Alegerile locale din 2024 se vor susține în România în același timp cu cele europarlamentare. Astfel că românii vor primi cinci buletine de vot pentru ambele tipuri de scrutin. În 9 iunie vom alege primarii, şefii de Consilii Judeţene, consiliile locale, dar vom stabili și pe cine trimitem în Parlamentul European.
Biroul Electoral Central pentru alegerile locale din 2024 (BEC) a hotărât că președinții birourilor electorale de circumscripție vor stabili ordinea pe buletinele de vot pentru alegerile locale prin tragere la sorți. Aceasta a avut ca termen limită data de 11 mai 2024.
De exemplu, în ceea ce privește Capitala, în fruntea listei de candidați se află Gabriela Firea de la PSD, urmată de coechipierul său din Coaliția de Guvernare, Sebastian Burduja, reprezentantul PNL.
Mihai Enache, candidatul AUR, ocupă locul al treilea, în timp ce Dorin Iacob de la Alternativa Dreaptă și Diana Șoșoacă din partea S.O.S România urmează în ordine.
Pe locul 6 pe buletinul de vot se află Cristian Popescu Piedone de la PUSL, iar Alexandru Pânișoară de la Partidul Ecologist Român ocupă locul 7. Primarul actual, Nicușor Dan, se găsește pe poziția opt, în timp ce Filip Constantin Titian, candidat independent, este ultimul pe listă.
Un alt exemplu al ordinii care reiese după tragerea la sorți poate fi din Timișoara, acolo unde locurile trase la sorți pentru Primăria Timișoara și Consiliul Local Timișoara este următoarea:
Conform BEC, în prima etapă a tragerii la sorți pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot vor participa următoarele entități politice:
a) partidele politice care au cel puțin 7 senatori sau 10 deputați membri sau care au obținut reprezentare parlamentară la alegerile anterioare;
b) organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale cu reprezentare parlamentară;
c) alianțele politice și electorale compuse exclusiv din partide politice care au cel puțin 7 senatori sau 10 deputați membri, partide politice care au obținut reprezentare parlamentară la scrutinul anterior și/sau organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale cu reprezentare parlamentară.
În a doua etapă a tragerii la sorți pentru stabilirea ordinii pe buletinele de vot vor fi incluse partidele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice și electorale care participă la alegerile locale și care nu au fost incluse în prima etapă.
Candidaturile independente vor fi înscrise pe buletinele de vot în casete separate, în partea finală, în ordinea înregistrării acestora.
De asemenea, se aplică aceleași principii de alegere a candidaților pentru Consiliile Genereale, anume prin tragere la sorți. Referitor la Consiliul General al Capitalei, primele două locuri pe buletine sunt ocupate de PSD și PNL.
AUR se află pe locul 3, urmat de Alternativa Dreaptă și S.O.S. PUSL ocupă locul 6, urmat de Alianța Dreapta Unită, Partidul Ecologist, iar REPER este ultimul pe buletine. Campania electorală pentru alegerile locale a debutat vineri și se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7.00.
Dacă ne uităm la ordinea stabilită de Cluj pentru Consiliul General, aceasta arată astfel:
Votul se poate exercita în funcție de locul de rezidență al alegătorilor, fie că este domiciliul sau reședința, conform expertforum.ro:
1. În localitatea de domiciliu (adresa din cartea de identitate) dacă nu au altă reședință sau nu au depus cerere pentru viză de flotant la biroul de evidență a persoanelor pentru înregistrarea reședinței.
2. În localitatea de reședință, dacă au viză de flotant.
3. Pe listele permanente, dacă au depus o cerere la primărie cu 45 de zile înainte de alegeri (până pe 25 aprilie) și au obținut dovada reședinței cu cel puțin 60 de zile înainte de data scrutinului (până pe 10 aprilie inclusiv). În acest caz, vor fi scoși de pe lista permanentă din localitatea de domiciliu și vor vota doar în circumscripția unde au reședința.
4. Pe listele suplimentare: cei cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral pot vota în localitatea de reședință pe liste suplimentare sau în localitatea de domiciliu pe listele permanente. Pot vota în localitatea de reședință doar dacă și-au stabilit reședința cu șase luni înainte de data alegerilor. În caz contrar, pot vota doar la adresa de domiciliu.
Un alegător nu poate vota la secția de domiciliu dacă a votat deja la secția de reședință, sau viceversa. Votul multiplu este o infracțiune conform Codului Penal, mai arată sursa citată.
Cei cu domiciliul în străinătate pot vota doar în țară și doar dacă și-au stabilit reședința în România înainte de 11 aprilie 2024. În caz contrar, nu pot vota la alegerile locale, iar în străinătate nu se organizează alegeri locale.