News

Alegeri parlamentare 2020. Reacţii Iohannis, Orban, Ciolacu, Cioloş, Anisie şi Bruynseels după vot. Update

Alegeri parlamentare 2020 Reactii Iohannis Orban Ciolacu Ciolos Anisie si Bruynseels dupa vot Update
ADVERTISEMENT

Alegeri parlamentare 2020, un nou moment de cotitură în istoria poporului român. Într-un an în care pandemia a testat din plin fiecare individ, scrutinul din 6 decembrie decide cine va conduce țara în perioada dificilă care va urma. FANATIK te ține la curent cu toate informațiile și declarațiile importante din ziua votului.


Ciolacu se pregătește de victorie

UPDATE 19.45:   Președintele PSD Marcel Ciolacu crede că social-democrații vor fi învingătorii alegerilor parlamentare. „Victoria e aproape! Astăzi, împreună, putem scrie istorie! Hai la vot!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

ADVERTISEMENT

UPDATE 19.43: Un apel către alegători să meargă la vot a fost făcut și de către USR-PLUS, care avertizează că viitorul Parlament riscă să aibă o legitimitate foarte redusă.

La cum arată cifrele la nouă ore de la deschiderea urnelor în ţară, riscăm să avem în următorii patru ani Parlamentul cu cea mai scăzută legitimitate. Aceasta deşi miza este una uriaşă: alegerile de azi determină atât componenţa Legislativului, cât şi a viitorului Guvern. Şi, implicit, cum va fi viaţa în România în următorii ani. Vrem o ţară ca afară sau una din care tot mai mulţi români pleacă? Vrem un trai decent în propria ţară şi trimitem în Parlament oameni capabili să atingă acest obiectiv sau îi lăsăm pe aceiaşi politicieni să ne decidă soarta?”, se arată în mesajul USR-PLUS.

ADVERTISEMENT

Orban îi cheamă la vot pe români pe ultima sută de metri

UPDATE 17.50: Primul-ministru Ludovic Orban a adresat un nou apel românilor să vină la vot în ultimele ore în care acest lucru mai este posibil.

Dragi români, mai sunt peste trei ore până la închiderea secţiilor, timp suficient pentru a vă exprima dreptul fundamental de a vota. Vor urma patru ani fără alegeri. Patru ani în care este mai important ca niciodată să avem un Parlament responsabil şi un Guvern competent la conducerea României. Avem de valorificat oportunităţi fără precedent în istoria noastră recentă. Nu rataţi şansa de a decide viitorul României. Votul dumneavoastră de astăzi va face diferenţa dintre o Românie respectată la nivel internaţional şi una izolată. Dintre o Românie care îşi respectă cetăţenii şi una care îi alungă peste hotare. Dintre o Românie dezvoltată, modernă şi încrezătoare în forţele sale şi una coruptă, săracă şi lipsită de perspectivă”, a scris Orban într-o postare pe Facebook.

ADVERTISEMENT

El a avertizat că o prezență redusă la vot poate duce la repetarea situației de după alegerile din 2016. „Nu trebuie să repetăm greşeala din 2016, atunci când peste 60% dintre cetăţenii cu drept de vot nu au participat la alegeri. Următorul Parlament trebuie să fie unul reprezentativ pentru secţiuni cât mai largi din societate. Iar acest lucru nu va fi posibil fără o participare mai numeroasă la vot din partea dumneavoastră”, a mai scris Orban.

Apelul primului-ministru vine în contextul în care prezența la vot este una foarte redusă. Până la ora 16.00 au votat doar 22,43% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente din ţară.

