Alegeri 2024

Alegeri locale și europarlamentare 2024. Unde votăm pe 9 iunie și cum afli la care secție de votare ești arondat

Alegeri locale și europarlamentare 2024. Informațiile pe care trebuie să le cunoască toți românii care vor vota pe data de 9 iunie.
07.06.2024 | 18:15
Alegeri locale si europarlamentare 2024 Unde votam pe 9 iunie si cum afli la care sectie de votare esti arondat
Alegeri locale și europarlamentare 2024. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Alegeri locale și europarlamentare 2024. Primele două scrutinuri au loc în România, duminică, 9 iunie, acest an fiind extrem de important având în vedere că se vor desfășura 4 rânduri de alegeri.

Unde poți vota, de fapt, pe teritoriul României

Cetățenii vor avea posibilitatea de a-și exprima votul pentru primarii din municipiile, orașele și localitățile din țară, dar și pentru președintele fiecărui Consiliu Județean. De asemenea, tot pe 9 iunie românii au șansa să aleagă cine îi va reprezenta în Parlamentul European.

ADVERTISEMENT

În luna martie, Executivul a dat undă verde comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale în data de 9 iunie. Potrivit coaliției de guvernare, această decizie a fost luată cu scopul de a motiva românii să iasă la vot.

Chiar premierul Marcel Ciolacu declara, în luna februarie, că prin comasarea alegerilor „mai mulți români vor participa la vot”. Pe lângă alegerea viitoarelor autorități ale administrației publice locale, cetățenii vor vota 33 de membri ai Parlamentului European.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește alegerile locale, românii pot vota doar din municipiul, orașul sau comuna unde au domiciliul/reședința. În cazul celor europarlamentare, votul poate fi exprimat din orice localitate, dar și din afara țării.

Unde găsiți secția de votare de care aparțineți

Pe 9 iunie, fiecare alegător va primi câte cinci buletine de vot: pentru primar, pentru lista consiliului local, pentru președintele consiliului județean, altul pentru lista consiliului județean și pentru lista de europarlamentari.

ADVERTISEMENT

Așa cum precizam, la alegerile locale românii trebuie să meargă la secția unde sunt arondați pentru a-și exprima votul, în funcție de domiciliu sau reședință. Pentru a afla secția de votare la care ați fost repartizați puteți accesa pagina registrulelectoral.ro.

Informația va fi obținută după ce veți introduce datele personale, codul numeric personal, numele și prenumele. În cazul celor care au o nouă adresă de reședință și nu s-au înregistrat în Registrul Electoral, votul poate fi făcut pe liste suplimentare sau permanente.

ADVERTISEMENT

Unde poți vota în diaspora

Cetățenii care se află în diaspora, nu pot vota la alegerile locale. Însă își pot exprima opțiunea în cazul celor europarlamentare. Ei sunt așteptați la orice secție de votare deschisă pe lângă ambasadă.

De altfel, alegătorii își pot exprima votul și în cadrul consulatelor sau în orice secție de votare organizată de statul român în altă țară, pe liste suplimentare. Inclusiv turiștii pot vota la europarlamentare.

Astfel, românii cu drept de vot care au domiciliul sau reședința într-un alt stat ori se află temporar în afara țării de origine, pot vota la europarlamentare prezentând un act de identitate românesc.

Cei care vor să consulte lista secțiilor de votare și adresele unde le pot găsi, trebuie să acceseze platforma Ministerului Afacerilor Externe. Aici vor găsi o secțiune specială dedicată alegerilor europarlamentare.

Câte secții de vot sunt organizate în străinătate

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe, în străinătate sunt organizate 915 secții de votare pentru scrutinul din data de 9 iunie 2024. Vor fi cu 80 mai multe secții față de cele deschise în 2019, pentru alegerile prezidențiale.

În plus, MAE transmite că sunt cu 474 mai multe secții de votare în 2024 în comparație cu cele deschise la alegerile europarlamentare din 2019. Acum cinci ani, 441 de secții erau înființate în diaspora.

Cele mai multe vor fi deschise în Italia (150), Spania (147), Marea Britanie (104), Germania (87) și Franța și Principatul Monaco (67). Românii din Republica Moldova vor avea la dispoziție 52 de secții, iar cei din SUA 45 de secții de votare. De asemenea, în Belgia vor fi înființate 24 de secții, Austria (17). Irlanda (16), Regatul Țărilor de Jos (16), Danemarca (14), Canada (12).

La ce oră se deschid secțiile de votare din România și din diaspora. Programul complet

Sunt așteptați la vot toți cetățenii care au cel puțin 18 ani, vârstă împlinită până în ziua alegerilor inclusiv. Secțiile de votare vor fi deschise  pe 9 iunie între orele 07:00 – 22:00 pe teritoriul României.

Programul secțiilor de votare din diaspora va fi același ca în cazul celor din România. Este important de precizat că persoanele care se află deja la rând la ora 22:00, în secțiile de votare, își pot exercita dreptul la vot până la miezul nopții, ora locală 23:59.

Amintim că după alegerile locale și europarlamentare, românii vor vota în 2024 și la alegerile prezidențiale. Cel mai probabil, acestea vor avea loc în luna septembrie. Pe 8 decembrie vor fi organizate alegerile parlamentare.

 

 

ADVERTISEMENT
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”