela Firea, pe locul secund cu 39%. UPDATE

27.09.2020 | 23:13
Alegeri Locale 2020 Exitpoll oficial Victorie pentru Nicusor Dan cu 472 Gabriela Firea pe locul secund cu 39 UPDATE
Alegeri Locale 2020 Rezultate Exit-poll oficial. La ce oră apar rezultatele/ Sursa foto: INQUAM Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Alegeri Locale 2020 Rezultate Exit-poll. Duminică, 27 septembrie, în condiții de pandemie, românii ies la vot la alegerile locale pentru primării, consilii locale și consilii județene.

UPDATE, ora 23:00 / Au fost centralizate datele oferite de exit-poll-uri pentru toate sectoarele din București:

ADVERTISEMENT

Primăria Capitalei
Nicușor Dan 47,8%
Gabriela Firea 39%
Traian Băsescu 9,4%
Florin Călinescu 1,8%
Călin Popescu Tăriceanu 1,6%

Primăria Sectorului 1
Clotilde Armand 48%
Dan Tudorache 36,5%
Ioana Constantin 7,5%
Adina Alberts 1,8%
Amalia Nenovici 1,5%
Daniel Bucura 1,5%

ADVERTISEMENT

Primăria Sectorului 2
Radu Mihaiu 42,5%
Dan Cristian Popescu 30,4%
Neculai Onțanu 12,7%
Marian Militaru 6,2%
Florin Manea 2,7%
Ramona Mezei 1,5%

Primăria Sectorului 3
Robert Negoiță 39%
Adrian Moraru 34%
Aurelian Bădulescu 14,1%
Mihail Neamțu 8,1%
Bogdan Brătianu 1,2%

ADVERTISEMENT

Primăria Sectorului 4
Daniel Băluță 55%
Simona Spătaru 37%
Ștefănel Dan Marin 4,1%
Ovidiu Zară 1,3%

Primăria Sectorului 5
Cristian Băcanu 27,3%
Cristian Popescu Piedone 27,3%
Daniel Florea 24,3%
Marian Vanghelie 14,2%
Cătălin Lucian Iliescu 4%
Ion Valentin Voicu 1,3%

ADVERTISEMENT

Primăria Sectorului 6
Ciprian Ciucu 48,2%
Gabriel Mutu 35,2%
Ștefan Florescu 7,4%
Tudor Ionescu 2,9%
Anca Bălășoiu 1,4%

UPDATE, ora 20:00 / Primele sondaje de tip exit-poll au fost făcute publice, astfel că bucureștenii au aflat care este situația parițială a rezultatelor la finele zilei de alegeri în 27 septembrie 2020.

Cea mai așteptată luptă a zilei, cea dintre Nicușor Dan și Gabriela Firea, a ajuns la final și primele rezultate au fost făcute publice, cu toate că rezultatele pot părea surprinzătoare pentru unii.

Conform Digi 24, care citează Cursul Avangarde, lupta dintre Gabriela Firea și Nicușor Dan a fost strânsă, însă candidatul „dreptei unite” ar fi câștigat și datorită mobilizării tineretului din Capitală.

Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS, Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde şi Fundaţia „Biroul de Cercetări Sociale” – BCS au fost acreditate pentru a realiza sondaje de opinie în cadrul alegerilor locale din 27 septembrie 2020.

Lista completă a candidaților pentru Primăria Capitalei și procentele obținute:

  • Nicuşor Dan (independent) – 47.2%
  • Gabriela Firea (PSD) – 39%
  • Traian Băsescu (PMP) – 8.6%
  • Ioan Sîrbu (Alianţa Pro Bucureşti 2020)
  • Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE)
  • Octavian Bădescu (independent)
  • Ilan Laufer (Partidul Forţa Identităţii Naţionale)
  • Radu Octavian Moraru (independent)
  • Radu Ghidău (Partidul Alianţa Naţional Ţărănistă)
  • Alexandru Ion Coita (Partidul Republican din România)
  • John-Ion Banu (Partidul Naţiunea Română)
  • Cătălin Ioan Berenghi (independent)
  • Claudiu Richard Târziu (Alianţa pentru Unirea Românilor)
  • Bogdan Stanoevici (Partidul Social Democrat Independent)
  • Florin Călinescu (Partidul Verde), Ileana Daniela Nănău (PRM)
  • Valentina Bistriceanu (PER)
  • Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie).

Alegeri Locale 2020. Exit-poll oficial. Victorie la limită pentru Nicușor Dan, cu 42%. Gabriela Firea, pe locul secund cu 40%. UPDATE

UPDATE ora 20.00: Conform unor surse politice, citate de Adevărul, la ora 19.00, Nicuşor Dan avea un avans de 5 procente în faţa Gabrielei Firea.

Sectorul 1. Potrivit surselor citate, Clotilde Armand ar fi uşor favorită în lupta cu Dan Tudorache.

Sectorul 2. Radu Mihaiu (USR-PLUS-PNL) este în faţa lui Dan Cristian Popescu (PSD).

Sectorul 3. Robert Negoiţă (ProRomânia) e favorit pentru un nou mandat de primar.

Sectorul 4. Este egalitate între Simona Spătaru ( (USR-PLUS-PNL)  şi Daniel Băluţă (PSD).

Sectorul 5. Cristian Băcanu (PNL) şi Daniel Florea (PSD) sunt umăr la umăr, urmaţi de Piedone (PPUSL) şi de Marian Vanghelie (PSDI).

Sectorul 6. Ciprian Ciucu ar fi câştigător sigur.

