News

Alegeri parlamentare 2020. Cum pot vota cei aflați în carantină sau izolare. Document oficial. Update

04.12.2020 | 16:50
Alegeri parlamentare 2020 Cum pot vota cei aflati in carantina sau izolare Document oficial Update
ADVERTISEMENT

Biroul Electoral Central a modificat decizia din 27 octombrie privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale.

Au fost adăugate precizări în cazul alegătorilor aflați în carantină sau izolare la domiciliu.

ADVERTISEMENT

Conform BEC, cetățenii carantinați pot vota prin intermediul urnei speciale dacă depun o cerere și copia deciziei de carantină emisă de DSP.


UPDATE ORA 17.00: Premierul Ludovic Orban a făcut mai multe precizări, vineri, cu privire modul în care se va desfăşura votarea în localităţile aflate în carantină.

ADVERTISEMENT

“Exercitarea dreptului de vot trebuie să fie neîngrădită şi în zonele de carantinare. Orice cetăţean, chiar dacă este într-o localitate care este temporar sub carantină, are libertatea de a se duce la secţia de vot şi să voteze, fără să dea declaraţii. E ziua votului, toată lumea ştie că oamenii merg să-şi exercite dreptul de vot”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a sublinat faptul că persoanele care sunt carantinate sau izolate pot vota doar prin urna mobilă.

ADVERTISEMENT

“E clar că omul iese din casă să se ducă să voteze. Aş face o diferenţă, să nu se înţeleagă că cei care sunt carantinaţi pot să se ducă să voteze. Cei care sunt carantinaţi ca urmare a unei decizii a DSP trebuie să stea la domiciliu sau în locaţia unde şi-au stabilit carantina. Ei îşi vor putea exercita dreptul de vot prin urna mobilă”, a mai spus Orban.


ŞTIRE INIŢIALĂ:

Cum vor vota persoanele aflate în carantină sau izolare la domiciliu

Conform stiripesurse.ro, „cetăţeanul cu drept de vot aflat în izolare la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente”, își poate exercita dreptul la vot după ce depune o cerere în acest sens și o copie a uneia dintre următoarele documente:

ADVERTISEMENT
  • biletul de externare din unitatea sanitară care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare;
  • decizia de izolare emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană
  • rezultatul testării COVID-19 RT-PCR (pozitiv) din ultimele 14 zile.

CLICK AICI PENTRU A CONSULTA DOCUMENTUL OFICIAL

Cererile vor fi trimise, după caz, birourilor electorale de circumscripție sau oficiilor electorale, prin orice mijloace. Birourile electorale vor lua legătura cu DSP-urile pentru restul pașilor birocratici.

Conform BEC, citat de stiripesurse.ro, alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secției de votare din cauză de boală sau invaliditate, cererile vor fi depuse de orice persoană până în 4 decembrie. Până în 6 decembrie, la ora 10:00, informațiile vor ajunge la Prefectură.

Cererile pot fi transmise și on-line de acele persoane care dorescsă facă acest lucru, însă tot până în 4 decembrie cel mai târziu.

Președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare vor dispune măsurile necesare, astfel ca urna să fie înapoi până la ora 21:00.

În ziua votului, echipa care transpornă urna specială se va deplasa la început la adresele solicitanților din cauze non Covid, la unităţile sanitare non-COVID, la unităţile medico-sociale, aziluri de bătrâni, penitenciare şi centre de reţinere şi arestare preventivă.

ADVERTISEMENT