News

Alegeri parlamentare 2020. 45% din voturile prin corespondență din diaspora nu au mai ajuns la BEC: “Plicul NU a fost validat”. Reacția Poștei Române

05.12.2020 | 20:14
Alegeri parlamentare 2020 45 din voturile prin corespondenta din diaspora nu au mai ajuns la BEC Plicul NU a fost validat Reactia Postei Romane
ADVERTISEMENT

Aproape jumătate dintre voturile prin corespondență nu au ajuns la destinație. Autoritatea Electorală Permanentă susține că de vină sunt serviciile poștale și că operațiunea de livrare a plicurilor este în coordonarea Poștei Române.


UPDATE: Poșta Română a răspuns acuzelor aduse în cazul voturilor dispărute. Poșta Română dă vina pe serviciile poștale străine pentru pierderea a 14.000 de voturi ale români. Poșta Română susține că a expediat 35.808 de buletine de vot din timp, în perioada 2-13 noiembrie, astfle că procedura de distribuire și retur a fost realizată în colaborare cu administrațiile poștale din țările de rezidență. Mai mult, Poșta îi urechează pe oameni pentru că nu au ales un serviciu poștal contracost.

ADVERTISEMENT

„Aceste plicuri de retur sunt transmise de către administrațiile poștale străine (în mod gratuit) sau de operatori privați de servicii poștale (contra cost) opțiunea privind returnarea plicurilor electorale către România aparținând exclusiv votanților”, se precizează în comunicat.

Poșta Română susține că a pregătit și expediat plicurile inclusiv 158 destinate militarilor români din Afganistan. Potrivit Libertatea, confirmările de primire sunt de 3 feluri:

ADVERTISEMENT
  • trimiteri cu formular standard de confirmare de primire (pentru trimiteri recomandate – țări cu care România nu are relații EMS, un număr 172 de trimiteri de acest tip)
  • trimiteri EMS pentru care confirmarea de primire este electronică și se obține doar în urma unei solicitări formulate în mod expres către operatorii de destinație.
  • Numărul plicurilor sosite în România până la dat de 3 decembrie 2020 și predate către cele 3 birouri electorale de circumscripție este – 18.421 de plicuri.

În România s-au întors 1.092 de plicuri după expirarea termenului limită prevăzut de legislația electorală în vigoare.

ADVERTISEMENT

Noi explicații ale președintelui AEP

UPDATE, ora 18.00. Președintele AEP, Florin Mitulețu, a venit astăzi cu noi precizări legate de situația voturilor prin corespondență care nu au ajuns la timp.

„Vorbim de servicii poștale din alte țări, iar de această acțiune se ocupă Poșta Română. Noi nu facem altceva decât să le pregătim, să le dăm, iar ei le trimit și apoi le primesc. La București nu au ajuns în timp util diferența între 35.880 și 21.600. Aproximativ 14.000 de voturi nu au ajuns în țară deloc, sau până la data limită. Poșta Română a trimis 35.880 de plicuri în străinătate și au sosit 21.600. Diferența poate să nu fi ajuns la cetățeni – o dată, și a doua oară, aceste plicuri ori să nu fi plecat, ori să fi plecat în termen inutil, ca să spun așa, pentru că ele trebuiau să ajungă înapoi până la data de 3 decembrie, ora 24:00, la misiunile diplomatice, ori la secțiile de votare organizate pentru votul prin corespondență de MAE, sau în țară.

ADVERTISEMENT

În străinătate vorbim de specificul fiecărui stat, de servicii poștale ale fiecărui stat. Cetățenii care nu au primit plicurile, sau le-au întârziat la ajungerea în țară, se pot prezenta la secțiile de votare organizate în afara țării astăzi sau mâine.

Din condiții de pandemie, plicurile nu au ajuns la unii dintre cetățeni, sau nu au reușit să revină în țară aceste plicuri”, a spus Mitulețu la Digi24.


ȘTIREA INIȚIALĂ, ora 13:55. În această situație se găsesc aproximativ 18.000 de români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondență. Termenul limită de înregistrare a acestor voturi a expirat pe 3 decembrie.

„Plicul NU a fost validat” este mesajul pe care l-au primit recent mulți români din diaspora de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Șeful AEP: “Totul este dus-întors în competența Poștei”

Voturile a circa 18.000 de români din străinătate, care au optat pentru votul prin corespondență pentru alegerile parlamentare din acest an, nu au fost validate întrucât nu au ajuns la destinație, deși au fost trimise la timp.

Conducerea AEP susține că nu are idee ce s-a întâmplat și că termenul până la care puteau fi înregistrate voturile prin corespondență a expirat în data de 3 decembrie. Alegătorii care se află în această situație au totuși posibilitatea de a vota în persoană la o secție de votare.

Numărul românilor care au făcut cerere pentru vot prin corespondență a fost de 39.244. Dintre acestea au fost validate numai 21.329 de voturi. Nu se știe ce s-a întâmplat cu restul de 17.915.

Constantin Mitulețu, președintele Autorității Electorale Permanente, învinovățește serviciile poștale pentru această situație.

„Vorbim de serviciile poștale din alte țări. De această operațiune se ocupă Poșta Română, noi nu facem altceva decât să înregistrăm în sistemul informatic efectiv ce a ajuns la misiunile diplomatice ori la birourile pentru corespondență. Aici nu ține de organizare, ține de serviciile poștale în pandemie. Poșta Română știe, noi nu avem nicio atribuție pe această parte. Noi le pregătim, le dăm, ei le trimit, le primesc. Este posibil ca serviciul respectiv să nu fi fost recunoscut ca fiind gratuit, totul ține de contractul poștei, nu avem nicio legătură. Noi primim sesizări pe votstrăinătate.ro, am tot primit, totul este dus-întors în competența poștei. Sunt 21.329 și ceva venite din 39 de mii și ceva, restul de 18.000 nu sunt”, a declarat pentru Libertatea Constantin Mitulețu.

Cei 17.915 alegători români din diaspora au primit de pe adresa noreply@votstrainatate.ro mesajul „Plicul NU a fost validat”. Fiecare dintre ei așteaptă acum un răspuns la întrebarea Ce s-a întâmplat?

ADVERTISEMENT