UPDATE ora 19.30: Potrivit măsurătorilor PSD, la ora 17.30,  Nicuşor Dan ar fi la “cvasi-egalitate” cu Gabriela Firea, şi anume: 40,8%, versus 40,3%.

UPDATE ora 17.45: La ora 16.00, Nicuşor Dan ar avea trei procente în faţa Gabrielei Firea, potrivit unor surse Adevărul. Astfel, candidatul dreptei ar avea 41% dintre voturi, iar candidatul stângii ar avea 38%.

Sectorul 1:  Daniel Tudorache (PSD) ar fi în faţa lui Clotilde Armand ((USR-PLUS-PNL).

Sectorul 2: Radu Mihaiu (USR-PLUS-PNL) ar fi pe primul loc, urmat de Dan Cristian Popescu (PSD) şi de Neculai Onţanu (ADER).

Sectorul 3: Robert Negoiţă (ProRomânia) e favorit pentru un nou mandat de primar.

Sectorul 4: Daniel Băluţă (PSD) s-ar afla în faţa Simonei Spătaru (USR-PLUS-PNL).

Sectorul 5: Cristian Băcanu (PNL) şi Daniel Florea (PSD) sunt la egalitate, urmaţi de Piedone (PPUSL) şi de Marian Vanghelie (PSDI).

Sectorul 6: Ciprian Ciucu (USR-PLUS-PNL) ar fi pe primul loc, iar Gabriel Mutu (PSD) pe al doilea.


UPDATE ora 15.00:  Potrivit unor surse Adevarul, la ora 14.00, Gabriela Firea ar avea trei procente în faţa lui Nicuşor Dan. Informaţiile se bazează pe primele rezultate furnizate de casele de sondare.

Lupta este strânsă şi la primăriile de sectoare. Astfel, la sectorul 1, Dan Tudorache (PSD) are un mic avans în faţa lui Clotilde Armand (USR – PLUS – PNL).  În sectorul 2, Radu Mihaiu (USR-PLUS-PNL) este în faţa lui Dan Cristian Popescu (PSD) şi a lui Neculai Onţanu (ADER).  În sectorul 3, Robert Negoiţă rămâne pe primul loc, în timp ce la sectorul 4, Daniel Băluţă are un avans de câteva procente în faţa Simonei Spătaru. În sectorul 5,  lupta se duce în trei, şi anume: Daniel Florea (PSD) e momentan pe primul loc, umăr la umăr cu Cristian Băcanu (PNL-USR-PLUS) şi Cristian Popescu Piedone (PPUSL).  La sectorul 6, Ciprian Ciucu (PNL-USR-PLUS) conduce la mijlocul zilei, însă Gabriel Mutu este foarte aproape de el.

UPDATE ora 13.00: Potrivit unor surse politice citate de RomaniaTV.net, Gabriela Firea și Nicușor Dan ar avea în jur de 40%, cu un mic avans pentru candidata PSD. Traian Băsescu se află pe locul trei, în timp ce alţi candidaţi nu trec de 5%.


De la ora 7:00, când s-au deschis urnele, până la ora 21:00, ora oficială a închiderii, cei peste 18 milioane de cetățeni au în ștampila de vot soarta comunității locale din care fac parte.

Punctul culminant al zilei va fi, ca de obicei, ora 21:00, atunci când operatorii de sondaje acreditați vor prezenta rezultatele unui prim Exit-poll oficial.

La primăriile de sector, apar unele surprize. La sectoarele 1 și 4 PSD ar fi pe prima poziţie, iar la sectoarele 2 și 6, PNL-USR-Plus ar avea cifre mai bune. Surprizele lipsesc la sectorul 3, iar la sectorul 5 lupta este chiar mai strânsă decât se anticipa, partidele de stânga fiind împărțite între trei candidați.

Alegeri Locale 2020. Când apar rezultatele Exit-poll oficial

Pentru alegerile locale din 2020 din România, Biroul Electoral Central (BEC) a acreditat 3 institute care vor putea face sondaje de opinie la ieșirea de la urne.

Mai exact, Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS, Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde şi Fundaţia “Biroul de Cercetări Sociale” – BCS au fost acreditate să facă sondaje de opinie la ieşirea de la urne la alegerile locale din 2020.

În ceea ce-i privește pe cei de la CURS, aceștia vor efectua sondaje în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov, Craiova, Baia Mare, Oradea, Piteşti, Constanţa, Ploieşti, Focşani, Deva, Alba Iulia, Arad.

Pe de altă parte, Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde va prezenta datele din Bucureşti, Craiova, Constanţa, Cluj, Iaşi şi Baia Mare.

De asemenea, BEC a mai acreditat Fundaţia “Biroul de Cercetări Sociale” pentru municipiile Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Sărat şi în oraşul Eforie.

Cum se realizează sondajele la alegerile locale din 2020

Potrivit hotărârilor adoptate, la alegerile locale 2020 operatorii de sondaje efectuate la ieșirea de la urne (exit-poll) au acces, în baza acreditării, în imobilul în care funcţionează secţia de votare şi în raza de 500 de metri din afara acestuia, fără a avea acces în interiorul localului de vot.

Totodată, aceștia au obligația de a nu tulbura liniștea şi ordinea publică şi de a nu interveni în niciun mod în procesul de organizare şi desfăşurare a alegerilor.

Discuția cu operatorii durează cel mult un minut și toate datele oferite rămân confidențiale. Alegătorilor nu le vor fi cerute detalii legate de identitate sau alte date personale. Primele rezultate ale alegerilor locale 2020 vor fi cele de tip exit poll, la ora 21.00.

ADVERTISEMENT