ADVERTISEMENT

Primarul Constanței: „Să ne ajutăm pe noi înșine”

UPDATE 16.36: Vergil Chițac, primarul Constanței, le-a cerut constănțenilor să iasă în număr cât mai mare la vot pentru a-și asigura un viitor mai bun. „Dragi constănţeni, am votat pentru investiţii şi dezvoltare şi pentru o Românie unită şi corectă. Este foarte important să profităm de acest moment şi să ieşim masiv la vot pentru viitorul ţării noastre (…) Constanţa are nevoie de noi şi este datoria noastră să o ajutăm şi să ne ajutăm pe noi înşine. Aveţi încredere!”, a scris Vergil Chiţac pe Facebook.

UPDATE 15.59: Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a afirmat, într-o postare pe Facebook, că a votat „pentru construcție” care este posibilă prin utilizarea fondurilor europene pe fondul unei stabilități politice în următorii patru ani.

România este deja angajată pe drumul ireversibil al dezvoltării. Dar munca abia începe, pentru că avem la dispoziţie numai câţiva ani pentru a dezvolta România şi a lăsa generaţiilor viitoare un sistem de sănătate şi unul de educaţie complet reformate, o reţea de infrastructură modernă şi pentru a ne alinia obiectivelor verzi pe care Europa le încurajează pe bună dreptate. TU pentru ce votezi astăzi?”, a scris Boloș.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, dorește sprijin de la guvern pentru primării

UPDATE, ora 13:35. Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 al Capitalei, a mers la vot. La ieșirea de la urne, acesta a declarat că a votat pentru o bună cooperare între guvern și Primăria Capitalei, precizând că este foarte importantă stabilitatea politică pentru următorii patru ani.

„Eu am votat în primul rând pentru acel Guvern care poate să sprijine primării, pentru acel Guvern care va fi împreună cu noi pentru a ne susţine proiectele de investiţii din Bucureşti şi din Sectorul 6. Pentru acel Guvern am votat şi aştept ca să avem un Guvern stabil şi în următorii ani să facem treabă.

Asta este cel mai important, să putem să facem treabă. Iar fără sprijinul Guvernului, după cum ştiţi, în Bucureşti este destul de greu. Este foarte important ca oamenii să vină la vot. Timp de aproape patru ani nu vom mai avea vot – sper să nu mai avem voturi, să nu mai avem instabilitate politică – şi să avem un Guvern cât se poate de stabil care să fie aproape de autorităţile locale”, a declarat edilul, potrivit Agerpres. 


Elena Băsescu, sobră la urne. Traian Băsescu, gafă de proporții

UPDATE, ora 11.20. EBA a votat la Constanța. Elena Băsescu a avut o apariție sobră și i-a îndemnat pe constănțeni să iasă în număr cât mai mare la vot.

Tătăl candidatei PMP la Camera Deputaților, fostul președinte Traian Băsescu, și-a exercitat dreptul de vot la București, iar la ieșirea de la urne a comis o gafă de proporții, făcând campanie pentru PMP, în condițiile în care campania electorală este interzisă de lege în ziua scrutinului.


Alegeri parlamentare 2020. Declarații, la ieșirea de la urne, ale primarului din Iași, Mihai Chirică, ale președintelui PMP, Eugen Tomac, și ale lui Rareș Bogdan

UPDATE, ora 10:30. Primarul din Iași, Mihai Chirica, a votat în această dimineață. El a oferit și unele declarații la ieșirea din secția de votare. „Suntem în ultima rundă, am intrat de dimineaţă, de alegeri, de schimbare a României, de încercare de a schimba ceva. De a le spune românilor care au plecat în străinătate că se pot întoarce acasă.

Timp de 4 ani de zile nu vom mai avea alegeri, ceea ce se va întâmpla va fi doar în folosul românilor. Vom putea să reclădim această ţară. Le doresc tuturor candidaţilor din PNL care vor reprezenta românii în parlament mult succes. Am încredere în ei şi sper că legile din România să sădească statul de drept în care credem. Succes”, a fost mesajul transmis de edilul ieșean.

Alături de Mihai Chirică, și președintele Consiliului Județean, Costel Alexe a mers la urne. Ambii și-au exercitat dreptul de vot la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași, potrivit Bzi.ro.

