Alegeri 2024

Alegeri locale 2024. Cum arată buletinul de vot pentru alegerea primarului

Alegerea primarului și a Consiliilor Județene a fost stabilită pentru toate circumscripțiile din România. Ce vor vede românii pe buletinele de vot
09.06.2024 | 07:55
Alegeri locale 2024 Cum arata buletinul de vot pentru alegerea primarului
Alegeri locale 2024. Pe ce loc își vor regăsi românii preferații pentru postul de primar sau în Consiliile Județene. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Alegerile locale din 2024 se vor susține în România în același timp cu cele europarlamentare. Astfel că românii vor primi cinci buletine de vot pentru ambele tipuri de scrutin. În 9 iunie vom alege primarii, şefii de Consilii Judeţene, consiliile locale, dar vom stabili și pe cine trimitem în Parlamentul European.

Cum arată, de fapt, buletinul de vot pentru alegerile locale

Biroul Electoral Central pentru alegerile locale din 2024 (BEC) a hotărât că președinții birourilor electorale de circumscripție vor stabili ordinea pe buletinele de vot pentru alegerile locale prin tragere la sorți. Aceasta a avut ca termen limită data de 11 mai 2024.

ADVERTISEMENT

De exemplu, în ceea ce privește Capitala, în fruntea listei de candidați se află Gabriela Firea de la PSD, urmată de coechipierul său din Coaliția de Guvernare, Sebastian Burduja, reprezentantul PNL.

Mihai Enache, candidatul AUR, ocupă locul al treilea, în timp ce Dorin Iacob de la Alternativa Dreaptă și Diana Șoșoacă din partea S.O.S România urmează în ordine.

ADVERTISEMENT

Pe locul 6 pe buletinul de vot se află Cristian Popescu Piedone de la PUSL, iar Alexandru Pânișoară de la Partidul Ecologist Român ocupă locul 7. Primarul actual, Nicușor Dan, se găsește pe poziția opt, în timp ce Filip Constantin Titian, candidat independent, este ultimul pe listă.

Un alt exemplu al ordinii care reiese după tragerea la sorți poate fi din Timișoara, acolo unde locurile trase la sorți pentru Primăria Timișoara și Consiliul Local Timișoara este următoarea:

ADVERTISEMENT
 1. 1. Alianța PNL – PSD
 2. 2. AUR
 3. 3. SOS
 4. 4. România Puternică
 5. 5. PRM
 6. 6. REPER
 7. 7. PUSL
 8. 8. Partidul Patrioților
 9. 9. Alianța Timișoara Unită
 10. 10. Aalianța Național Țărănistă
 11. 11. Moș Cristian
 12. 12. Vasile Marian

Ordinea în care apar candidații pe buletin

Conform BEC, în prima etapă a tragerii la sorți pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot vor participa următoarele entități politice:
a) partidele politice care au cel puțin 7 senatori sau 10 deputați membri sau care au obținut reprezentare parlamentară la alegerile anterioare;
b) organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale cu reprezentare parlamentară;
c) alianțele politice și electorale compuse exclusiv din partide politice care au cel puțin 7 senatori sau 10 deputați membri, partide politice care au obținut reprezentare parlamentară la scrutinul anterior și/sau organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale cu reprezentare parlamentară.

ADVERTISEMENT

În a doua etapă a tragerii la sorți pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot vor fi incluse partidele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice și electorale care participă la alegerile locale și care nu au fost incluse în prima etapă.

Candidaturile independente vor fi înscrise pe buletinele de vot în casete separate, în partea finală, în ordinea înregistrării acestora.

Ordinea de vot pentru Consiliile Generale

De asemenea, se aplică aceleași principii de alegere a candidaților pentru Consiliile Genereale, anume prin tragere la sorți. Referitor la Consiliul General al Capitalei, primele două locuri pe buletine sunt ocupate de PSD și PNL.

AUR se află pe locul 3, urmat de Alternativa Dreaptă și S.O.S. PUSL ocupă locul 6, urmat de Alianța Dreapta Unită, Partidul Ecologist, iar REPER este ultimul pe buletine. Campania electorală pentru alegerile locale a debutat vineri și se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7.00.

Dacă ne uităm la ordinea stabilită de Cluj pentru Consiliul General, aceasta arată astfel:

 1. Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)
 2. Partidul Social Democrat (PSD)
 3. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
 4. Partidul Național Liberal (PNL)
 5. Partidul S.O.S România (SOS)
 6. Alianța Dreapta Unită (ADU) – USR+PMP+Forța Dreptei
 7. Partidul România Mare (PRM)
 8. Partidul Umanist Social Liberal (PUSL)
 9. Reînnoim Proiectul European al României (REPER)
 10. Alternativa Dreaptă (AD)

Unde poți vota pe teritoriul României

Votul se poate exercita în funcție de locul de rezidență al alegătorilor, fie că este domiciliul sau reședința, conform expertforum.ro:

1. În localitatea de domiciliu (adresa din cartea de identitate) dacă nu au altă reședință sau nu au depus cerere pentru viză de flotant la biroul de evidență a persoanelor pentru înregistrarea reședinței.
2. În localitatea de reședință, dacă au viză de flotant.
3. Pe listele permanente, dacă au depus o cerere la primărie cu 45 de zile înainte de alegeri (până pe 25 aprilie) și au obținut dovada reședinței cu cel puțin 60 de zile înainte de data scrutinului (până pe 10 aprilie inclusiv). În acest caz, vor fi scoși de pe lista permanentă din localitatea de domiciliu și vor vota doar în circumscripția unde au reședința.
4. Pe listele suplimentare: cei cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral pot vota în localitatea de reședință pe liste suplimentare sau în localitatea de domiciliu pe listele permanente. Pot vota în localitatea de reședință doar dacă și-au stabilit reședința cu șase luni înainte de data alegerilor. În caz contrar, pot vota doar la adresa de domiciliu.

Un alegător nu poate vota la secția de domiciliu dacă a votat deja la secția de reședință, sau viceversa. Votul multiplu este o infracțiune conform Codului Penal, mai arată sursa citată.

Cei cu domiciliul în străinătate pot vota doar în țară și doar dacă și-au stabilit reședința în România înainte de 11 aprilie 2024. În caz contrar, nu pot vota la alegerile locale, iar în străinătate nu se organizează alegeri locale.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”