News

Alegeri parlamentare 2020. Ce este tehnologia blockchain implementată de STS, care nu va permite modificarea datelor

06.12.2020 | 12:58
Alegeri parlamentare 2020 Ce este tehnologia blockchain implementata de STS care nu va permite modificarea datelor
ADVERTISEMENT

La alegeri parlamentare 2020, sistemele și aplicațiile informatice utilizate vor avea tehnologia blockchain implementată de STS. Astfel, datele înregistrate nu vor putea fi modificate.

Duminică, românii ies la vot pentru a alege viitorii membri ai Camerei Deputaților și Senatului. Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat că tot procesul electoral va avea parte de cea mai bună securitate.

ADVERTISEMENT

Astfel, sistemele și aplicațiile informatice care vor fi utilizate la alegerile parlamentare sunt dezvoltate de STS pe baza Hotărârii Autorității Electorale Permanente (AEP) nr. 29/2020 și au implementată tehnologia blockchain. Această metodă ar putea garanta integritatea și consolidează transparența și trasabilitatea procesului electoral, conform STS.

Alegeri parlamentare 2020. Tehnologia blockchain este implementată de STS și protejează procesul electoral

Prin tehnologia blockchain nu se permite modificarea sau alterarea datelor înregistrate pe parcursul procesului electoral, nici măcar de către administratorii acestora. Astfel, se asigură integritatea și transparența la alegerile parlamentare, potrivit Serviciul de Telecomunicații Speciale.

ADVERTISEMENT

Atât datele din SIMPV (Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal), cât și datele din SICPV (Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale) vor putea fi verificate pe site-ul voting.roaep.ro. Aici vor fi prezentate, în timp real, informațiile înregistrate și detaliile acestora.

Această tehnologie este modernă și eficientă. Ea este folosită în nenumărate industrii și constă în calcularea unor amprente digitale unice și nerepetabile, care se reactualizeză din 5 în 5 secunde.

ADVERTISEMENT

Dacă informația este modificată se generează o nouă amprentă, iar schimbarea este vizibilă. ”Pe scurt, tehnologia blockchain formează un lanț de încredere pe fluxul de informație în care orice modificare este vizibilă”, se arată într-un comunicat al STS.

STS aduce tehnologia blockchain la alegerile parlamentare. Ce fac sistemele SIMPV și SICPV

Serviciul de Telecomunicații Speciale a predat sistemele informatice către AEP, pentru a fi testate și auditate. Atât SIMPV, cât și SICPV au fost adaptate la specificul alegerilor parlamentare. Ele vor avea rolul de a semnala tentativele de vot ilegal și de a preveni votul multiplu, respectiv de a realiza managementul proceselor-verbale.

ADVERTISEMENT

STS informează că după testarea celor două sisteme de către INS și AEP și implementarea eventualelor cerințe suplimentare se va încheia acceptanța pentru SIMPV și se va preda AEP codul sursă al SICPV, care va fi utilizat pe timpul procesului electoral, în conformitate cu prevederile legale. Acest lucru urmând să se întâmple chiar pe data de 1 decembrie.

SIMPV – Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal:

  • verifică dacă persoanele au drept de vot, potrivit legii;
  • semnalează tentativele de vot ilegal și previne votul multiplu;
  • prezintă date statistice privind prezența la vot pe site-ul web https://prezenta.roaep.ro;
  • nu are nicio implicare în procesul de numărare a voturilor.

SICPV – Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale:

  • asigură managementul procesele-verbale, verificate, validate și certificate de oficiile electorale și birourile electorale, conform procedurii stabilite prin decizie a Biroului Electoral Central.
  • procesele-verbale originale privind consemnarea rezultatelor votării sunt scanate de către statisticienii din stațiile de prelucrare și centralizare a rezultatelor alegerilor, iar fișierele rezultate sunt încărcate în SICPV. Acestea vor fi puse la dispoziția publicului pe site-ul prezenta.roaep.ro.

Alegeri parlamentare 2020. Tehnologia blockchain este adusă de STS. Cum se desfășoară procesul de votare

Alegerile parlamentare de duminică, 6 decembrie, încep la ora 07.00 și se vor încheia la ora 21.00. Procesul de votare poate continua până la miezul nopții pentru alegătorii care se află deja în interiorul secției de votare sau sunt așezați la coadă.

Românii sunt chemați la vot pentru a alege membri ai Camerei Deputaților și Senatului din România. Senatorii și deputații sunt aleși de pe listele propuse de către partide.

După numărarea voturilor, fiecare partid primește un număr de mandate în funcție de procentele obținute. Există o condiție – trebuie depășit pragul electoral de 5%. Fiecare alegător are dreptul la câte un singur vot, pentru fiecare din cele două Camere ale Parlamentului. Parlamentarii sunt aleși în 43 de circumscripții electorale: câte una în fiecare județ, una în municipiul București și una pentru românii din străinătate.

Alegeri parlamentare 2020. STS propune tehnologia blockchain pentru transparența și trasabilitatea procesului electoral. Vă amintim că scrutinul din 6 decembrie este unul aparte în condițiile pandemiei de coronavirus. Va fi interesant de văzut ce prezența la vot se va înregistra duminică din cauza fricii de Sars-Cov-2 care poate întoarce din drum anumiți alegători.

Să nu uităm că în ultimii 20 de ani, alegerile parlamentare n-au adus decât o prezență relativ modestă la urne – aproximativ 40%.

ADVERTISEMENT