Totodată, Eugen Tomac, președintele PMP, a declarat că votul este un act patriotic și a îndemnat oamenii să meagră la urne. „Votul dat astăzi este un act patriotic. Mi-aş dori enorm să votaţi cu inima, cu încredere şi să vă gândiţi la viitorul ţării. Cu acest gând am dat şi eu acest vot, din dragoste pentru ţară.

În primul rând, vreau să le transmit “La mulţi ani” tuturor românilor sărbătoriţi. Trecem printr-una dintre cele mai dificile situaţii prin care a trecut ţara noastră în ultimii 100 de ani şi îi invit pe toţi cei care îşi iubesc ţara să vină astăzi la vot”, a spus el, fără să uite de sărbătoriții de azi.

O altă prezentă importanță la urne este cea a lui Rareș Bogdan. Acesta a precizat, în declarațiile de la ieșirea de la urne, că a votat cu gândul la protestele care ne-au scos în stradă în anii trecuți și ca ele să nu se mai repete.„Am votat pentru nopțile petrecute în stradă în ianuarie 2017 și la gazul primit în nas și în ochi în august 2018, pentru ca niciodată să nu se mai întâmple așa ceva. Am votat pentru ca România să aibă șansa unui adevărat plan Marshall, de care n-a avut șansă, în urmă cu zeci de ani, dar care, iată că acum, cu ajutorul banilor europeni, îl poate avea.

Am votat pentru o Românie unde cetățenii să se întoarcă acasă și unde cetățenii să-și poată crește copiii, care să nu mai plece de aici peste mări și țări. Și am votat cu gândul că această zi sfântă, de Sfântul Nicolae, românii vor avea o renaștere, după 30 de ani de chin”.


UPDATE, ora 10:11. Fostul premier al României, Sorin Grindeanu, actual prim-vicepreședinte al PSD, a votat duminică dimineaţa la Clubul Sportiv Şcolar nr. 1 din Timişoara.

”Am votat pentru siguranţa unei guvernări responsabile care să nu folosească pandemia pentru a-şi bate joc de români”, a spus liderul social-democrat după ieşirea din secţia de votare. Grindeanu a mai spus că a votat ”pentru schimbare, cu gândul că votul fiecărui român de astăzi poate salva România”.


UPDATE, ora 10:04. Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, candidat PSD la parlamentare, a declarat duminică, după ce a votat, că procedura de vot este sigură și nu prezintă probleme pentru cetățeni, în contextul pandemiei de COVID-19.

“Am votat pentru că trebuie, în primul rând. După cum se vede, votul e sigur, nu există niciun fel de problemă. Nu e timp de festivism. Nu ne putem întoarce la viaţa normală decât dacă trecem de această pandemie, iar asta se face cu profesionişti”, a spus medicul.


Klaus Iohannis a îndemnat românii să iasă la vot

UPDATE, ora 9:50.  Președintele a ținut să sublinieze importanța votului de astăzi, care oferă șansa schimbării majorității parlamentare, care, susține șeful statului, ar duce la șansa elaborării de legi bune pentru România: “Fiecare vot contează! Așadar dragi români, astăzi este foarte important, vă rog mergeți la vot!”


Alegeri parlamentare 2020. Ramona Ioana Bruynseels, Monica Anisie și Dacian Cioloș, declarații la ieșirea de la urne

UPDATE, ora 9:20. Ramona Ioana Bruynseels spune că a votat pentru copiii care care merg la culcare flămânzi și    „pentru că tinerii din România pleacă în continuare și nu cred în viitorul lor în această țată și am votat pentru că vârtnicii noștri sunt umiliți lună de lună atunci când li se dă o pensie din care nu-și pot permite să trăiască decent. Pentru aceste lucruri am votat eu astăzi, să le reglăm, să le corectăm, pentru că după 30 de ani de la revoluție, românii noștri merită cu adevărat o viață mai bună.”

