News

UPDATE / ALEGERI LOCALE REPUBLICA MOLDOVA. Secţiile de votare, ÎNCHISE

UPDATE / Sectiile de votare pentru alegerile locale din Republica Moldova s-au inchis duminica, la ora 21,00, rata de participare la nivel national anuntata cu putin timp inainte de inchiderea...
14.06.2015 | 21:51
UPDATE  ALEGERI LOCALE REPUBLICA MOLDOVA Sectiile de votare INCHISE

UPDATE / Sectiile de votare pentru alegerile locale din Republica Moldova s-au inchis duminica, la ora 21,00, rata de participare la nivel national anuntata cu putin timp inainte de inchiderea urnelor fiind de 48,9%.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, pana la ora 21.00, la urnele de vot s-au prezentat circa 1.380.000 de alegatori inscrisi pe listele de vot. Pe listele suplimentare au votat aproximativ 7.000 de cetateni cu drept de vot.

Nu au fost inregistrate abateri grave de la legislatie, ci doar cazuri izolate de propaganda electorala.

ALEGERI LOCALE REPUBLICA MOLDOVA. Cetatenii Republicii Moldova cu drept de vot sunt chemati, duminica, la urne pentru a-si alege primarii si consilierii locali care vor administra localitatile in urmatorii patru ani.

ALEGERI LOCALE REPUBLICA MOLDOVA. Pana la ora 11:00, 17,6% dintre moldoveni si-au exercitat dreptul la vot, potrivit unimedia.info.

In cadrul acestui scrutin vor fi alesi in total 898 primari si 11,680 consilieri. Dintre acestia, 10,564 consilieri in primarii si 1,116 consilieri in 32 consilii raionale precum si in municipiile Chisinau si Balti. Votarea va avea loc in cele 1.977 de sectii de votare cu incepere de la ora 7:00 pana la ora 21:00. In acest sens au fost tiparite opt milioane de buletine de vot. La acest scrutin aproximativ doua milioane 800 de mii de alegatori sunt asteptati la vot. Alegerile au loc in contextul scandalului financiar care a lovit Chisinaul, a demisiei premierului Chiril Gaburici, dar si a presiunilor recente din partea Rusiei.

ALEGERI LOCALE REPUBLICA MOLDOVA. Algeri, in context politic tensionat

ALEGERI LOCALE REPUBLICA MOLDOVA. Liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, a declarat vineri ca il va contacta pe liderul liberal Mihai Ghimpu in vederea negocierii unei noi majoritati parlamentare proeuropene dupa demisia premierului Chiril Gaburici, care survine cu numai doua zile inainte de alegerile locale de duminica in Republica Moldova, relateaza mass-media de la Chisinau.
Liderul PLDM, care face parte din coalitia minoritara la putere la Chisinau, a anuntat ca a discutat deja despre acest subiect cu presedintele Nicolae Timofti si cu Marian Lupu, liderul Partidului Democrat (PD), cel de-al doilea partid din coalitia minoritara PLDM-PD.Gaburici (38 de ani) si-a anuntat vineri demisia, dupa mai putin de patru luni de la instalarea in fruntea guvernului, motivand ca nu doreste sa existe vreo suspiciune ca ancheta in privinta diplomei sale “nu s-a desfasurat corect si transparent”, relateaza Agerpres.

Potrivit lui Filat, in situatia in care se afla Republica Moldova, formarea unei coalitii majoritare este indispensabila, iar desemnarea cat mai urgenta a unui prim-ministru trebuie sa fie principala prioritate.“Este de datoria noastra sa identificam solutii pentru situatia deloc usoara si sa identificam o solutie pentru desemnarea unui nou prim-ministru”, a declarat liderul PLDM, citat de Unimedia.

“Demisia premierului Republicii Moldova, Chiril Gaburici, trebuie sa grabeasca resetarea coalitiei si formarea unei noi majoritati pentru sustinerea guvernului, o majoritate mai puternica si mai eficienta, in beneficiul cetatenilor”, se arata intr-un comunicat de presa al Partidului Democrat din Moldova (PDM).“Noi avem nevoie de o guvernare pentru oameni. Cat despre demisie… Nu noi l-am pus, nu noi l-am botezat, cine a facut-o sa-si asume. Omul a facut un pas asa incat sa iasa mai curat. Poate fi si a doua varianta, el a inteles in ce mizerie a intrat”, a declarat presedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, la aflarea vestii privind demisia premierului.

Joi, el infirmase zvonurile ca in curand liberalii vor forma o coalitie cu liberal democratii si democratii, dupa alegerile locale din 14 iunie, dupa cum a relatat Infotag. Mihai Ghimpu a subliniat ca “liberalii nu vor face alianta cu partidele care au compromis cursul european al Moldovei”, adaugand ca PL a dorit sa formeze o alianta proeuropeana dupa alegerile parlamentare din 30 noiembrie, continuand cursul spre integrarea europeana, pentru care Chisinaul a optat in 2009.

Nu este clar deocamdata daca liberalii vor da curs invitatiei liderului PLDM de a negocia o noua coalitie de guvernare.

ALEGERI LOCALE REPUBLICA MOLDOVA. Nominalizat de PLDM, Gaburici a fost instalat in luna februarie cu sprijinul factiunii comuniste. Coalitia minoritara formata din PLDM-PD a recurs la comunisti dupa esecul convorbirilor cu Partidul Liberal, dupa mai multe negocieri fara niciun rezultat si incheiate cu acuzatii reciproce. Demisia prim-ministrului si revenirea la negocieri cu liberalii au loc cu doua zile inainte de alegerile locale de la 14 iunie, din care se asteapta, potrivit sondajelor, ca PLDM si PD vor iesi slabite, iar PL isi va consolida pozitia, comenteaza postul de radio Europa Libera.

sursa: stirileprotv.ro