Alegeri parlamentare 2020. Cum se va vota în străinătate, respectând măsurile anti-Covid. Anunțul MAE

Adrian Baciu   
în HotNews
21/11/2020, 22:03
Alegeri parlamentare 2020. Cum se va vota în străinătate, respectând măsurile anti-Covid. Anunțul MAE
Alegeri parlamentare 2020. Cum se va vota în străinătate, respectând măsurile anti-Covid. Anunțul MAE. Sursa foto: hepta.ro

Alegeri parlamentare 2020. Ministerului Sănătății și Ministerul Afacerilor Externe, cu avizul Autorității Electorale, au emis un ordin comun privind măsurile de sănătate publică cu aplicabilitate la secțiile de votare organizate în străinătate pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților din 5-6 decembrie.

Din datele care au fost deja publicate în Monitorul Oficial rezultă faptul că măsurile pentru prevenirea contaminării şi limitarea riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus în cazul secțiilor de votare din străinătate sunt similare cu cele implementate pentru desfășurarea activităților electorale în România.

MAE reamintește faptul că aceste măsuri vor fi coroborate cu măsurile sanitare în vigoare în statul de reședință, regiunea și localitatea în care este organizată secția de votare din străinătate.

Alegeri parlamentare 2020. Cum se va vota în străinătate

La scrutinul electoral din decembrie, la care românii din Diaspora votează două zile, pe 5 și 6 decembrie, numărul secţiilor de votare a crescut față de alegerile din 2016. Anul acesta vor fi 748 de secţii de votare în dispora, cu 331 mai multe decât acum patru ani, când au fost organizate 417.

Sâmbătă, MAE a emis un comunicat de presă în care informează, strict, cum va decurge procesul de vot în condițiile pandemiei COVID-19. Măsurile obligatorii sunt:

  • purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către participanţii la procesul electoral pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot;
  • asigurarea distanţării fizice de minimum un metru între participanţii la procesul electoral;
  • dezinfecţia periodică şi după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanţilor la procesul electoral;
  • dezinfecția sau nebulizarea, după caz, a sediilor secţiilor de votare, înainte și după terminarea votării, în ambele zile de votare;
  • dezinfecția periodică a suprafețelor și a instrumentelor necesare votării, pe durata derulării procesului electoral.

Informare importantă MAE

Ministerul informează românii de peste hotare să își însușească regulile din ordinul menționat, să se informeze din timp asupra măsurilor de siguranță sanitară aplicabile la nivelul țării/regiunii de reședință și să respecte cu strictețe măsurile și regulile stabilite în contextul pandemiei de COVID-19.

E important de știut că regulile de protecţie individuală, de distanţare fizică, de igienă şi de acces în secțiile de votare vor fi afișate pe paginile de internet și de social media ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, precum și în locuri vizibile în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.

MAE reamintește că cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării pot vota la alegerile parlamentare din acest an la oricare dintre cele 748 de secții de votare organizate în străinătate pe parcursul a două zile – sâmbătă, 5 decembrie și duminică, 6 decembrie 2020.

Lista secțiilor de votare este disponibilă pe pagina de internet a MAE, în secțiunea dedicată alegerilor parlamentare din acest an.

Închide ×