Bruynseels a încercat să explice și de ce oamenii ar trebui să se prezinte în număr cât mai mare la vot. „Dacă suntem cu adevărat nemulțumiți și dacă vrem să dovedim că suntem o democrație adevărată, trebuie să ieșim și să-i sancționăm pe cei care ne-au înșelat așteptările, ne-au dezamăgit până acum și să-i încurajăm pe cei care vor cu adevărat să facă ceva pentru țara noastră și pentru fiecare dintre noi. În felul acesta, doar, putem să ne alegem viitorul. Este foarte, foarte important să pe prezentăm la vot astăzi”, a spus aceasta.

„Uitându-ne la sondaje, cred că parlamentul va arăta exact la fel ca înainte, însă, uitându-mă la dezamăgirea din sufletele oamenilor, am credință că, în sfârșit, vom lua decizia să arătăm că nu mai suntem naivi și, în felul acesta, noi formațiuni politice pot ajunge în Parlamentul României, să reprezinte cu adevărat oamenii. După 30 de ani, cred că este cazul”, a declarat umanista Ramona Ioana Bruynseels cu privire la așteptările pe care le are cu privire la rezultatul alegerilor.

Monica Anisie a votat și ea, devreme, în această dimineață. „Am venit dis-de-dimineață la vor pentru a vota pentru o Românie modernă, o Românie educată și îi învit pe toți cetățenii României să-și exercite dreptul fundamental și anume dreptul de a vota”, a spus ministrul la ieșirea de la urne.

Anisie mai spune că oamenii trebuie „să vină la vot și să voteze pentru copiii României. Aceasta a precizat și că s-a simțit în siguranță din punct de vedere sanitar. „Este un vot organizat foarte bine de către autorități, există în fiecare secție de votare măsuri pentru a preveni îmbolnăvirile cu SARS – CoV – 2”. Ministrul Educației și cercetării a mai menționat și că nu era foarte multă lume în secție, dar că speră ca prezenta să fie una ridicată.

Dacian Cioloș a lansat și el invitații la urne pentru cetățenii țării și a menționat că dorește să vadă noutăți în lumea politică de la noi din România.


UPDATE, ora 8:55. Premierul Ludovic Orban a îndemnat românii să iasă la vot, asigurându-i că nu există risc de contaminare, dacă sunt respectate măsurile sanitare impuse de autorități. “Îi asigur pe români că măsurile de protecție sanitară care au fost instituite sunt respectate și nu există risc de contaminare dacă aceste reguli sunt respectate. Folosiți-vă puterea pe care o aveți, se întâmplă o dată la patru ani!”


UPDATE, ora 8:42. Claudiu Năsui (USR) a votat și a declarat că astăzi a votat cu gândul că ”este cea mai importantă zi pe care o avem, pentru următorii patru ani de zile. Felul cum poporul român acționează și votează astăzi va determina felul în care va arăta România în următorii patru ani. Dacă ne dorim o Românie fără hoție […], asta se poate întâmpla dacă astăzi ieșim la vot și votăm în consecință.”

Ilie Bolojan, președinte al Consiliului Județean Bihor a votat și a declarat că ”votul de astăzi va influența semnificativ evoluția României în următorii ani. Votul fiecărui cetățean este important pentru a hotărî modul în care va fi administrată România, deoarece acesta este, de fapt, votul pentru parlamentare.”

Raluca Turcan, vicepremier, a votat și a afirmat că ”acesta este un moment unic în istoria României recente și care poate să marcheze viața României și a românilor. Acest vot poate să ne ducă spre Europa, poate să ofere dezvoltare, instituții puternice, sisteme publice funcționale. Acest vot de astăzi poate să ne ducă într-o perioadă de patru ani de stabilitate guvernamentală în care să construim. Eu am votat pentru o Românie europeană și pentru o Românie dezvoltată și îi îndemn pe toți cei care vor să trăiască într-o Românie dezvoltată să meargă la vot și să-i îndemne și pe alții să meargă la vot.”


Marcel Vela și Gabriela Firea, primii politicieni la urne

UPDATE, ora 7:10. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, și fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, au votat imediat după deschiderea urnelor.

“Am votat pentru o lume mai bună. Vă mulțumesc”, a declarat ministrul la ieșirea de la secția din Caransebeș, unde și-a exprimat votul pentru alegerile parlamentare.

Gabriela Firea a făcut și ea declarații la ieșirea de la urne: “Am votat pentru a aduce Românilor o formulă guvernamentală cu specialiști, cu oameni competenți, care să gestioneze mult mai performant criza sanitară, care să aibă soluții pentru toți românii.”


ȘTIREA INIȚIALĂ, ora 5:00. Românii sunt chemați la urne pentru a alege viitorii membri ai Camerei Deputaților și Senatului pentru următorii 4 ani. În 2016, PSD a câștigat alegerile parlamentare cu un scor excelent – 45,6%, în timp ce PNL a luat puțin peste 20% din voturile alegătorilor. Anul acesta, lupta pentru putere va fi foarte echilibrată între cele 2 formațiuni politice.

La doar 2 luni după alegerile locale, poporul e chemat din nou la secțiile de votare. Scrutinul de duminică începe la ora 7:00 dimineața și se închide la ora 21:00, cu mențiunea că anumite secții pot prelungi programul până la miezul nopții dacă va fi aglomerație.

Alegeri parlamentare 2020. Tot ce trebuie să știi despre scrutinul din 6 decembrie

Acum 4 ani au votat 7,3 milioane de oameni – 39,79%. În jurul acestui prag s-au situat toate alegerile din 2008 încoace. Situația era altfel în anii 90.

Prezența la vot după Revoluție:

  • 1992 – 76,29% (12.496.430 de voturi)
  • 1996 – 76,01% (13.088.388)
  • 2000 – 65,31% (11.559.458)
  • 2004 – 58,51% (10.794.653)
  • 2008 – 39,2% (7.238.871)
  • 2012 – 41,76% (7.694.180)
  • 2016 – 39,79% (7.323.368)

Rezultate Senat – alegeri parlamentare 2016:

  • Partidul Social Democrat – 3.221.786 – 45,68%
  • Partidul Național Liberal – 1.440.193 – 20,42%
  • Uniunea Salvați România – 629.375  –  8,92%
  • UDMR – 440.409 – 6,24%
  • ALDE – 423.728 – 6,01%
  • Partidul Mișcarea Populară – 398.791 – 5,65%

Ultimele sondaje pentru scrutinul din 2020 indică faptul că doar 4 partide ar trece de pragul electoral de 5%: PNL, PSD, USR-PLUS și Pro România.

Pentru ca un partid să își trimită reprezentanți în Parlament, el trebuie să obțină cel puțin 5% din totalul voturilor exprimate la nivel național. Lucrurile se schimbă când vorbim de alianțele electorale. Astfel, pentru două partide, pragul electoral este de 8%, pentru alianțele din trei partide de 9%, iar pentru cele care trec de trei partide pragul urcă la 10%.

Alegeri parlamentare 2020. Bucureștiul dă 13 senatori și 29 de deputați

Alegerile sunt organizate în 43 de circumscripții – 41 județene, una în București și una pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării. Formațiunile politice trebuie să depună liste de candidați. Românii sunt chemați să voteze pentru o listă de partid, nu pentru un candidat anume. Fiecare județ va avea un număr de parlamentari în funcție de populație.

Sistemul electoral din România este unul proporțional, în care fiecare partid are o pondere în Parlament cât mai aproape de ponderea voturilor primite în alegeri.

Capitala va da cei mai mulți parlamentari – 13 senatori și 29 de deputați, iar numărul minim de parlamentari (2 deputați și 4 senatori) se va regăsi în județele Călărași, Covasna, Giurgiu, Ialomița,  Mehedinți, Sălaj, Tulcea, precum și în circumscripția pentru românii din străinătate.

Câți candidați s-au înscris pe liste?

Numărul candidaţilor a crescut față de alegerile precedente din 2016. Listele actuale conțin 7.136 de candidați, comparativ cu 6.476 în urmă cu patru ani.

  • 4.659 candidează la Camera Deputaţilor
  • 2.477 candidează la Senat.

PMP are cei mai mulți candidați pe listele electorale – 641, potrivit unei hărţi a candidaţilor la alegerile parlamentare realizată de EFOR. Urmează PNL (640 candidați), Pro România (639) şi PSD (631), USR-PLUS (616 candidaţi), Alianţa pentru Uniunea Românilor (621).

Cei care locuiesc în afara țării au 3 variante de vot:

  • prin corespondență;
  • la secția de votare la care sunt arondați
  • la secțiile de votare din misiunile diplomatice, oficiile consulare sau institutele culturale din țara de domiciliu sau reședință.

FANATIK îți dă AICI toate informațiile despre votul prin corespondență.

Alegeri parlamentare 2020. Buletinul de vot

În întreaga țară au fost organizate 18.802 secții de votare, iar în străinătate se poate vota în 748 de secții.

Reguli pentru ca buletinele de vot să fie valabile:

  • ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui singur patrulater;
  • ştampila cu menţiunea „Votat” depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă (inclusiv situaţia în care ştampila atinge doar un patrulater);
  • ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletinul de vot, subl. n.);
  • ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater.

Ai AICI toate informațiile despre faptele care duc la anularea votului, dar și cum arată buletinele de vot.

La alegerile parlamentare se va folosi sistemul blockchain. Prin această tehnologie nu se permite modificarea sau alterarea datelor înregistrate pe parcursul procesului electoral, nici măcar de către administratorii acestora. Astfel, se asigură integritatea și transparența la alegerile parlamentare, conform STS.

Ce act de identitate poate prezenta un votant?

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • pașaportul diplomatic;
  • pașaportul diplomatic electronic;
  • pașaportul de serviciu;
  • așaportul de serviciu electronic;
  • carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Alegătorii cu buletinul expirat pot vota la alegerile parlamentare 2020

Din cauza pandemiei și a restricțiilor, Biroului Electoral Central (BEC) a decis că alegătorul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, își poate exercita, totuși, dreptul de vot în baza acestuia.

Potrivit hotărârii CNSU trebuie să fie respectate anumite măsuri de protecție precum:

  • este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura pe toată perioada în care o persoană află în sediul secţiei de votare.
  • distanțarea fizică trebuie păstrată la minimum 1 metru între participanţii la procesul electoral.
  • secțiile de votare trebuie să aibă dezinfectanți pe bază de alcool, pentru mâini.
  • se va măsura temperatura celor care vin să voteze la alegerile parlamentare.
  • numărul total de persoane care se vor afla în același timp în fiecare secție de votare nu va fi mai mare de 15.
  • în sala de vot nu trebuie să fie mai mult de 5 alegători.
  • stabilirea, pe cât posibil, a unor circuite separate de intrare și de ieșire în sediul secției de votare.
  • alegătorii sunt obligați să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secției de votare, precum și înainte de a părăsi localul de vot.
  • pixurile ce vor fi utilizate de către alegători vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur.

“Orice cetăţean, chiar dacă e într-o localitate care e temporar în carantină are libertatea de a se duce la secţia de vot să voteze, fără să dea declaraţii. Avem CNSU în cursul zilei de mâine (vineri – n.r.), înainte de şedinţa de Guvern, după care în şedinţa de Guvern vom transpune hotărârea CNSU”, a anunţat joi, 3 noiembrie, la Digi24, premierul Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT